DK

2024.08.05. 17:27

Nem indul etikai eljárás Gyurcsány Ferenc ellen

A Demokratikus Koalíció Etikai Bizottsága megvizsgálta Leel-Őssy Gábor beadványát. A gyulai politikus etikai eljárást kezdeményezett a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc ellen. Az Etikai Bizottság azonban a beadvány tartalmát nem tekinti etikai ügynek, mert az abban megfogalmazottak nem etikai, hanem politikai jellegűek. Ezért a testület hatáskör hiányában a beadvánnyal nem tud foglalkozni – tájékoztatott a DK Sajtóiroda.

Papp Gábor

A Gyurcsány Ferencet többször kritizáló Leel-Őssy Gábor ellen jelenleg is etikai eljárás zajlik. Az etikai bizottság kezdeményezte, hogy a vele szembeni döntés jogerőssé válásáig a párttagságát függesszék fel.

Gyurcsány Ferenc, DK, etikai eljárás, Leel-Őssy Gábor
A DK elnökének, Gyurcsány Ferencnek nem kell etikai eljárástól tartania. Fotó: MW-archív

Etikai eljárás: vannak még egyenlőbbek

Leel-Őssy Gábor a Facebook-oldalán reagált a döntésre, amelyről őt is tájékoztatták.  „Akkor azt is megtudtuk, hogy vannak a még egyenlőbbek. Egy politikai párt bizottsága nem foglalkozik politikai jellegű dolgokkal. Ügyes…. Ja! Nem!” – fogalmazott. Mint múlt héten megírtuk, etikai eljárást kezdeményezett Gyurcsány Ferenc ellen Leel-Őssy Gábor, a Demokratikus Koalíció alapító tagja, a párt gyulai önkormányzati képviselője. 

A gyulai politikus hangsúlyozta: negatív folyamatok indultak el

Leel-Őssy Gábor már az idei választások előtt, illetve azt követően is jelezte, hogy a DK-ban olyan folyamatok indultak el, amelyek minden tekintetben visszavetik a pártot, illetve felvetette Gyurcsány Ferenc távozásának lehetőségét is.
Gyurcsány Ferenc ezt követően beadvánnyal élt, amelyben Leel-Őssy Gábor kizárását kérte a Demokratikus Koalíció etikai bizottságától. Július 12-én a grémium meghallgatta a gyulai politikust, aki 70 oldalas dokumentumot nyújtott át a bizottságnak, amelyben meglátása szerint mindent alátámasztott, amit korábban elmondott. Kérte a bizottságot, hogy cáfolják a megfogalmazottakat, illetve azt, hogy hallgassák meg, akiket megnevezett. Július 17-én az etikai bizottság levélben tájékoztatta, hogy a választókerületének tagjait arra kérik, hogy zárják ki Leel-Őssy Gábort a DK soraiból.
A politikusnak lehetősége van fellebbezni, ám – mint elmondta – faramuci a helyzet, hiszen ahhoz az elnökséghez kell ezt megtennie, amelynek nevében Gyurcsány Ferenc a kizárását kezdeményezte.

Szerinte Gyurcsány Ferenc megszegte az alapszabályt

Leel-Őssy Gábor ennek ellenére megteszi a fellebbezést, de kérni fogja, hogy az országos etikai bizottság elé kerülhessen az ügy. Ezzel párhuzamosan beadványt intézett az etikai bizottsághoz Gyurcsány Ferenc, mint a DK tagja ellen, és megjelölte, hogy melyek azok a pontok, amelyekben a pártelnök megszegte az alapszabályt, és végrehajtotta azokat a dolgokat, amelyek egy párttaghoz szerinte méltatlanok. Mellékletként becsatolta a dokumentumokat, amelyeket a meghallgatáson is ismertetett.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában