Békéscsaba

2024.06.30. 13:56

Ünnepi istentisztelet: emlékezünk és a jövőt építjük - galériával, videóval

– Nemcsak emlékezni vagyunk ma itt, hanem mi most így együtt történelmet írunk és a jövőt építjük, amikor a hétköznapok hajrájából kilépve Jézus lábaihoz telepszünk és köré gyűlünk ebben patinás templomban – egyebek mellett erről beszélt a Békéscsabai Evangélikus Nagytemplomban megtartott vasárnap délelőtti ünnepi istentiszteleten Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Szegfű Katalin

A Békés megyei gyökerekkel bíró, sokáig Békéscsabán szolgált egyházi vezető annak apropóján érdekezett „haza” a megyeszékhelyre, hogy az itteni egyházközség kétnapos „kavalkáddal” ünnepelte meg szombaton és vasárnap a Nagytemplom megszentelésének 200 éves jubileumát.

ünnepi istentisztelet, Kutyej Pál, Nagy Zoltán, Békéscsabai Evangélikus Nagytemplom
Kutyej Pál és Nagy Zoltán tartott ünnepi istentiszteletet /Fotó: Szegfű Katalin/

Igehirdetésében Kondor Péter püspök arra is figyelmeztetett, hogy nem elég egy-egy vasárnapon, vagy más jeles napon összejönni és ünnepelni a templomban, hanem sokkal többet kell akarnunk a hitéletben.

– Isten csodáival, kegyelmével és szeretetével teli életet élhetünk, Ő ezt akarja adni nekünk, azoknak, akiknek nem formalitás a naponkénti bibliaolvasás és imádkozás, és a templomba járás. Isten országának ne csak a partján állj, hanem evezz a mélyére, a legtöbb áldás ott vár rád – figyelmeztette prédikációjában a Nagytemplomot megtöltő híveket a püspök.

Kondor Péter püspök hirdett az igét. Fotó: Szegfű Katalin

Az istentisztelet liturgiájában az egyházközség lelkészei: Kutyej Pál, Verasztó János, Péterné Benedek Ágnes és Nagy Zoltán esperes szolgált, valamint fellépett a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskar, Kutyejné Ablonczy Katalin vezényletével. Ez az ünnepi istentisztelet a csúcsát jelentette a kétnapos ünnepségsorozatnak, amelynek szombati napján képzőművészeti tálat nyílt a Kistemplom emeleti tereiben, valamint bemutatták a Nagytemplom című, szlovák és magyar kétnyelvű könyvet, amely a 200 éves Isten Házáról árul el érdekességeket és szerzője Kiszely András. Szintén szombaton zajlott a nagyszabású és nagysikerű komolyzenei hangverseny, amelynek különlegességét az adta, hogy a 200 évre kétszáz hang (kórusénekes és szimfonikus zenekari zenész) közös fellépésével emlékeztek meg, a földszinti padsorokat teljesen megtöltő lelkes közönség előtt.

A jubileum megünneplésébe bekapcsolódtak a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tagjai is. A Nagytemplom mögött álló Öreg Házuk udvarára szerveztek mindkét napra gyerekeket és felnőtteket megmozgató, színes és változatos programokat, mások mellett játszóházat, fotókiállítást, kolbászkóstoltatást, kertmozizást. Vasárnap a kora délutáni órától gyermek programok mellett a zene kapott nagyobb hangsúlyt ezen a helyszínen. Fellépett az Ókörös Trió és az Alföld Quartet, valamint bemutattak egy olyan filmet, amelyben Csaba hat templomának harangszója „köszöntötte” az egyébként harangtalan Nagytemplomot, miközben Liszi Melinda színművész költeményeket mondott.

A vasárnapi ünnepi istentisztelet végén még egy kedves esemény zajlott. A Nagytemplom kertjében emlékfát ültettek Kondor Péter püspök, Nagy Zoltán esperes és Kutyej Pál gyülekezeti lelkész közreműködésével. Ez a fa, valamint a templomban, az oltártér közelében elhelyezett emlékkő előtt fejet lehet hajtani a templomépítő gyülekezet, sok ma élő csabai személy őse és felmenője előtt, akiknek hitük melletti kiállása által készülhetett el és állhat ma is Közép-Európa legnagyobb evangélikus temploma, Békéscsaba jelképe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában