Látványfőzést tartottak

2024.07.21. 08:50

Betyárnapok Kondoroson: a legények a város kulcsait is megkapták – galériával, videóval

Csattogtak az ostorok, korabeli tűzfegyvereket sütöttek el a legények, de betyárfalatok is készültek a Kondorosi Csárda melletti téren a betyárnapok második, szombati napján. Igazi betyárvilág keretében ugratták lovaikat Rózsa Sándor utódai, és a híres betyár megformálójára, Oszter Sándor színművészre is emlékeztek, sokan nézték meg tárgyait a csárdamúzeumban a betyárnapok ere.

Nyemcsok László

Nyolc út találkozásánál, 1740 körül épült fel a Kondorosi Csárda, mely negyedszázada a betyárnapok bázisa, nem volt ez másként szombaton sem, megelevenedett a betyárvilág. A betyárok erre a napra átvették Ribárszki Pétertől, Kondoros polgármesterétől a város kulcsait, hogy aztán rengeteg hagyományőrző programmal, csikós- és betyárprogrammal idézzék fel a múltat, szórakoztassanak a jelenben.

betyárnapok, betyárvilág, Kondoros, csárda, Rózsa Sándor
A betyárvilág szombaton is megelevenedett a Kondorosi Csárdánál a betyárnapok keretében. Fotó: Bencsik Ádám

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője is érdeklődéssel figyelte a programokat, a legendás csárda környezetében szombaton. Kiemelte, a betyárnapokon találkozik egymással az épített és kulturális örökség, valamint a hagyományőrzés, a gasztronómia. Utóbbi részeként szombaton látványfőzés keretében kondorosi betyárfalatokat készítettek Prohászka Béla, Csonka Zsolt mesterszakácsoknak, valamint Kozsuch Kornélnak, a város alpolgármesterének vezetésével, és az ételt meg is kóstolhatták a rendezvény látogatói.

Betyárnapok: Rózsa Sándor megformálójával, Oszter Sándorral teljes

Ribárszki Péter a csárdamúzeumnál Oszter Sándorra is emlékezett.

Büszkék vagyunk arra, hogy Rózsa Sándor megformálójaként vált színészként ismertté, ez is Kondoroshoz, a csárdához kötötte élete végéig. Ugyanakkor Sándor most is mindennap velünk van, ugyanis a múzeumban található Rózsa Sándor viaszfigura az ő hangján szólal meg, üdvözli a látogatókat, a betyárvilág vele teljes.

A híres színész soha nem érkezett üres kézzel Kondorosra, magával hozta, és a városnak ajándékozta azt a csikóbőrös kulacsot, szikét, bugylibicskát és rézveretes nyelű fokost, amiket Rózsa Sándorként tartott a kezében. A bugylibicska egyébként a legenda szerint valóban Rózsa Sándoré volt. A filmforgatás után Oszter Sándor megtarthatta a becses ereklyéket, és otthonában őrizte ezeket.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában