Kerti partik

2024.08.01. 06:30

A grillkolbászok vezetnek Békésben, de már a grillsajtok is hódítanak

Javában tart a grillszezon Békésben is, a boltokba kerülő grilltermékek jelentős része idén is hazai gyártóktól származik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) piaci körképe szerint még mindig a sertéshúsból készült termékeket, a grillkolbászokat vásárolják a legtöbben, de nagyon népszerűek a grillsajtok is. Egyre több a fűszerezett, közvetlen sütésre előkészített termék a boltok kínálatában. Fűszerezés szempontjából folyamatosan nő a hajlandóság a kísérletezésre.

Nyemcsok László

Évről évre egyre népszerűbb Békésben is a kerti sütögetés. A hagyományosnak számító bográcsozás mellett sokan grillrácson készítik el az ételeket.

Sokan a húsokat zöldségekkel, gyümölcsökkel egészítik ki a grillezésnél 
Forrás: NAK/Lévai Zsolt

Az élelmiszeripar alkalmazkodott a nyári sütögetéshez

– Korábban – jellemzően augusztus 20-a után – a rendre megérkező lehűlés miatt, drasztikusan visszaesett az üdülési kedv, ami fokozottan megjelent a családi, baráti programok, összejövetelek, közös főzések és sütögetések szervezésében is – hangsúlyozták a NAK-nál. – Az utóbbi évek tapasztalatai szerint azonban a hirtelen lehűlés elmarad, az időjárásváltozás kitolódik, ami a grillszezont is meghosszabbíthatja.

Az agrárkamara körképe szerint az élelmiszeripar mára hozzászokott az egyre népszerűbb nyári sütögetéshez, a grillezéshez kötődő fogyasztói igényekhez és elvárásokhoz. A vállalkozások az alapanyag-beszerzésnél és a késztermékgyártásnál egyaránt rugalmasan alkalmazkodnak a gyorsan változó környezethez.

Békésben a jól bevált grillkolbászok viszik a prímet, elsősorban a sertéshúsból készült termékek kelendőek, de az úgynevezett mix termékek is nagyon sikeresek, különösen a többféle elkészítésre is alkalmas, marhahússal kevert sertés hamburger húspogácsák.

Marhából, halból kevesebb fogy grillezésre Békésben

Grillezésnél a sertés mellett a baromfi a meghatározó Békés vármegyében. Magasabb ára miatt marhahúsból sokkal kevesebb fogy, ugyanakkor van egy szűkebb réteg, amelyik a magasabb minőségi kategóriába tartozó marha-, juh- vagy bárányhúsból is vásárol a sütögetéshez.

Több Békés vármegyei üzletben elmondták, viszonylag magas ára miatt a hal szintén kevésbé keresett termék ebben a piaci szegmensben.

– Ami viszont folyamatos növekedést mutat, az a grillsajtok iránti kereslet. Ezt a termékkínálat bővülése is egyértelműen alátámasztja – hangsúlyozta Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács. – A csomagolt grillsajtok között ugyan jelentős az importtermékek aránya, de folyamatosan nő a hazai kínálat is. Sokan egészítik ki a húsokat zöldségekkel, gombával vagy akár gyümölcsökkel is. A vegán termékek iránti igény és kínálat fejlődése is említésre méltó.

Akik spórolni szeretnének, maguk pácolják az alapanyagot

A stabil vásárlókörrel rendelkező kisebb és közepes helyi vállalkozások általában ragaszkodnak a jól bevált termékekhez, mert ezeket keresik vevőik. Prohászka Béla kiemelte, a pácoltan kapható termékek száma és fajtája is bővül, ugyanakkor, akik spórolni szeretnének a grillparti költségein, olcsóbb alapanyagokból maguk készítik el a serpenyőbe vagy a rostélyra kerülő hústermékeket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában