Tizenöt éve vette az első töveket

2024.06.26. 11:48

Leander: 220 fajta pompázik a békéscsabai udvaron

A leander manapság egyre közkedveltebb dísznövény a kertjüket szépítgető háziasszonyok körében. A békéscsabai Herczeg Aranka is így találkozott a leanderrel immáron 15 éve, amikor megvásárolta udvarára az első töveket fehér, rózsaszín, ciklámen színekben, akkoriban ezek voltak az elterjedtek. Hat éve Barnabás fia talált az interneten citromsárga és narancsos leandereket, és innen kezdődött minden. Mára már közel 220 fajtával rendelkeznek és közel 5000 tő virág található meg az udvarukon.

Nyemcsok László

Abban az évben, amikor Barnabás – aki fel év múlva diplomázik mezőgazdasági mérnökként, kertészeti specializációval – rátalált az új színekre, egyre többen mentek Arankáékhoz megcsodálni a virágokat, és kértek volna csemetét. A következő évben megkezdték a leander növények szaporítását, az újabbnál újabb színvariációk beszerzését.

leander, szaporítás, 220 faj
Herczeg Aranka és fia, Barnabás rengeteg fajta leander nevelésével, gondozásával foglalkozik Fotó: Bencsik Ádám

 

A leander nem igényel speciális körülményeket

A leander egyre népszerűbb, mivel a melegebb, szárazabb nyarakat egyre rosszabbul viselik az egynyári növények, a leander pedig kimondottan a meleget, a tűző napot kedveli – hangsúlyozta Aranka. – A hazai klímánkon teleltetni kell, mint minden más mediterrán növényt, de az utóbbi, enyhe telek alkalmával már a szabadföldbe kiültetve is szépen kiteleltettük a virágokat.

Fontos, hogy nem mindegyik fajta alkalmas a szabadföldi teleltetésre. Tapasztalataik alapján a citromsárgák kimondottan érzékenyek a hidegre, de vannak hidegtűrő fajták is. A leander nem igényel speciális körülményeket, de azért egy pár dologra oda kell figyelni, például a rendszeres öntözésre. A nyári melegben naponta akár 2–3 órát is locsolnak.

Jól szellőző, napos helyre tegyük a növényeket!

– A leander a nyári melegben nagyon sok vizet képes felszívni – ecsetelte a termelő, aki éppen idén jubilál, akkor hozta létre a Herczegi Leandert. – Jó minőségű virágföld kell, ha cserépben tartjuk, de szabadföldön, a kerti földben is jól érzi magát. Oda kell figyelni a rendszeres, általában heti tápoldatozásra, a megfelelő elhelyezésre az udvaron, kertben. Jól szellőző, napos helyre tegyük növényeinket! Ezt a pár tanácsot betartva májustól októberig szépen virágoznak növényeink. A leanderek metszését, bokrosítását mi tavasszal javasoljuk, mivel így az új hajtások szépen megerősödnek télig, és megfelelő tartásnál már abban az évben virágoznak is.

Országosan is jelentős az állományuk

– Leanderállományunk rohamos fejlődének indult az öt év során. Mára már közel 220 fajtával rendelkezünk, és közel 5000 tő virág található meg az udvarunkon. A nagy, 15 éves tövektől a kicsi magoncokig egyaránt. Láthatók szimpla, dupla, telt virágzatúak, rózsaszín, fehér, ciklámen, piros, barackos, lila, citromsárga színek rengeteg variációja és árnyalata. Ez az állomány országosan is jelentősnek számít – emelte ki Aranka. – A leanderkedvelők akár 100 kilométert is utaznak hozzánk, de kerültek már növényeinkből Szlovákiába, Romániába, Lengyelországba és Csehországba is.

A termelő hangsúlyozta, a növények gondozásával, tápoldatozásával kapcsolatos szakmai hátteret Barnabás biztosítja, aki a diploma megszerzése után továbbviszi majd a hobbinak indult vállalkozást.

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában