Betyáros hangulat

2024.07.17. 14:30

Ki lesz a legerősebb Kondoroson, mit keresnek a betyárnapokon a Piszkos Motorosok?

Ha Kondoros, akkor csárda és betyárnapok. Így lesz ez július 19–20-án, pénteken és szombaton a város legnépszerűbb rendezvényén.Gasztronómiai és szórakoztató programokkal várják látogatókat, akik megkóstolhatják a kondorosi betyárfalatokat, de elmaradhatatlan a szombati főzőverseny is a betyárnapokon, ahol a legtöbb bográcsban birka fő majd. Többek között erről is beszámolt a szerdai tájékoztatón a szervezők nevében Rigler Ivett, a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár és Közösségi Ház vezetője.

Nyemcsok László

Rigler Ivett kiemelte, a betyárnapok a Kondorosi Csárda mellett elsősorban hagyományőrző rendezvény, fontos szerepe van értékeink felelevenítésében, átörökítésében. Hozzátette, a betyárnapok hivatalosan is benne szerepelnek a Békés Vármegyei Értéktárban.

betyárnapok, Kondoros, lovas, programok
Lovas programokból sem lesz hiány a betyárnapokon. Fotó: Bankó Tamás

Rózsa Sándor és a betyárok kötődése a csárdához igazi legenda

– Városunk szívében, a nyolc út találkozásánál felépült – szintén Békés vármegyei értékként nyilvántartott – Kondorosi Csárdánál zajlik az esemény július 19–20-án – ecsetelte Rigler Ivett. – Rózsa Sándor és a betyárok kötődése a csárdához igazi legenda, melyet a csárdamúzeum interaktívan és izgalmasan mutat be. Emellett a Körösök Völgye Vitézi Bandérium igazi betyárhangulatot varázsol a rendezvényre. A csikós hagyományok felelevenítéséért pedig köszönet illeti a nagy múltú Széchenyi István Lótenyésztési Egyesület, a Körösszögi Hagyományőrző Csikós Egyesület és a Deák Team tagjait.

Rigler Ivett kitért arra, igyekeznek minden korosztály igényét kielégíteni a betyár nap programjaival. A gyermekeket hungarikum játszóház és népi játszótér várja a Betyárkaland játszótér területén, a nagyszínpadon pedig bábelőadással és koncerttel kedveskednek a legkisebbeknek.

Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere (balra) minden évben kiemelten kezeli a rendezvényt Fotó: Bankó Tamás

Oszvald Marika, Balássy Betti és Varga Feri, Oláh Gergő is fellép a betyárnapokon

Pénteken délután a házi finomságok versenyére várják a dzsemeket, kolbászokat, keresik Kondoros legerősebb betyárját, a Piszkos Motorosok Egyesület tagjai pedig újra felvonulnak, idén Cserkeszőlőbe indulnak, Tuska Tibor evangélikus lelkész áldja meg őket. Természetesen színpadi programok egész sorával is készülnek a szervezők.

Szombaton fellépnek a helyi néptáncosok, valamint többek között Oszvald Marika, Balássy Betti és Varga Feri, Oláh Gergő. Este a Thomassy Party Band felel a hangulatért, éjféltől pedig D Session, Mynea és Dj. Hlásznyik zárja a rendezvényt a Candyland Show-val.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában