Városi közgyűlés

2024.06.27. 15:51

Parkolási díjak: augusztustól többet kell fizetni Békéscsabán

Emelik augusztus 1-jétől a parkolási díjakat Békéscsabán – erről is döntött csütörtökön a városházán tartott ülésén a városi közgyűlés. Szóba került, hogy érdemes lenne-e bővíteni a parkolási zónákat, hogy a kevés férőhely miatt több helyen is anomáliák vannak.

Licska Balázs

Augusztus 1-jétől emelik az árakat Békéscsabán, így a kiemelt várakozási övezetben egy óra díja a jelenlegi 450-ről 510 forintra, a normálban pedig 400-ról 460 forintra nő. A sárga bérletek az első autóra továbbra is ingyenesek lesznek, viszont a bérlet önköltségi árát meg kell fizetni, az 2000-ről 2500 forintra drágul. A teljes árú lakossági bérletek ára ugyancsak emelkedik, a kiemelt parkolási zónában 14 ezer 200-ról 15 ezer 200 forintra, míg a normálban 13 ezerről 14 ezer forintra – derült ki az előterjesztésből.

parkolási, övezetek, városi közgyűlés
Döntöttek a parkolási díjak emeléséről, és a várakozási övezetek bővítése is szóba került a városi közgyűlés ülésén. Fotó: Für Henrik/archív

Az inflációt követve növelik a parkolási díjakat

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) úgy értékelt, hogy az inflációt követő díjemelésről van szó. Jelezte, hogy az elmúlt időszakban az ellenőrzésekre, hogy az autósok váltottak-e jegyet, bérletet, komolyabb hangsúlyt fektettek. Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója megerősítette ezt, hozzátéve, ennek eredményeként többen váltanak jegyet, nőtt a jegyekből származó bevétel, illetve a beszedett pótdíjak összege is közel kétszeresére emelkedett.

Megnézik, érdemes-e bővíteni a parkolási zónákat

Szente Béla (Fidesz-KDNP) a parkolási anomáliákra hívta fel a figyelmet, szerinte a problémákat meg kell oldani, esetleg a parkolási övezeteket is meg kell változtatni. Gócpontnak nevezte a kórház, a piac és a vasútállomás környékét.

Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta, Békéscsaba teljes területén zajlik a forgalmi rend felülvizsgálata, amelyben megnézik, hogy a parkolási rend milyen beavatkozásokat igényel. Csiaki Tamás osztályvezető hozzátette, hogy a vonatkozó szakértői anyag elkészült, most értékelik, és szeptemberben kerülhet a városi közgyűlés elé.

Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint is hozzá kell nyúlni a parkolási zónákhoz, példaként hozta fel a Gábor Áron utcát, a Szigligeti utcai játszótér környékét, a Kazinczy-lakótelep egy részét. Az itt élők hajlandók lennének fizetni is azért, hogy nyugodtan parkolhassanak. 

Nem nőtt úgy a parkolóhelyek száma, mint ahogy az autók száma az elmúlt években – folytatta dr. Juhász István tanácsnok (Hajrá Békéscsaba), aki szerint meg kellene vizsgálni, hogy indokolt-e minden, zónán belüli háztartás számára ingyenes használatot biztosító bérletet adni. Kozma János, a vagyonkezelő zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy 1231 első autóra vonatkozó sárga bérletet adtak ki, valamint 202 második kocsira vonatkozót, a második járgány után egyébként kell fizetni.

A zónák bővítéséről Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) elmondta: beruházást igényel, hiszen automatákat kell telepíteni, ellenőrizni is kell ezeket a területeket, illetve a bővítés a parkolási szokások változásával jár. Kozma János, a cég vezérigazgatója hozzátette: a bővítés előtt meg kell nézni, hogy mekkora az ottani parkolók kihasználtsága, 60-70 százalékot kell felmutatni. Egy automata pedig 3,5 millió forintba kerül mindennel együtt.

Szarvas Péter (középen): a zónák bővítése beruházást igényel Fotó: Bencsik Ádám

Párhuzamosak helyett legyenek halszálkás parkolók!

Opauszki Zoltán tanácsnok (Fidesz-KDNP) felvetette: a Munkácsy utcában, a rendőrség melletti murvás területen lehetne parkolóházat építeni egy, a rendőrséggel, a Belügyminisztériummal közös projekt keretében. A városvezető hozzátette, hogy tárgyaltak erről, a rendőrség partner lenne, kérdés, érkezhet-e ilyen célra forrás. Nagy Sándor (Fidesz-KDNP) jelezte, a parkolóórák eléggé elavultak, amire a településvezető elmondta, hogy szóba került az ütemezett csere. 

Horváth László (Fidesz-KDNP) elmondta: a belvárosban, ahol az alacsony sebesség miatt nem veszélyes, a párhuzamosak helyett ki lehetne alakítani halszálkás parkolókat, így a jelenleginél több férőhelyet tudnának biztosítani minimális befektetéssel. Szarvas Péter polgármester (Hajrá Békéscsaba) szerint főleg ott érdemes ezt megvizsgálni, ahol most merőleges parkolók vannak, mert szélességben a halszálkás parkolóknak több hely kell, mint a párhuzamosaknak.

Dancsó Tibor (DK) szerint logikus a díjemelés, ám apróságokkal is tudná növelni a bevételeit a vagyonkezelő zrt. A parkolóövezetekben fel lehetne festeni a férőhelyeket, így négy kocsi helyén nem három, hanem négy kocsi állna, ami rögtön plusz pénzt hozna. Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) szerint is szükséges felfesteni a jeleket, hogy szabályozzák az autósokat, Gregor László (Hajrá Békéscsaba) pedig jelezte, a körzetében voltak ilyen munkálatok.

Itt építenek parkolókat Békéscsabán

Kérdésre Wittmann László osztályvezető elmondta, hogy kész tervek alapján parkolókat építenek a Dedinszky utcában, a Szigligeti utcai bölcsőde mögött és az evangélikus gimnázium előtt. Ilyen beruházások érdekében terveket készítenek a Munkácsy utcára és a Dózsa György útra vonatkozóan. Emellett több helyen is felmérik, hogy hol lehetne parkolókat létesíteni, az ezzel kapcsolatos tanulmány őszre készülhet el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában