Előadás

2024.06.29. 21:46

Az iskolai bántalmazás volt a téma a gyomaendrődi szakmai napon

A napokban a Gyomaendrődi Család és Gyermekjóléti Központban tartottak előadást az iskolai bántalmazás (bullying) elleni fellépés hatékony módszereiről. Az iskolai bántalmazás egyre gyakoribb és az online térben is teret hódít.

Dinya Magdolna

Egyre nagyobb méreteket ölt a diákok körében a kortárs, iskolai bántalmazás, mely az internetnek köszönhetően az iskolán kívül az online térben is megjelenik, ezáltal a bántalmazott gyermek már otthon sem érezheti magát biztonságban. A köznevelési intézmények számára is új kihívást jelent ezeknek a helyzeteknek a kezelése, melyek egy része ugyan nem az iskolában történik, de hatással van az iskolai közösségekre, osztályokra.

iskolai bántalmazás, szakmai nap, Gyomaendrőd
A résztvevők hasznosnak és gyakorlatiasnak ítélték meg az iskolai bántalmazás témakörében elhangzottakat. Beküldött fotó

A bullying elleni fellépés hatékony módszereiről tartottak előadást

A téma és a megoldási lehetőségek megismerése érdekében a Gyomaendrődi Család és Gyermekjóléti Központ a hét közepén szakmai napot szervezett a járásban dolgozó köznevelési és szakképzési intézmények, valamint a Békés vármegyei család és gyermekjóléti központok munkatársai részére. A programon több mint 200 fő volt jelen, a rendezvénynek a Kállai Ferenc Integrált Kulturális Intézmény és Művelődési Ház adott otthont.

A szakmai napon elsőként Pál Jánosné, az intézmény vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd Toldi Balázs polgármester nyitotta meg a rendezvényt. A program első felében dr. Jármi Éva pedagógiai szakpszichológus, bullying szakértő, a Hol a Helyem Iskolapszichológiai Tanácsadó Központ szakmai vezetője tartott előadást, melyet két rövid, de annál megdöbbentőbb videóbejátszással indított, ahol színészek játszottak el valós csetelésben megjelenő mondatokat.

Iskolai bántalmazás: felhívták a figyelmet a megelőzés fontosságára

Az előadó beszámolt a bullying fogalmáról, bemutatta a zaklatás szereplőit: az áldozatot, a bántalmazót és a szemlélődőket kiemelve, hogy a már meglevő zaklatás esetén a megoldás a szemlélődők bevonásán keresztül tud hatékonyan működni. Hangsúlyozta, hogy mint mindenhol, itt is a prevenció hatékonyabb, mint a már megtörtént esetek kezelése. Röviden bemutatta a BPBP (BudaPest Bullying Prevention) programot, melyet a skandináv minta alapján adaptáltak a magyar viszonyokra. A program óvodás kortól a középiskola végéig tartalmaz korcsoport szerinti modulokat.

Dr. Jármi Éva pedagógiai szakpszichológus, bullying szakértő tartott előadást. Beküldött fotó

Sok anyag található az interneten a témával kapcsolatban, ugyanakkor ez a módszer térítésmentes képzéseken tanulható a megyei Pedagógiai Oktató Központok szervezésében, melyen óvodai és iskolai szociális segítők is részt vehetnek. A program elsajátításával a pedagógusok és a segítők prevenciós foglalkozások során érzékenyíthetik a gyermekeket, valamint már megtörtént zaklatás esetén segítséget nyújthatnak a szereplőknek. Az előadó elmondta, hogy az oktatási intézményekben hatékony segítséget nyújthat a bullying protokoll elkészítése, mely teljes körű stratégiát tartalmaz a probléma feltárása és megoldása érdekében. Dr. Jármi Éva beszélt azokról a gyakorlati módszerekről, melyek segíthetnek a zaklatás felismerésében és kezelésében, konkrét, a mindennapokban jól alkalmazható lehetőségeket bemutatva.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában