Szent Gellért napja

2 órája

Kopáncson a szentmise után megáldották a keresztút stációit - galériával

Szent Gellért napi szentmisére gyülekeztek az emberek Kopáncspusztán, az Árpád-kori templomban szombaton délben. Viczián Zoltán, a Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület vezetője és lelkes csapata kerékpáros zarándoklattal – az orosházi katolikus templom előtti parkból indulva – ért a búcsúi szentmise helyszínre, ahol az előző napokban sokat dolgoztak azért, hogy elkészüljön a keresztút.

Csete Ilona

Szent Gellért napi szentmise és a keresztúti stációs képek megszentelése, majd szeretetvendégség Kopáncspusztán – ezt olvastuk a meghívón. A Pünkösdi Zarándoklatért Egyesület ehhez a programhoz kapcsolódó kerékpáros zarándoklatot szervezett. Fantasztikus időben elszánt bringások (majd félszázan) keltek útra, miközben sokan gépkocsikkal érkeztek a helyszínre. Viczián Zoltán által szervezett túra immáron az ötödik volt.

keresztút, templom, kopáncsi templom
Sokat dolgoztak azért, hogy elkészüljön a keresztút. A kopáncsi templomhoz szombaton félszázan kerékpáros zarándoklattal érkeztek. A szerző felvétele

– Ennek is a tiszteletére és az elhivatottságunknak köszönhetően új kálváriát szentelünk fel. A nagy esőzések után a terep tökéletes, száraz és sarjad az új fű. A szombat remek időt ígér – írta bejegyzésében.

Majd így folytatta: – Részese lehetsz annak, hogy egy geoládás ötlete és kivitelezése alapján 14 stáció és Golgota lesz felszentelve ebben a meghitt környezetben. Ilyen eseményre szerintem sok példa nem volt, és nem tudni, mikor kerül újra ilyenre sor.

A templom kertjében Jézus szenvedését ábrázoló tizennégy stáció
A templom kertjében Jézus szenvedését ábrázoló tizennégy stáció. A szerző felvétele

A kopáncspusztai románkori templomhoz zarándoklatokat szervező Viczián Zoltán segítőivel heteken át dolgozott, hogy a szombati ünnepségre minden a helyére kerüljön és méltó környezet fogadja az érkezőket. Közben nyilatkozott hírportálunknak. Elmesélte, a templomhoz vezető turista utak felújítása, karbantartása és a jelzések gondozása mindig is szívügye volt.

Tracsek Oszkár plébános megáldotta a stációképek sorozatát
Tracsek Oszkár plébános megáldotta a stációképek sorozatát. A szerző felvétele

– Hiába élek Orosházán, Kopáncshoz közel, csupán 10 éve jártam először ezen a helyen. Akkor viszont nagyon megfogott, lenyűgözött. Érezni lehet a földenergiákat, s hogy vonz oda valami. Bármikor kimegyek a templomhoz, csak azt érzem, jó ott lenni. Ebből a megfontolásból szerveztem meg az első gyalogos zarándoklatot 8 éve, 5 éve pedig a kerékpárosokkal indultunk útra. Kezdetben a komlósiakkal együtt, közös tevékenységeket, programokat hirdettünk. Ma már a csapatunkkal a templom környezetéért dolgozunk igen sokat. Korábban is gyakran túráztam, jártam olyan helyeken az országban, ahol láttam kálváriát. Megtetszett, körvonalazódott a fejemben, miként valósíthatjuk meg itt is, hiszen a hely s a környezet adott. A jó célért sokan megmozdultak, a templom környezetét rendezték, a templomot díszítették e jeles alkalomra – nyilatkozta az ötletgazda.

A keresztút alkalmat ad a lélek erősítésére

Szombaton délben, a szentmise után (ahol imádkoztak az elhunyt tótkomlósi Csontos Pál lelki üdvéért is), Kretovics László, Szeged-Rókus plébánosa és Tracsek Oszkár plébános megáldotta a keresztutat. Viczián Zoltán elárulta, szinte minden évszak idejére szervez programot, túrát, vagy éppen koncertet ezen a helyen. Az elcsendesedésre kiváló környezet minden évszakban lelket erősítő.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában