Felejthetetlen élmények

2024.07.10. 06:35

Szomszédolás: bejárták Bihart, ráleltek az első írásos emlékre Kondorosról

A Határtalanul program keretében a Kondorosi Petőfi István Általános Iskola 29, hetedik évfolyamos tanulója és négy felnőtt kísérő vett részt nemrég Biharban egy különleges és izgalmas kiránduláson. A szomszédolás során felkeresték a nagyváradi Bazilikát, a püspöki palotát, ahol Joseph Haydn zeneszerző öccse is tevékenykedett. De ennél fontosabb, hogy kiderült, a Váradi Regestrumban található az első írásos emlék Kondorosról, az 1200-as évekből.

Nyemcsok László

A szomszédolás lehetőséget biztosított a kondorosi diákok számára, hogy az utazás során betekintsenek Bihar megye gazdag történelmébe és kultúrájába, természeti értékeibe, miközben felejthetetlen élményeket szereztek.

Szomszédolás: izgalmas programokon vettek részt a kondorosiak
Szomszédolás: izgalmas programokon vettek részt a kondorosiak Forrás: Kondorosi Petőfi István Általános Iskola

A szomszédolás során beleláttak a határon túli magyarok életébe

Az egy hét alatt a tanulók erősítették közösségi kapcsolataikat és barátságaikat. Beleláttak a határon túli magyarok mindennapi életébe, és megtapasztalták, milyen fontos a magyar kultúra és identitás megőrzése.

– Köröstárkányba érkeztünk először, itt a helyi ifjúsági és kulturális egyesület elnöke, Gyulai Csaba református lelkész tartott rövid ismertetőt a templomban a magyarságról, a településről és a 1919-es, véres eseményekről – ecsetelték már itthon a diákok. – Rövid műsorunk után megkoszorúztuk az áldozatok emlékművét. Délután  túrázni mentünk Várasfenesre, a Béla vár romjához, ami embert próbáló kirándulásnak bizonyult. A szállásunkra menet útba ejtettük Magyarremetét, egy csodás, Árpád-kori templomot tekintettünk meg, majd Biharrózsán álltunk meg egy vízimalomnál.

Csodálatos helyeken jártak
Csodálatos helyeken jártak Forrás: Kondorosi Petőfi István Általános Iskola

Megálltak Csucsán, Ady Endrére emlékeztek

Második nap hosszabb buszos túra után érkeztek meg Tordára, a sóbányába. Visszafelé megálltak Kolozsváron, a középkori és monarchia korabeli építészeti alkotást nézték meg (Mátyás király szülőháza, Kolozsvári Opera/. A Mátyás-szobornál történelmi kitekintést tettek a Hunyadi családról. Hazaúton megálltak Csucsán, Ady Endrére emlékeztek. Ezt követően bátorságpróbára mentek a Nagy magyar barlanghoz, sötétben kellett átkelni a hegyen, majd átmenni a Sebes-Körös fölötti lengőhídon, szóval, izgalmas estéjük volt.

– A szerdai nap túrázással kezdődött, sporttal folytatódott – emelték ki a diákok. – A Zichy-barlanghoz és a Révi-vízeséshez kirándultunk.  A finom, Szakács Háza Panzióban elköltött ebéd után előkerültek a fürdőruhák és a strandröplabda is. Este Réven egy élő zenés táncházba hívtak bennünket a helyi fiatalok, ahol az Atyafiak Zenekar muzsikájára roptuk a táncot.

Az Ökrök-vízesésnél csak a rutinos táborvezető úszta meg szárazon

Csütörtökön reggel ismét útra keltek a Bihar-hegységben. Mindenki nagyon várta már, sikerül-e száraz lábbal megúszni a patakmedertúrát, amikor is az Ökrök-vízeséshez kirándultak. A többség nem úszta meg szárazon, csak a rutinos táborvezető, Feri bácsi teljesítette a küldetést, míg többiek térdig a vízben fejezték be a túrát. Ha már úgyis vizesek lettek, egy izgalmas rafting túra várt rájuk a Sebes-Körösön.

Péntek reggel szomorúan vettek búcsút a tábornak, hazaindultak Kondorosra. Útba ejtették Nagyszalontán Arany János szülőházát, ellátogattunk a Csonkatoronyba, ahol izgalmas, interaktív kalandozáson vehettek részt. A hogy a résztvevők mondták, nagyon tartalmas, élményekkel teli kiránduláson vehettek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában