Avató

2 órája

Mozgástérrel gyarapodott a gyulai Dürer iskola – galériával

Megtartották a Dürer Mozgástér avatóját a Gyulai Dürer Albert Általános Iskolában pénteken délelőtt, a Magyar Diáksport Napján. A Mozgástér még színesebbé és sokrétűbbé teszi a fiatalok sportolási lehetőségeit az intézményben.

Papp Gábor

– Mindig nagy öröm, ha iskolánk olyan eszközökkel, olyan létesítménnyel gyarapodik, amelynek köszönhetően lehetőségünk nyílik diákjaink mozgását, egészségét, sportolását fejleszteni – hangsúlyozta köszöntőjében Csontosné László Anikó, az iskola igazgatója. Mint mondta, a Magyar Diáksport Szövetség, a Gyulai Tankerületi Központ és az önkormányzat támogatásával festett kosárlabdapályával, malommal, két ugróiskolával és két ugyancsak szabadtéri sakktáblával megújult az iskolaudvar, új Mozgástér jött létre.

Dürer iskola, mozgástér, bemelegítés
Mozdulj Dürer! címmel, a közös zenés-mozgásos bemelegítés nagy sikert aratott a Mozgástér átadást követően. Fotó: Papp Gábor

Mozgástér: egy újabb fejlesztés

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében elmondta, hosszú évek óta folyamatosan igyekeznek korszerűsíteni a város oktatási intézményrendszerét. 
– Az 1960-as években épült, majd 1986-ban új szárnnyal bővült Dürer Albert Általános Iskolát is fel tudtuk újítani – a megszépült épületet 2018-ban adhattuk át – számolt be a részletekről, majd hozzátette, nem csak az önkormányzaton áll vagy bukik mindez, hiszen mind a Gyulai Tankerületi Központ, mind az egyes oktatási-nevelési intézmények esetében nagyszerű partnerekkel működhetnek együtt. Szólt arról, hogy nemrégiben készült el a Magvető Református Általános Iskola új tornaterme, két napja az Implom József Általános Iskola műfüves pályáját adhatták át, pénteken pedig a Dürer Albert Általános Iskola megújult sportudvarát, és jól haladnak a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium új tornatermének kivitelezési munkálatai is.

A közösségi tervezés teszi különlegessé

– A Dürer iskolában a Magyar Diáksport Szövetség támogatásával megvalósult projekt keretében színes kosárlabdapályát, sakktáblát és ugróiskolát festettek fel az udvarra, mely a Gyulai Tankerületi Központ hozzájárulásának köszönhetően gumitégla játékokkal is bővült, s ezzel, ahogyan a projekt neve is mutatja, Mozgástérré vált – emelte ki a polgármester. A Mozgástereket valójában a közösségi tervezés teszi igazán különlegessé, mely nem csak gyakorlati folyamat, hanem egy szemléletbeli változást is magába foglal, hiszen annak keretében a diákok és a tanárok közösen álmodják újra és alakítják át az iskola egyes részeit.

Sport és mozgás

Teleki-Szávai Krisztina, Gyulai Tankerületi Központ igazgatója elmondta, a sport és a mozgás kiemelt szerepet játszik egész életünkben.

– A mozgás megszerettetésében óriási szerepet játszik az iskola, a tanító, a tanár és az a környezet, amelyben felnőve mindennapjaikat töltik a gyermekek – tette hozzá. – Ennek jegyében vált valóra néhány esztendeje a Gyulai Tankerületi Központ nyertes pályázatának és a gyulai önkormányzatnak köszönhetően az a beruházás, amely a 21. századi igényeknek megfelelő modern, színes és környezettudatos intézményt teremtett a Dürer iskolában. A folytatásban megszépült és biztonságossá vált az iskolaudvar, a tornaterem korszerű és hőszigetelt nyílászárókat kapott, és megújult a főbejárat. Ehhez illeszkedik a Magyar Diáksport Szövetég jóvoltából létrejött új, aktív Mozgástér, amely a sport mellett különleges küldetést is vállal azzal, hogy a klasszikus játékok világába repíti a gyerekeket, megismertetve őket a sakk és malom stratégiai cseleivel, vagy az ugróiskola nyújtotta izgalmas élményekkel. Külön elismerése méltó, hogy ebben kiemelt szerep jut az ökoszemléletnek is azáltal, hogy a már meglévő terek újragondolásával igyekszik új kihívásoknak is eleget tenni.

Együttműködés és csapatmunka

Vincze József, a Magyar Diáksport Szövetség Dél-alföldi Regionális Iroda régióvezetője kiemelte, pénteken Európa- és világszerte 2,5 millióan ünnepelték a sport napját. 

– Ez a nap azonban nem csak a mozgásról és a különböző sportágakról szólt, hanem a barátságról, az együttműködésről és a csapatmunkáról is; arról a csapatmunkáról, amely az önkormányzat, a Gyulai Tankerületi Központ, a düreresek és a Magyar Diáksport Szövetség között jött létre, és amelynek eredményeként átadhatták a Mozgásteret pénteken délelőtt. Vincze József felhívta a figyelmet a hulladékmentes sportolás fontosságára is.

Bejött a diákoknak a program

Ezt követően Energy Dance Cool bemutatója következett, majd Mozdulj Dürer! címmel közös zenés-mozgásos bemelegítés Kovács Gabriella tanító. Mindkét produkció láthatón bejött a diákoknak. A programban ezután játékos, sportos foglalkozások kezdődtek több helyszínen.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában