Karrier

13 órája

Légiipari szakmai napokat tartanak a csabai repülőtéren – galériával, videóval

Légiipari szakmai napokat tartanak csütörtökön és pénteken Békéscsabán, a repülőtéren. A pályaválasztás előtt álló fiatalok megismerhetik a közép- és felsőfokú intézmények kínálatát, a képzéseket, illetve a légiipari klaszter szereplőinek köszönhetően karrierlehetőségekkel találkozhatnak. A légiipari szakmai napokon megjelennek a cégek termékei is, a diákok pedig közelről szemügyre vehetik a repülőgépeket és a helikoptereket.

Licska Balázs

A légiipari szakmai napokat a Magyar Légiipari Klaszter, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet, valamint a Békéscsabai Szakképzési Centrum együttműködésében immár második alkalommal szervezik meg. 

légiipari szakmai napok, helikopter, repülőgép
Helikoptert is testközelből láthatnak az érdeklődök a légiipari szakmai napokon. Fotó: Lehoczky Péter

Karrierlehetőségeket kínálnak a légiipari szakmai napokon

A csütörtöki és pénteki, a békéscsabai repülőtéren zajló programon lehetőségeket biztosítanak arra a szereplők számára, hogy erősítsék kapcsolataikat. Közben a fiatalokhoz közelebb hozzák a repülést, a légiipar termékeit, szolgáltatásait, a továbbtanulási lehetőségeket. A két nap alatt mintegy 1500 általános és középiskolás tanulót várnak a rendezvényre, ahol van minden, ami a repüléshez kapcsolódik: repülőgép, helikopter, drón, szimulátor többek között.

Felszálló ágban Békéscsaba

A megnyitón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő jelképesen úgy fogalmazott, hogy felszálló ágban van Magyarország, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, valamint Békéscsaba és Békés vármegye is, amennyiben tud élni a felkínált lehetőségekkel. Beszélt az ipar telepítésének fontosságáról, és arról, hogy a kormánynak nagyszabású tervei vannak, hogy Békéscsaba légiipari központtá válhasson. 

Szarvas Péter polgármester, dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a rendezvényen. Fotó: Lehoczky Péter

Békéscsaba büszke a repülőtérre

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere kiemelte, hogy a város büszke a repülőtérre, amely egyébként állami tulajdonban van, és egy olyan cég működteti, amelyben fontos szerep jut az önkormányzatra. Békéscsaba pedig évente több 10 millió forintot szán arra, hogy segítse a repülőtér működését. A sportcélú mellett az üzleti, kereskedelmi célú repülés is fontos Békéscsabán, amely légiipari fejlesztések színhelye is lehet. Lényegesnek nevezte a légiipart, és megjegyezte, hogy azoknak a térségeknek van jövőképük, amelyek rendelkeznek repülőtérrel. Úgy véli, hogy a légiipari szakmai napok felkelti a fiatalok érdeklődését a repülés, a légiipar irányába.

Mindenre felkészült a békéscsabai szakképzés

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója emlékeztetett: 2019 elején kapták a hírt, hogy Gyulán Airbus-gyár létesül, és hogy a szakmai képzésekben a BSZC-re hárul majd komoly feladat. Rekordsebességgel és rekordminőségben alakították ki a légi- és gépipari képzőközpontot, ahol nemcsak Magyarország, hanem a kontinens élvonalába tartozó csúcstechnológiát vonultatnak fel. Az oktatóik hónapokon át tanultak Franciaországban, hogy elsajátítsák azt a tudást, amely egyedivé teszi a BSZC-ben elérhető képzést. Megjegyezte ugyanakkor: ami ma még igaz, az holnap már nem, ezért erre is felkészülnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában