Gyula

2024.07.01. 18:10

Dr. Görgényi Ernő: a választási győzelem iránytű a jövőre nézve

A választási győzelem tanulságai, avagy nekünk Gyula város az első címmel tett közzé elemzést Facebook-oldalán dr. Görgényi Ernő, Gyula jelenlegi és újraválasztott polgármestere. A városvezető számos szempontot figyelembe véve vette górcső alá a június 9-ei választás eredményeit.

Papp Gábor

Mint írta, a választási győzelem tanulságait érdemes levonni, mert iránytűként szolgálhatnak a jövőre nézve.

választás, választás 2024, győzelem, dr. Görgényi Ernő
Görgényi Ernő: a gyulai önkormányzati választáson a városért, a polgárokért végzett munka győzedelmeskedett a negatív propaganda felett.  Fotó: Dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

Választás: a polgárokért végzett munka győzött

– Szerintem a tanulság lényege az, hogy a gyulai önkormányzati választáson a városért, a polgárokért végzett munka győzedelmeskedett a negatív propaganda felett. A gyulai polgárok döntése alapján ismét kétharmados többség támogatja a városvezetést a képviselő-testületben. Ez számunkra nagy megtiszteltetés, egyúttal nagy felelősség – tette hozzá dr. Görgényi Ernő. – Minden egyéni választókörzetben a városvezetést támogató jelölteket választottak meg a polgárok. Ezzel továbbra is biztosították a feltételeit annak, hogy a város érdekeit, a város fejlődését szolgáló döntéseket kellő időben, biztos kézzel hozzuk meg. A kétharmados többség ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy meghallgassuk és megfontoljuk a szakmai alapú kritikákat és a konstruktív javaslatokat. A kampányban én és a csapatom az elmúlt öt év eredményeit értékeltük és meghirdettük a következő öt esztendő városfejlesztési programját. A szavazás eredményéből én azt látom, hogy a választópolgárok nagy többségét az érdekelte, ami engem és a csapatomat: a városért, a gyulai emberekért végzett munka mennyisége, minősége és eredményei. Miközben ellenfeleink az elmúlt öt évben és a kampány során a mi lejáratásunkba ölték energiáikat, addig mi a munkába fektettük az időt, az energiát, tudásunkat, és beleadtuk szívünket-lelkünket szeretett városunk szolgálatába.

Számos beruházást valósították meg

Mint kiemelte, az elmúlt öt évben megvalósították az Almásy-kastély rekonstrukciójának második ütemét, a Stefánia-szárny felújítását. Több pályázatból megszépítették a Százéves (Reinhardt) Cukrászdát és környezetét, felújították az Erkel teret, az Esze Tamás utcát, a Jókai utca burkolatát, a Ladics-házat és a cukrászda épületét, ezzel újabb évszázadra biztosítva a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárházának fennmaradását. A Tiborc utca komplex felújítását, átépítését is elvégezték, szép és biztonságos körforgalmat alakítva ki, egyúttal kiépítve a Popovits Jusztin utcát. Elérték, hogy a kormány körforgalmat építtessen a sportcsarnoknál. Újjáépítették a Dobozi úti kerékpárutat egészen a Szanazugig és új bicikliutat építettek a Nagyváradi úton. A Gyulakonyha számára 21. századi színvonalú épületet alakítottak ki, korszerű konyhatechnológiával. Felújították és bővítették a Galbácskerti Óvodát. Megmentettük és felújítottuk a város legrégebbi lakóházát, a Máriás házat, amely immár kulturális intézményként szolgálja a gyulai németek közösségét. Tovább folytatták a Gyulai Várfürdő fejlesztését, a vízi gyermekparadicsom és a főépületben kivitelezett, most átadott beruházás tovább erősítette fürdőnk versenyképességét. Az államtól visszakérték az értékes alispáni házat, amelyben a gyulai családok és a turisták számára egyaránt vonzó attrakciót, játszóházat alakítottak ki. A város körüli zöld gyűrű kialakítása érdekében 20 hektár tölgyes erdőt telepítettek, a város utcáin és terein pedig évente legalább 200 fát ültettek.

1979 óta először épült új gyár a városban

1979 óta először épült új gyár a városban. A rendszerváltozást követően leépült, illetve leépítették a gyulai ipari kapacitásokat, ennek a folyamatnak a mélypontja az volt, amikor a szocialista kormány és városvezetés idején leállították a vágást a Húskombinátban, a tejporgyárat pedig bezárták és lebontották. Több száz ember került akkor utcára.

– Ez ellen semmit nem tett a baloldali városvezetés, amely még csak iparterület kiépítéséről sem gondoskodott, ahova betelepülhetnének új üzemek – tette hozzá.– Mi ezt a munkát is elvégeztük és az Airbus-szal a világ egyik vezető légijármű-gyártó vállalatát sikerült meggyőzni arról, hogy Gyulán építse fel helikopteralkatrész-gyárát. Ezzel együtt a kormány a szakképzés keretében Repülőgépipari Akadémiát létesített, amely a megfelelő szakképzettséget biztosítja az Airbusnál dolgozni kívánó munkavállalóknak. Az Airbus ugyanis gyulai, békéscsabai és egyéb Békés vármegyei településeken élő dolgozókat foglalkoztat. A szakképzés célja, hogy a helyi munkaerőt megfelelő tudással vértezzék fel. Ezért sem dolgoznak az Airbusnál külföldi vendégmunkások. Mindeközben meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány káros hatásaival, amelyből éppen csak kilábaltunk, máris fájdalmasan sújtott bennünket az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság. A háború kitörése előtti tíz évben azonban sok és hatékony energetikai beruházást elvégeztünk, amelynek eredményeképpen Gyula nyitva volt, azaz a gyulai turisztikai attrakciók nyitva voltak akkor is, amikor országszerte számos fürdő és kiállítóhely bezárni kényszerült. 2023-ban a vendégéjszakák száma meghaladta a 600 ezret, ami több, mint duplája a 2010 évinek, és jobb a pandémia előtti legjobb értéknél is. 

Tovább dolgoznak újabb eredményekért

Dr. Görgényi Ernő kiemelte, hosszasan sorolhatná azokat az eredményeket, amelyek a városért végzett tisztességes munkánk gyümölcseként szolgálják a gyulai polgárokat. 

– Ezek az eredmények győztek a negatív propaganda felett. Hálás vagyok a választók bölcsességéért. Nem vagyok elbizakodott sem én, sem a csapatom tagjai – fogalmazott. – Szerettünk volna még jobb munkát végezni, még több eredményt elérni. Nem minden sikerült. Ami nem sikerült, azért tovább dolgozunk, nem adjuk fel. A június 9-i választási eredmény megerősített bennünket abban a hitünkben, hogy szükséges és érdemes szeretett városunkért, a gyulai polgárokért szívvel-lélekkel dolgozni. Az, hogy negyedik alkalommal bízták ránk a város vezetését, még elkötelezettebbé tett engem és a csapatomat. Még eltökéltebben fogunk dolgozni azért, hogy Gyula megtartóereje és vonzereje növekedjen, hogy pártállástól, világnézettől, életkortól függetlenül mindenki megtalálja a számítását városunkban, otthon érezze magát Gyulán. Gyula mindannyiunké. Mi a következő, októberben kezdődő önkormányzati ciklusban is minden nap észben tartjuk, és Önök se feledjék: az egyéni választókörzetben megválasztott képviselő minden ott élő polgár képviselője, a polgármester minden gyulai polgár polgármestere. Mindenkiért dolgozunk, azokért is, akik nem minket választottak. Mindenki számíthat az együttműködésünkre vagy éppen a segítségünkre, azok is, akik nem minket választottak. Forduljanak hozzánk bizalommal a jövőben is. Mert nekünk Gyula város az első.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában