Makadám világjárók

2024.07.19. 10:59

A párizsi olimpiára indultak Gyuláról kerékpárral

Pénteken hajnalban elindult a gyulai székhelyű Makadám Világjáró és Környezetvédő Kerékpáros Egyesület két tagja, az elnök, Kovács István és Kovács Lajos a párizsi olimpiai játékokra.

Papp Gábor

A sportemberek elsőként a fürdővárosból telekocsival a svájci Zürich-be utaznak, majd onnan az Alpokon keresztül kokárdával, magyar zászlóval némi kitérővel a francia főváros felé, a párizsi olimpiára veszik az irányt. Közben mindenképpen megállnak majd Bruggban, ahol Kovács István 105 éves dédnagymamája anyagyülekezete található.

Kovács Lajos és Kovács István pénteken Budapesten, Párizsig tekernek a sportemberek.
Kovács Lajos és Kovács István pénteken Budapesten, Párizsig tekernek a sportemberek.

A párizsi olimpiára tekernek

– Az Alpokon sosem egyszerű átjutni. Egyébként, ahogy szoktuk, az utak mentén pihenünk majd. Gyakran este és éjszaka tekerünk majd, és napközben a nagy melegekben inkább hűsölünk – tette hozzá még indulásuk előtt Kovács István. – Az egyik legnehezebb küldetésnek azt tartjuk, hogy Párizs külvárosán biztonsággal átjussunk, illetve onnan kijussunk majd.

Kérdésünkre elmondta, összesen több mint 2000 kilométert tesznek majd meg.

– Az olimpia megnyitóján már mindenképpen szeretnénk ott lenni, és szabadtéri versenyekbe is belenéznénk. Visszaúton pedig szintén több francia várost útba ejtenek majd a mintegy három héten át tartó kihívás során – emelte ki.

Példát mutatnak

Kovács Istvánék célja, ahogy eddig mindig, hogy példát mutassanak a fiataloknak.

– Az egyesületünk is az olimpiai tiszteletére alakult, mindig kimegyünk az ötkarikás játékokra biciklivel. Nincs nyafogás, nincs kifogás – hangsúlyozta.

A nyitóünnepséget július 26-án rendezik, ám nem a hagyományos módon: a sportolók a Szajna egy 6 kilométer hosszú szakaszán fognak végighaladni hajókkal, és nem egy stadionban vonulnak fel. Az ünnepségre mintegy 600 ezer embert várnak, és ott lesznek a makadámosok is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában