Új csarnokot is építenek

3 órája

Újkígyós úthálózata több mint félmilliárdból újul meg - videóval

A település nemrégiben 748 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázatán, melyből 523 millió forintot 16 belterületi utca felújítására fordítanak. A maradék 225 millió forintból pedig új csarnoképületet húznak fel, melyet helyi és környékbeli vállalkozóknak adna bérbe az újkígyósi önkormányzat.

Vincze Attila

A projekt részleteiről Botyánszki Pál polgármester adott bővebb tájékoztatást lapunknak. A városvezető elmondta, jóllehet Újkígyós területének száz százalékán aszfaltozottak az utak, ugyanakkor mégis nagyon örültek a forrásnak, mert néhány utca azért már megviselt állapotban van: több helyen töredezettek az útpadkák vagy repedezett az út felülete. A polgármester kiemelte, az összes helyszín közül a Petőfi utca felújítása a legfontosabb, hiszen itt nagy az átmenő busz- és kamionforgalom, köszönhetően a közeli szárítóüzemnek és buszfordulónak. Botyánszki Pál megjegyezte, a lakók már régóta panaszkodnak arra, hogy a rossz minőségű útfelület miatt romlik az itt található lakóházak állaga. Hangsúlyozta, hogy az úthálózat fejlesztése olyan komfortjavító beruházás a település életében, amely meghatározó lesz a későbbiekre nézve.

Újkígyós, fejlesztés, út
Botyánszki Pál, Újkígyós polgármestere szerint ráfér már a felújítás a település útjaira, különösen a Petőfi utcára, melyen meglehetősen nagy a kamion- és buszforgalom. Fotó: Vincze Attila

Ezekben az utcákban végeznek majd felújításokat Újkígyóson

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a projektben az alábbi belterületi útszakaszok újulnak meg összesen 6832 méter hosszúságban: 

  • az Apponyi utca Fő utca Széchenyi utca közötti szakasza 150 méteren, 
  • az Árpád utca Széchenyi utcától a végéig 560 méteren, 
  • a Béke utca Kossuth Lajos utca és Béke utca 26. szám közötti szakasza 150 méteren, 
  • a Dózsa György utca Újköz utca és Petőfi utca közötti szakasza 760 méteren, 
  • a Fő utca Jókai utca és Árpád utca közötti szakassza 330 méteren, 
  • a Gerendási utca Szt. István utca és Temető utca közötti szakasza 200 méteren, 
  • a Hosszú utca Ady utca és Arany utca közötti szakasza 720 méteren, 
  • a Kölcsey utca Kossuth Lajos utca Öreg utca közötti szakasza 560 méteren, 
  • a Madách utca Öreg utca és Madách utca 33. szám közötti szakasza 190 méteren, 
  • az Öreg utca Petőfi utca és Ady utca közötti szakasza 420 méteren, 
  • a Petőfi utca Öreg utca és a tábla közötti szakasza 750 méteren, 
  • a Petőfi utca József Attila utca és a Jókai utca között 372 méteren, 
  • a Szent István utca Jókai utca és Iskola utca között 370 méteren, 
  • a Szent István utca Apponyi utca és Gerendási utca között 370 méteren,
  • és a Temető utca Iskola utca és Temető sor 14/1 szám közötti 290 méteres szakasza.

Új csarnok is épül majd az elnyert támogatásból

A pályázat részeként mintegy 225 millió forintból új csarnokot is építenek Újkígyóson a József-major iparterületen. Az építmény alapvetően raktározási célokat szolgál majd, de akár egy összeszerelő üzem befogadására is képes lesz. Botyánszki Pál kifejtette, az önkormányzat a jövőben helyi, illetve környékbeli vállalkozóknak adná bérbe a megépült csarnokot. Elárulta, hogy jelenleg 20 millió forint körüli összeg folyik be a település kasszájába hasonló jogcímen, a beruházással pedig ezt a bevételt szeretné növelni a városvezetés, melyet a település önként vállalt feladatainak végrehajtására használ fel. 

Az útfelújítási munkálatok a tervek szerint jövő nyár elején indulnak, míg a csarnoképítés kora tavasszal kezdődhet meg leghamarabb.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában