Produkció

2024.07.05. 17:54

Kner család életéről szóló előadást tartottak Gyomaendrődön

Erdész Ádám könyvet írt a „Levelek a Kner család életéből 1938-1949” címmel, amelyet a napokban a Határ Győző Városi Könyvtárban is bemutatott. A mű a nagy múltú Kner család tagjainak magánlevelezéseiről szól.

Dinya Magdolna

A forrásértékű kiadvány a családtagok közötti levelezésből válogatva mutatja be a Kner családnak a zsidótörvények, a háború és a holokauszt következtében elszenvedett sorsát. 

Kner család élete, felolvasó est, Gyomaendrőd
Felolvasó-színházi előadást tartottak a Határ Győző Városi Könyvtárban. Fotó: Facebook

A gyomaendrődi könyvtárba a Gyulai Várszínház produkciójaként jutott el az ehhez kapcsolósó felolvasó-színházi előadás, melynek szereplői: Kner Albert – Hirtling István, Kner Erzsébet – Hegyi Barbara, Kner Imre – Hegedűs D. Géza, Kner Endre – Szántó Balázs, Kner Zsuzsa – Antóci Dorottya, Kner Mihály – Szántó Balázs, Narrátor I. – Antóci Dorottya, Narrátor II. – Hegedűs D. Géza voltak. A darabot Hegedűs D. Géza rendezte.

A rettenet ideje alatt odaveszett Kner Izidorné, Kner Endre és Kner Imre is. A kivándorolt Kner Albert, aki Amerikában találta meg új életét és rendkívül sikeres pályafutását. Leveleivel, csomagokkal, pénzzel támogatta, segítette az itthon maradottakat, biztatva őket a kivándorlásra. A háború vége azonban nem hozott megnyugvást, hiszen Kner Imre fia, Mihály nem tudta feldolgozni szerettei elvesztését, öngyilkos lett. Ezek a tények, amelyeket jószerével mindenki ismer, akinek fontos a Kner név. 

A levelek viszont azt is bemutatják, milyen tiszta, érzékeny lelkű, művészi hajlamokkal megáldott család volt a Knereké. Szeretettel, tisztelettel fordultak egymás felé. Őrizték a hagyományokat, miközben nyitottak voltak az újra, a lehetőségekre. Felelősséggel, méltósággal viselték a gyalázatos megpróbáltatásokat, az emberi aljasságot. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában