A jövőnek építik Gádorost

3 órája

Gádorosi falunap – újszülötteket és a legidősebb, 99 éves lakost is köszöntötték - galériával

Az emlékezés, az elismerések jegyében kezdődött el a gádorosi falunap. A pénteki megnyitón köszöntötték az eltelt egy évben született babákat és családjaikat, elismeréseket is átadtak.

Csete Ilona

Hagyományokat ápolnak a gádorosi falunapon

A nagyközség  központjában gyülekeztek az emberek, különösen sok babakocsis család érkezett pénteken délelőtt a gádorosi falunap nyitó eseményére, hiszen hagyomány az újszülöttek köszöntése is ilyenkor.falunap, Gádoros Szilágyi Tibor, köszöntés

gádorosi falunap, Szilágyi Tibor, köszöntés
A gádorosi falunap megnyitóján dr. Szilágyi Tibor emlékezett a településalapítókra, a Gádorosért dolgozóknak köszönetet mondott
Fotó: A szerző felvétele

A Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola énekkarának az előadása után dr. Szilágyi Tibor polgármester a köszöntőjében megemlékezett a településalapító ősökről, akik 198 esztendővel ezelőtt, a tatárjárás idején elpusztult település helyén létrehozták Bánfalvát, ami 1901-től megkapta a Gádoros nevet.
– A mai falunapi rendezvényünk többszörösen különleges: a Dr. Hidasi László park újabb életfával bővült. Jöhet gazdasági válság, háborús veszélyhelyzet, egy valamit tudnunk kell, a mai kor felnőttje nem magának, hanem annak az elmúlt egy évben született, most felköszöntésre és az életfára kerülő 40 gyermeknek építi Gádorost – fogalmazott a polgármester, majd a napi aktualitásokról beszélt. 

A falunap ünnep, a mindennapok dolgosak

Dolgos évek állnak a képviselő-testület előtt: elkezdődött a gádorosi úthálózatfejlesztés, megújultak az intézmények, az orvosi rendelők, az intézményrendszer bölcsődével bővült, számos rendezvényt támogatnak. A pályázati sikerek nyomán megvalósult és a folytatásban elkészülő projekteket is sorolta. Ehhez a munkához dr. Szilágyi Tibor köszönetet mondott minden Gádorosért tenni akaró embernek. 

Hagyomány Gádoroson, hogy ilyenkor, a falunapon a szüleikkel együtt köszöntik azokat a gyermekeket, akik az eltelt egy évben jöttek a világra. Az újszülöttek neve és születési dátuma felkerült a gádorosi életfára örök emlékül az eljövendő nemzedékek számára.

A legszebb emberi feladat a rászorulók segítése

Dr. Szilágyi Tibor polgármester ezután bejelentette, hogy 2024-ben Bencsik Sándorné veheti át Gádoros Nagyközségért kitüntető címet. A díjazott e szavakkal köszönte meg az elismerést.

– Egy szociális ágazatban dolgozó embernek ez a pálya csúcsa különösen akkor, ha ott kaphatja meg, ahol a munkáját végezhette. A szociális ellátás mindig a településvezetés szívügye volt. Azon szerencsések közé tartozok, akik elmondhatják, azt a munkát végezhettem s végezhetem, amit szeretek: a rászoruló, elesett embertársak segítését. Ez a legszebb emberi feladat – fogalmazott Bencsik Sándorné.

A falunapi megnyitón köszöntötték:

  •  a település legidősebb polgárát, Nagy Sámuelné Tetlák Juditot, aki 2024. július 29-én töltötte be 99. életévét;
  •  Gádoros legidősebb házaspárját, Szabó Balázst és feleségét, Juhász Veronika Máriát – ők 66 éve házasok, Gádoroson 1957. november 30-án kötettek házasságot.
     

Majd kihirdették a Virágos, rendezett porta felhívásra jelentkezettek közül annak az 5 ingatlantulajdonosnak a nevét, akik elismerést kapta. A képviselő-testület munkacsoportot hozott létre, javaslatuk alapján született döntés, kik részesülnek idén díjazásban.

A péntek este az Once zenekar műsorával folytatódott a Hétvezér parkban, szombaton reggeltől pedig közönségszórakoztató programokkal, bográcsfesztivállal folytatódik az ünnepség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában