Keresztény egyházközségek

2024.07.17. 06:35

Hitmélyítő nyári táborokba várták a békéscsabai fiatalokat

A békéscsabai keresztény egyházközségekben idén nyáron is szerveznek gyermekeknek hitmélyítő táborokat. A nyári táborok célja a közösségépítés mellett az is, hogy levegye a szünidei gyermekelhelyezés terhét a kisgyermekes szülők válláról, legalább egy-egy hétre.

Szegfű Katalin

A Békéscsabai Belvárosi Római Katolikus Plébánia rögtön a tanév befejeződése után szervezte meg hagyományos napközis jellegű gyermektáborát a hitoktatásban résztvevőknek. Összesen 32 általános iskolás vett részt, akiknek változatos programokat állítottak össze a szervezők – tájékoztatta a Békés Megyei Hírlapot Sókiné Rideg Mária Tünde hitoktató, aki már kezdetektől az egyik szervezője a nyári tábornak. Az idei évben a „Megbocsátó Isten” témában válogattak össze ó- és újszövetségi történeteket, amelyek az egyes napok alapjául szolgáltak. Ezekkel kapcsolatos foglalkozások, énektanulás, kézműves foglalkozások, játékok, sorversenyek adták a napok gerincét. Minden napot megalapoztak egy Szigeti Antal atya vezette reggeli imádsággal, sőt a nyitónapon kezdő, a zárónapon befejező szentmise tette még emlékezetesebbé a tábort.

nyári tábor, egyházközség, hitmélyitő, református, katolikus, evangélikus
Reggeli torna a katolikus nyári táborban a templom lábánál.

Cél, hogy a nyári táborban is jól érezzék magukat a templomban

– Célunk, hogy a gyerekek érezzék jól magukat a templomban, a plébánia helyiségeiben és udvarán, ahol a rendezvények, foglalkozások, előadások és játékok nagy része zajlott. Az egyik alkalommal például Szigeti Antal atya vezetésével egészen közelről meg lehetett nézni a templomunknak az orgonáját, amit nagyon élveztek a gyerekek – mondta el Sókiné Rideg Mária Tünde. Szintén nagy sikert aratott az egyik Békéscsaba környéki tanyán tett látogatás, amelynek során mások mellett bárányokat simogathattak a gyerekek. Ez a program kapcsolódott a szentírásbeli elveszett bárány példázatához, amely szintén terítékre került a héten. A hitoktatók célja volt továbbá ezzel a Dottó kisvonatos kirándulással az is, hogy a résztvevők az Isten által teremtett világra, a természet szépségére csodálkozzanak rá és kicsi ízelítőt kapjanak arról, milyen volt az élet a „modernitás” beköszönése előtt, amikor az ember – miként a maga korában Jézus Krisztus is – a természettel még sokkal szorosabb közösségben élte mindennapjait. A Páduai Szent Antal Társszékesegyház hittanos táborát olyan gimnazisták is segítették, akik korábban maguk táborozók voltak, és most a kötelező közösségi szolgálat keretében tértek vissza.

Mosoly Tábor kisiskolásoknak a reformátusoknál

A Békéscsabai Református Egyházközség kevéssel a nyári vakáció megkezdése után egyhetes tábort szervezett az 1-3. osztályos kisgyermekeknek. A 12. Mosoly Tábor nagy siker volt idén is. Olyan kisgyermekeket fogadtak, akik valamely csabai általános iskolában református hitoktatáson vesznek részt, vagy esetleg máshol élnek, de a közösségükhöz kötődik valamely nagyszülő – mondta el lapunknak Marti Miklós gyülekezeti lelkész. A táborba idén 23 gyermek jelentkezett. A hétfőtől péntekig tartó napközis táborozás során volt sok szabad játék, kézműves foglalkozás, de persze lelki tanítás is. Idén Jézus szentírásbeli csodái kerültek elő. A hitoktatók vezetésével a történetek megismerése után izgalmas, érdekes interaktív feladatok során próbálták elmélyíteni a történetet a gyermekekben. Az ebéd utáni órákban szabadon játszhattak a gyerekek a templomkertben és a gyülekezeti házban. Az idén is lelkes gyülekezeti tagok minden napon házi süteményekkel és gyümölcsökkel látták el a táborozókat.

Ezzel a Mosoly Táborral a missziós elképzeléseken kívül célunk a közösségépítés, hogy egymást jobban megismerjék a gyerekek, a hitoktatókkal is közvetlenebb körülmények között találkozzanak. Emellett szeretnénk megköszönni a szülők bizalmát, hogy gyermeküket ránk bízták a tanévben. Leveszünk egy kis tehet a vállukról a táborral. Miközben jó kezekben, hasznosan, de egyben szabadon töltik a gyerekek a vakációt, ők nem esnek ki a munkából. Ezt az egy hetet önköltségi ár alatt tudjuk biztosítani, lényegében csak az étkezést kell kifizetni. 

Marti Miklós, a gyülekezet lelkésze hozzátette, hogy a több mint két évtizedes múltra visszatekintő családos gyülekezeti táboruk július 22-27. között lesz, ezúttal Debrecenben, melyre nagy volt az érdeklődés, hamar betelt az 55 férőhely. A „Kálvinista Róma” kiváló választás, hiszen az ottani teológiáról érkező tanárok tartanak majd hitmélyítő előadásokat, lesznek családi áhítatok, és megismerkednek Debrecen nevezetességeivel.

Ott alvós hittan tábor sok élménnyel

A Békéscsabai Evangélikus Egyházközségben már több mint két és fél évtizedes hagyománya van az ott alvós gyermek-, valamint ifjúsági hittan táboroknak, melyeknek a helyszíne a telekgerendási evangélikus konferencia központ. A táborokat a kezdetektől Kutyejné Abloncy Katalin pedagógus szervezi. A Békés Megyei Hírlapnak elmondta, hogy a gyermektáborba idén ötvennél is több 6-14 éves gyermek jelentkezett, köztük számosan olyanok, akik évek óta visszajárnak. A bentlakásos jelleg nagy lehetőséget ad a heti téma kifejtésének, a közös énekléseknek, naponta többszöri áhítatnak, a közösség építésének. A július első hetére időzített gyermektábor témája Dávid király élete egyik szakaszának megismerése volt, ezzel függtek össze a csoportos foglalkozások, kreatív feladatok. A tábor különlegessége, hogy – egy sorsolás nyomán 0ľ mindenki a titkos angyalkája lesz egyik társának, azaz segítője, lelkileg is mentora. Ezt nagyon szeretik a gyerekek. A felsős fiúk és a lányok külön-külön foglalkozásokon vesznek részt, az egész tábor nagyon személyre szabott. Az 51 gyermekre hitoktatók, gimnazista diákok is felügyelnek, sokan visszatérnek segítőnek a korábbi gyermektáborosok közül.

Csapatépítő játék az evangélikus táborban

– A hét egészében nagyon sokat éneklünk. Minden reggel gitárral kísért énekléssel ébresztem a gyerekeket, és így vidáman indul a reggel. A gyerekek a napok során annyi feladatot kapnak, hogy nem is hiányzik nekik a mobiltelefonjuk, eszükbe sem jut. A közös játék, móka, vetélkedők, színdarabok, akadályverseny, bábozás és egyebek sokkal érdekesebbek a számukra a „kütyüzésnél”. Nem beszélve az esti, elalvás előtti felolvasásról, amit még a nagyobb gyerekek is nagyon élveznek – mondta el lapunknak Kutyejné Abloncy Katalin hittantanár, táborvezető. A hét legvégén a szülőknek büszkén mutatják be a táborozó gyerekek a héten tanultakat és alkotásaikat.

Az evangélikus ifitáborba a Szeberényi Gusztáv Adolf Gimnázium tanulói mellett a középiskolát már kijárt fiatalok is eljönnek, egyetemisták, de akár harminchoz közeliek is. Jó emlékeket őriznek ezekről a táborokról és ezek az emlékek, valamint a várható élmények húzzák őket vissza. Az ifitábor bizonyos szempontból szabadabb, ugyanakkor mélyebb is. A kreatív feladatok és a sok-sok beszélgetés egyértelműen Jézushoz közelíti a jelenlévőket, mélyíti hitüket. Itt is nagy szerepet kap a zene, többen hangszereikkel jönnek és ez a korosztály nagyon megszólítható az énekléssel, keresztény könnyűzenével. Az áhítatok során az egyházközség lelkészei szolgálnak, de a napok során lehetőséget adnak egyéni elcsendesedésre is. Az idei táborban 26 ifista volt jelen.

Részt vettek a Szélrózsa ifjúsági találkozón

A kétévente megszervezett Szélrózsa Országos Evangélikus Ifjúsági Találkozót a napokban tartották Nyíregyházán, oda Békéscsabáról több mint 30 tizenéves, javarészt a gimnázium diákja utazott el, hogy részt vegyen a többnapos kavalkádon, ahol vallási előadások, kulturális fellépések, sportolási lehetőség mellett számos könnyűzenei koncert is várta az egész országból összesereglett evangélikus ifjúságot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában