Gyalogos és kerékpáros

2024.07.17. 11:02

Itt tart az újjászülető kishíd építése Békéscsabán – videóval

Újjászületik a József Attila és a Deák utcákat összekötő kishíd Békéscsabán a Modern Városok Program, a Munkácsy Negyed kialakítását célzó projekt keretében. A munkálatok a tervek szerint haladnak és nyár végén befejeződhetnek, viszont arra, hogy birtokba is vehessék a járókelők és a kerékpárosok a kishidat, meg kell várni a forgalomba helyezési eljárást. A tervek szerint a kishíd avatása szeptember 29-én történhet meg.

Licska Balázs

Tavaly ősszel zárták le a kishidat Békéscsabán, a József Attila és a Deák utca között, majd megkezdődött annak bontása, ennek a munkának a leglátványosabb fejezete az volt, amikor óriási fűrésszel szeletelték darabokra, és két hatalmas daru segítségével emelték ki az egyes elemeket. A kishíd újjáépítése jegyében a mostani év elején négy, ide tervezett és gyártott hídgerendát hoztak két kamionnal, a gerendák egyenként 16,1 méter hosszúak és nagyjából 3,8 tonnásak voltak. 

kishíd, Békéscsaba
Az újjáépülő kishídnál most a hídszegélyelemek és a hídpillérburkolatok adnak munkát. Fotó: Bencsik Ádám

A kishíd 15 méter hosszú és 6 méter széles lesz

Egy 15 méter hosszú és 6 méter széles gyalogos, kerékpáros híd épül az Élővíz-csatorna felett – ismertette dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy a vadonatúj híd a réginél lényegesen szélesebb lesz, modern technológiák felhasználásával valósul meg, és minden, jelenleg ismert igénynek megfelel.

Gyalogosok és kerékpárosok egyszerre vehetik igénybe

Hiánypótlónak is nevezte a beruházást. Az elbontott, régi híd szélessége nem tette lehetővé, hogy azon egyszerre közlekedhessenek gyalogosok és kerékpárosok, ami olykor konfliktusokhoz is vezetett. Az újonnan épülő kishíd viszont elég széles lesz ahhoz, hogy a biciklisek leszállás nélkül hajtsanak majd át a hídon, ami jelentős javulás lesz a korábbi állapotokhoz képest. A híd két oldala a járókelőké, míg a létesítmény középső, 2,3 méter széles része a kerékpárosoké lesz. A fejlesztés keretében elkészül a József Attila utca és az Árpád sor között az eddig hiányzó – a meglévő kerékpárutakat összekötő, összesen 44 méter hosszú, a kishídon is áthaladó – bicikliút-szakasz.

Hiánypótló a beruházás, az új hídon egyszerre közlekedhetnek majd a gyalogosok és a kerékpárosok. Fotó: Bencsik Ádám

Minden téren illeszkedik a Munkácsy Negyedbe

Beszélt arról is, hogy a megépülő híd stílusában igazodik a Munkácsy Negyed látványvilágához, akárcsak a szintén a Modern Városok Program keretében felújított, Kiss Ernő és Kórház utcákat összekötő híd – amely immár Sztraka Ernő nevét viseli –, illetve a Gyulai úti Munkácsy híd, amely különleges módon kötődik Munkácsy Mihályhoz. A híd jellemzői lesznek a kovácsoltvas jellegű, pálcás kialakítású korlátok. A két oldalán lévő pillérek és a köztük lévő szegélyek elegáns finombeton-felülettel valósulnak meg. A megvilágításáról a Munkácsy Negyed arculatához illeszkedő négy közvilágítási kandeláber és négy fényvető gondoskodik majd.

Szeptember 29-én avatnák fel, az átadás máskor lehet

Most a hídszegélyelemek és hídpillérburkolatok adnak munkát. Ezután szerelik fel a korlátokat, majd jön a pályalemez vízszigetelése, később a híd és a csatlakozó felületek térburkolása. A munkák a vizsgálólépcsők elhelyezésével, forgalomtechnikai munkákkal, a hídvilágítás kiépítésével érnek véget. A kivitelező részéről a munkákat nyár végén fejeznék be, ám addig, amíg le nem zárul a forgalomba helyezési eljárása, nem vehetik birtokba a kishidat közlekedők. Szarvas Péter polgármester nemrég a városi közgyűlés ülésén azt mondta, hogy Szent Mihály napján – ami szeptember 29-e – avatnák fel a kishidat, az átadás azonban nem feltétlenül esik ezzel egybe.

A trafik épületét is korszerűsítik

A városvezető a Facebook-oldalán arról ugyancsak írt, hogy nemcsak újjászületik a kishíd, hanem a József Attila utcai tövében lévő trafik épülete is megújul. Ezzel kapcsolatban dr. Sódar Anita ügyvezető elmondta, hogy megmarad az épület eredeti homlokzati jellege. Viszont a főfalakon kívül minden épületszerkezeti elemet korszerűsítenek. Új födémszerkezet, tetőszerkezet, fémlemezfedés készül, cserélik a nyílászárókat, a falak utólagos víz- és hőszigetelést kapnak, megújul a padlóburkolat és az elektromos rendszer is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában