Élményeket szereztek

2024.07.19. 15:51

Cukorbeteg gyermekek táboroztak Gyulán – videóval

Harminc 1-es típusú cukorbeteg gyermek számára szervezett ottalvós nyári tábort immár hatodik alkalommal Gyulán a Diaboló Alapítvány. A 4 és 18 év közötti fiatalok számára edukációs foglalkozásokat is tartottak, amelyeken a cukorbetegséggel kapcsolatos legújabb információkkal vértezték fel őket, de például Kecskemétre, a Mercedes-gyárba és a vadasparkba is ellátogattak.

Licska Balázs

Immár hatodik alkalommal szervezett a héten ottalvós nyári tábort Gyulán, a román gimnázium épületében a Diaboló Alapítvány az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány támogatásával, amellyel kiváló emberi és munkakapcsolatot alakított ki az elmúlt években – ismertette Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány a Cukorbeteg Gyermekekért kuratóriumi elnöke. A hétfőn kezdődött és pénteken zárult táborban harminc 4 és 18 év közötti gyermek vett részt, főleg Békés vármegyéből, de érkeztek az ország más szegleteiből is.

Harminc 1-es típusú cukorbeteg gyermek számára szervezett nyári ottalvós tábort a Diaboló Alapítvány Gyulán
Harminc 1-es típusú cukorbeteg gyermek számára szervezett nyári ottalvós tábort a Diaboló Alapítvány Gyulán. Fotó: Bencsik Ádám

Kecskemétre is ellátogattak a cukorbeteg gyermekek

A tábor varázsa abban rejlett, hogy ottalvós volt, hogy a délutánokat, az estéket, akár az éjszakákat együtt töltötték a fiatalok, kártyáztak, daloltak, a régi táborok hangulatát megidézve bandáztak – folytatta. A tábor csapatépítő programokkal indult, a fiatalokat elvitték paintballozni, bowlingozni, dottózni. Szerdán Kecskemétre kirándultak, a nagyobbak a Mercedes-gyárba, a kisebbek pedig a vadasparkba látogattak el, majd gokartoztak, csütörtökön pedig felkeresték a Gyulai Várfürdőt.

Az edukációra is nagy hangsúlyt fektettek a táborban

Kosznáné dr. Pule Ilona hangsúlyozta, hogy a tábor másik fő pillére a kikapcsolódáson, az élményszerzésen túl a diabéteszhez kapcsolódó edukáció volt. Az előadások során a legmodernebb kezelési lehetőségekre helyezték a hangsúlyt, bemutatták az inzulinpumpát, amely nagyobb szabadságot biztosíthat a cukorbeteg gyermekeknek az étkezések területén. De szó esett például a lábápolásról is, sőt bőrgyógyász szintén tartott előadást és szűrést is a fiataloknak.

Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány elnöke
Kosznáné dr. Pule Ilona, a Diaboló Alapítvány elnöke. Fotó: Bencsik Ádám

Sok-sok ajándékkal térhettek haza a gyermekek

A Diaboló Alapítvány elnöke kiemelte, a tábor teljes ideje alatt egészségügyi felügyelet állt rendelkezésre, tehát a cukorbetegség kezelése biztosított volt folyamatosan, a gyermekek pedig napi hat alkalommal étkeztek, figyelve a megfelelő szénhidrátbevitelre. Az ellátásban komoly szerepet vállaltak a Hétpettyes Szülői Mentorhálózat tagjai is. A fiatalok nem csak élményeket szerezhettek a táborban: sok-sok ajándékot vihettek haza, így hátizsákot, hűtőtáskát, iskolakezdéshez szükséges csomagot.

A gokartozás nagyon tetszett a fiataloknak

A békéscsabai Csernátoni Ábel harmadik osztályba készül, a táborban másodszorra vett részt. Nagyon tetszett neki a kecskeméti gokartozás és a gyulai strandolás. Elmondta: a cukorbetegsége kezelésében segíti édesanyja és édesapja egyaránt, és ő is sok mindent meg tud csinálni önállóan. 

A 16 éves Juhász Dávid Miskolcról érkezett, először táborozott. A cukorbetegségére pár hete derült fény, tehát sok hasznos információt szerzett, sok tanáccsal látták el. A tábor elején kicsit egyedül érezte magát, de aztán sikerült beilleszkednie, élvezte a kecskeméti túrát és a Gyulai Várfürdőt.

Az orosházi Túri Szabolcs immár sokadszorra vett részt a táborban. Ő is úgy értékelt, hogy sok újdonságot ismert meg most, és fontosak voltak számára a beszélgetések. Ahogy szerinte mindenki, úgy az ő tetszését is leginkább a kecskeméti kirándulás, a gokartozás nyerte el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában