2024.08.01. 06:30
A grillkolbászok vezetnek Békésben, de már a grillsajtok is hódítanak
Javában tart a grillszezon Békésben is, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, a grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, de nagyon népszerűek a grillsajtok is. Egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a boltok kínálatában. Fűszerezés szempontjából folyamatosan nő a hajlandóság a kísérletezésre.
Évről évre egyre népszerűbb Békésben is a kerti sütögetés. A hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket.
Az élelmiszeripar alkalmazkodott a nyári sütögetéshez
– Korábban – jellemzően augusztus 20-a után – a rendre megérkező lehűlés miatt, drasztikusan visszaesett az üdülési kedv, ami fokozottan megjelent a családi, baráti programok, összejövetelek, közös főzések és sütögetések szervezésében is – hangsúlyozták a NAK-nál. – Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban a hirtelen lehűlés elmarad, az időjárásváltozás kitolódik, ami a grillszezont is meghosszabbíthatja.
Az agrárkamara körképe szerint az élelmiszeripar mára hozzászokott az egyre népszerűbb nyári sütögetéshez, a grillezéshez kötődő fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz. A vállalkozások az alapanyag-beszerzésnél és a késztermékgyártásnál egyaránt rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó környezethez.
Békésben a jól bevált grillkolbászok viszik a prímet, elsősorban a sertéshúsból készült termékek kelendőek, de az úgynevezett mix termékek is nagyon sikeresek, különösen a többféle elkészítésre is alkalmas, marhahússal kevert sertés hamburger húspogácsák.
Marhából, halból kevesebb fogy grillezésre Békésben
Grillezésnél a sertés mellett a baromfi a meghatározó Békés vármegyében. Magasabb ára miatt marhahúsból sokkal kevesebb fogy, ugyanakkor van egy szűkebb réteg, amelyik a magasabb minőségi kategóriába tartozó marha-, juh- vagy bárányhúsból is vásárol a sütögetéshez.
Több Békés vármegyei üzletben elmondták, viszonylag magas ára miatt a hal szintén kevésbé keresett termék ebben a piaci szegmensben.
– Ami viszont folyamatos növekedést mutat, az a grillsajtok iránti kereslet. Ezt a termékkínálat bővülése is egyértelműen alátámasztja – hangsúlyozta Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács. – A csomagolt grillsajtok között ugyan jelentős az importtermékek aránya, de folyamatosan nő a hazai kínálat is. Sokan egészítik ki a húsokat zöldségekkel, gombával vagy akár gyümölcsökkel is. A vegán termékek iránti igény és kínálat fejlődése is említésre méltó.
Akik spórolni szeretnének, maguk pácolják az alapanyagot
A stabil vásárlókörrel rendelkező kisebb és közepes helyi vállalkozások általában ragaszkodnak a jól bevált termékekhez, mert ezeket keresik vevőik. Prohászka Béla kiemelte, a pácoltan kapható termékek száma és fajtája is bővül, ugyanakkor, akik spórolni szeretnének a grillparti költségein, olcsóbb alapanyagokból maguk készítik el a serpenyőbe vagy a rostélyra kerülő hústermékeket.