Elismerés

2024.07.26. 19:56

Sikeres fiatal könyvtáros: különdíjjal ismerték el Juhász Zoltán munkáját

A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán idén megkapta Az év fiatal könyvtárosa díj különdíját. Az ünnepélyes díjátadót a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 55. Vándorgyűlésének nyitó plenáris ülésén tartották Szegeden a közelmúltban. A könyvtáros szakmai elismerést a „Helyismeret a szabad ég alatt – életrajzi lexikonból városismereti séta” című pályamunkájával érdemelte ki Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

Dinya Magdolna

Juhász Zoltán intézményvezető Gyulán született, Újkígyóson nőtt fel és ott járt általános iskolába. Tanulmányait Békéscsabán, az Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban folytatta. 2011-től Szegeden, a Bölcsészettudományi Karon végezte felsőfokú tanulmányait. Először az informatikus könyvtáros alapképzést, majd a mesterszakot is sikeresen abszolválta, 2016-ban megszerezte mesterdiplomáját. Ezt követően találkozott a Békés Megyei Könyvtár álláshirdetésével, melyben könyvtárost kerestek. Mint frissen végzett szakember, jelentkezett, és felvételt nyert, az olvasóterem és zenei részleg könyvtárosa lett. Az évek során folyamatosan képezte magát akkreditált továbbképzéseken. Többek között a könyvtári vezetési ismeretek tanfolyam elvégzésével alapozta meg a későbbi vezetői pályafutását, melyet tavaly április óta tölt be a könyvtár élén.

könyvtáros, ifjú könyvtáros, juhász zoltán, különdíj
A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán idén megkapta Az év fiatal könyvtárosa díj különdíját. Fotó: Bencsik Ádám-archív

Szakmai munkájának köszönheti Az év fiatal könyvtárosa díj különdíját 

– Mit jelent Önnek az elismerés?
– Korábban többen is figyelmembe ajánlották ezt az egyéni kitüntetést. A szakmában nincs olyan sok lehetőség a kiemelkedő egyéni teljesítmény pályázati alapon történő elismerésére. Ez a díj egy korhatárhoz kötött kitüntetés, hiszen 35 év alatti könyvtáros lehet az, aki szakmai munkájának köszönhetően kiérdemelheti a díjat. Jelenleg 31 éves vagyok, így még belefértem ebbe a kategóriába, s elkészítettem pályamunkámat a díj elnyerése céljából.

– A „Helyismeret a szabad ég alatt – életrajzi lexikonból városismereti séta” című pályamunkájával érdemelte ki ezt a díjat. Miről szól pontosan ez a projekt, és mi inspirálta arra, hogy megvalósítsa?
– A Békés Megyei Könyvtár sokszínű tevékenysége alapot adott arra, hogy egy dolgozat formájában összefoglaljam azt. A pályamunka lényegében a könyvtárnak a kulturális turizmus területén végzett tevékenységét öleli fel. A projekt a BékésWiki enciklopédia fejlesztésével kezdődött, majd kiteljesedett a városismereti sétákkal, amely immár a könyvtár egyik legnépszerűbb kültéri programjává vált. A séták során helyismereti tudás megosztása történik, melynek alapját a könyvtári gyűjtemény, illetve a BékésWikin közzétett rengeteg helytörténeti információ jelenti.

– Milyen kihívásokkal szembesült a pályamunka elkészítése során? Hogyan sikerült ezeket megoldania?
– Nem gondoltam volna, hogy lesz elég időm összeállítania a pályaművet az intézmény vezetése mellett. Végül sikerült egy megfelelő témát találnom, és az egyéb feladataimat is sikerült beosztanom, így még idén pályázni tudtam.

– Az elismerést a Kovács Máté Alapítvány ajánlotta fel. Hogyan fogadta ezt a rangos díjat?
– Megtiszteltetésnek érzem, hogy egy szakmai kitüntetés birtokosa lehetek. Ez az első kitüntetésem, amit kaptam a pályafutásom során. Külön kedves számomra, hogy Szegeden volt a díjátadó, mivel a két diplomámat is ebben a városban szereztem meg. Amellett, hogy gazdagodtam ezzel a kitüntetéssel, úgy gondolom a megyei könyvtár számára is sokat jelent, hiszen magának a könyvtárnak a sokszínű, példaértékű tevékenységét dolgoztam fel, foglaltam össze – melyekre büszke lehet az intézmény.

–  Milyen visszajelzéseket kapott eddig a városismereti sétákról? Hogyan fogadták a résztvevők ezt az innovatív kezdeményezést?
– A sétán részvevők száma egyfajta visszajelzés számomra. Több alkalommal 40-50 fővel ismerkedtünk meg Békéscsaba megszépült belvárosával, de volt olyan alkalom is, amikor több mint 60 fő vett részt a programon. Tapasztalataim szerint mind a helyiek mind a turisták számára tud új ismereteket adni egy-egy séta, ezért a program – kortól és nemtől függetlenül – mindenki számára érdekes lehet. A visszajelzések rendszerint pozitívak, a jelenlévők nagyon hálásak tudnak lenni. Igyekszem kellő nyitottsággal és humorral fűszerezve felvenni a kapcsolatot a részvevőkkel, hogy a séta végén valamennyien elégedetten távozhassanak.

– Hogyan látja milyen változásokra, innovációkra lenne szükség ahhoz, hogy a könyvtárak továbbra is relevánsak maradjanak a digitális korban?
– Megfelelően kell használnunk a közösségi médiát és minden további lehetőséget meg kell ragadnunk, hiszen így tudjuk megszólítani a fiatalabb generációt, a potenciális látogatókat. A különböző marketing praktikákat is figyelnünk kell, önmagában nem elegendő az, hogyha nyitva van a könyvtár ajtaja. Folyamatosan olyan munkát kell végeznünk és olyan tevékenységet felmutatnunk, ami felhívja a figyelmet a könyvtárra, az irodalomra, hogy vonzó legyen az érdeklődők számára. Emellett fontosak az együttműködések is, tehát proaktivitásra van szükség minden területen.

– Milyen tervei vannak a jövőre nézve a könyvtárban?
– Jelenleg zajlanak a kölcsönzőtér felújítási munkálatai, 680 négyzetméteren cserélődik ki a padlószőnyeg, mellyel augusztustól az olvasók is szembesülhetnek. A tereket is átrendezzük, hogy kellemesebb és szellősebb olvasókuckókat biztosítsunk. Tervezzük továbbá az őszi programokat, a kiállításokat és a projekteket az év hátralevő részére, hogy továbbra is érdemes legyen a Békés Megyei Könyvtár olvasójának lenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában