Értékmentés

2024.08.01. 20:08

Szarvas pályázna a Csáky-kastélyra, az egyetemnek adnák a Bolza-kastélyt

Sajtótájékoztató keretében ismertette álláspontját a szarvasi városvezetés a kastélytörvénnyel kapcsolatban csütörtökön, melyet az Országgyűlés még tavaly év végén fogadott el és idén júniusban módosított. A törvény mellékletében 48 ingatlan szerepel, köztük a Csáky és a Bolza-kastély is, így azóta többekben felmerült a kérdés, hogy mi lesz a két patinás épület sorsa.

Vincze Attila

Szarvas polgármestere elmondta, alapvetően jónak tartja a törvény létrejöttét, mely alapján a kormány célja, hogy magántőkét vonjon be a kastélyok hosszútávú és fenntartható működtetésébe. Babák Mihály kiemelte, az állam nem bírja ezeket a műemlékeket gazdaságosan fenntartani, ráadásul annyi minden másra kell a pénz költségvetésben, hogy valóban szükség lehet a sok helyen romos állapotban lévő kastélyok, kúriák privatizálására.

 Szarvas, kastélyok, Babák Mihály
Molnár Etele alpolgármester, Babák Mihály polgármester, valamint dr. Melis János címzetes főjegyző 
sajtótájékoztatón ismertette a városvezetés álláspontját a kastélytörvény részleteivel kapcsolatban. Fotó: Vincze Attila


Nem ellentétes Szarvas város érdekeivel ez a törvény, tudniillik az említett két ingatlanról gondoskodni kell. Ugyanakkor a mellékletben található adatok a két szarvasi kastélyra vonatkozólag pontatlanok, így tisztázni kell majd, hogy konkrétan mely területekről van szó – fogalmazott.

Az önkormányzat pályázna a Csáky-kastély tulajdonjogára

A városvezető kiemelte, a Csáky-kastély helyzete azért is bonyolult, mert ott működik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága, valamint a körülötte lévő ligetben az idén tizedik születésnapját ünneplő Körösvölgyi Állatpark is. Mint mondta, a kastély állapota megfelelő, és ahhoz, hogy minden úgy működhessen tovább, ahogy jelenleg, az önkormányzat részt szeretne venni a privatizációs folyamatban, amennyiben erre lesz szükség, ugyanis a nemzeti park a törvény szerint nem pályázhat. Megjegyezte: ha Szarvas városa szerezné meg a kastély tulajdonjogát, akkor a nemzeti park, mint az ingatlan és a terület bérlője maradna a továbbiakban, ehhez már jogilag mindent előkészítettek.

Babák Mihály szerint nem aggódni, hanem cselekedni kell és érvényesíteni a szarvasiak érdekeit. Fotó: Vincze Attila

A Gál Ferenc Egyetemé lehet a Bolza-kastély

A Bolza-kastélyról szólva Babák Mihály hangsúlyozta, a patinás épület régóta elhanyagolt állapotban van, mindenképp felújításra szorul, így alapvetően örülnének neki, ha jó gazdája lenne. A megoldást a Gál Ferenc Egyetemben látja a városvezetés, ugyanis arra tesznek majd javaslatot, hogy a felsőoktatási intézmény vegye át a kastély tulajdonjogát, így oktatási funkciót kapna az épület, emellett azonban az is fontos feladat, hogy látogathatóvá kell tenni.

Nem aggódni, hanem cselekedni kell, érvényesíteni az érdekeinket és akkor elérjük a céljainkat hívta fel a figyelmet Babák Mihály, aki egyúttal jelezte, tárgyalásokat kezdeményeztek az ügyben Lázár János építési és közlekedési miniszterrel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában