A természet csodái

2024.08.18. 14:52

Újabb tizenhat fehér gólyát engedtek vissza a természetbe - videóval

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány szakemberei, önkéntesei a hosszú hétvége legszebb és egyben legcsodálatosabb pillanatait élték át szombaton, amikor 16 mentett, felgyógyult, megerősödött fehér gólyát engedtek vissza a természetbe.

dr. Nagy Szilvia

– Bizony volt madár, amelyik szárny-, vagy lábtöréssel érkezett, s volt, amelyik kiszelektált fiókaként került a gondozásunkba. Immár mind szabadok, az önkéntesek az útra felkészítették és az utazáshoz előkészítették őket, ügyelve arra is, a helyszín ahol visszatérnek a természetbe, optimális legyen víz-, és táplálékszerzés szempontjából – írták a Facebook-oldalon. Hozzátették, igyekeztek a szállítást gyorsan megoldani, azután a természet csendjében, a gyilkos vezetékektől, zavaró tényezőktől messze engedték el a gólyákat. A madarak szinte kisétáltak a természet lágy ölére, ha repülni szeretnének, útra kelhetnek.

gólyák, visszaenged, természet
A búcsú előtti pillanatok. Fotó: Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány Facebook oldala

Nagy Tímeát, az alapítvány vezetőjét telefonon értük utol, elmondta, idén összesen már 44 fokozottan védett fehér gólya térhetett vissza a természetbe egészségesen a vadmentésnek köszönhetően. 

– Két hete 21 fehér gólyát engedtünk szabadon, most pedig 16-ot, ezeknek közel 80 százaléka Békés vármegyéből érkezett. Egy részük tojáslakóként, fiókaként került gondozásunkba, volt, amelyiket áramütés érte, illetve szárny- és lábtöréses gólyák, kiszelektált fiókák is voltak köztük. Mindannyian felépültek, erősek, szépen tudnak repülni – tette hozzá Nagy Tímea.

A Szentesi Természet- és Vadvédelmi Mentőközpont Alapítvány gondozásában 17 fehér gólya maradt, ezek a példányok jövőre térhetnek vissza a természetbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában