Zene

2024.08.08. 07:05

Harsonás növendékek vettek részt a békéscsabai tehetséggondozó táborban – videóval

Immár 9. alkalommal rendezték meg a Békéscsabai Harsonás Napokat, mely egy ünnepélyes hangversennyel zárul csütörtökön este az evangélikus nagytemplomban.

Dinya Magdolna

Hangversennyel zárul a 9. Békéscsabai Harsonás Napok

Fotó: Beol.hu

Kalmár Zoltán harsonaművész elmondta, hogy a Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola harsona tanszakának hagyományos tehetséggondozó tábora idén országos szintre bővült. Nemcsak a békéscsabai harsonás növendékek, hanem az ország szinte minden szakgimnáziumából, sőt külföldről, például Marosvásárhelyről is érkeztek diákok, hogy 8 napon át tanuljanak és kamarazenéljenek. Az utolsó napon egy közös fellépéssel, záróhangversennyel összegzik hét eredményeit és mutatják be rendkívüli tehetségüket a fiatalok.

A harsona az egyik legtradicionálisabb klasszikus zenei hangszer, amelynek tolókaros rendszerét már a 16. században kialakították. A hangszer megtanulása sok időt és gyakorlást igényel, de rendszeres gyakorlással elsajátítható. A táborban közel 30 fő vett részt, és egy összeállt harsonaegyüttes előadásban zenetörténeti átiratokat hallhattunk majd tőlük, melyek szinte az összes zenetörténeti korszakot felölelik. Az augusztus eleje óta tartó, napi 4-5 órás kamarai próbák eredményeként egy rendkívül bonyolult kompozíciókat tartalmazó műsort sikerült összeállítaniuk. Maga a tehetséggondozó tábor a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósult meg. Vörös Judit, az egyik fiatal tanuló elmondta, hogy Budapestről érkezett és öt éve szenteli életét a zenélésnek, amit nagyon élvez, és a hangszere is már a szívéhez nőtt. Jövőbeli céljaként tűzte ki, hogy csatlakozzon a Magyar Honvédség Központi Zenekarához.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában