Forradalom és szabadságharc

2 órája

1956 hőseire emlékeztek Gyulán - galériával

Gyulán két helyen emlékeztek 1956 hőseire és mártírjaira. Az Október 23. téren Simon István Tamás, a Gyulai Szakképzési Centrum kancellárja mondott ünnepi beszédet, míg azt megelőzően a gyulavári kopjafánál ifj. Freiberger István emlékezett az 1956-ban történtekre.

Papp Gábor

Simon István Tamás az Október 23. téren tartott megemlékezésen elmondta, 1956-ban az egyik oldalon a második világháborút megnyerő szovjet hadsereg állt, amely kimeríthetetlen emberi és anyagi utánpótlással rendelkezett, az immár atomhatalommá vált birodalom hadereje pedig szárazföldön gyakorlatilag verhetetlen volt. 

1956
Simon István Tamás 1956 legfőbb eseményeit is felelevenítette beszédében. 
Fotó: Kiss Zoltán

1956-ban mi áradt meg itt, mint a tenger?

– Ezzel a szovjet sereggel még a másik szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok sem merte összemérni erejét nyíltan az úgynevezett hidegháború csaknem félévszázados időszakában – fogalmazott a Gyulai Szakképzési Centrum kancellárja. – Joggal kérdezhetjük Márai Sándorral: Mi áradt meg itt, mint a tenger? Hogyan szállhatott szembe egy alig tízmillió lakost számláló, kifosztott, megnyomorított, szuverenitásában korlátozott, csatlósállamként kezelt ország a világ akkori legnagyobb birodalmával? Mi késztethetett tisztes családapákat, tizenéves fiúkat arra, hogy Molotov-koktélokkal a kezükben szálljanak szembe a rettegett német Tigris tankokat is legyőző T-34-es, illetve a második világháború után rendszeresített, és a világon máig a legnagyobb darabszámban gyártott T-54-es harckocsikkal? Mi lehetett az oka annak a lelkesedésnek, amitől fűtve kiképzetlen civilek, többnyire innen-onnan zsákmányolt fegyverekkel felszerelve álltak ki, az egyebek mellett az emberiség történetének legnépszerűbb kézifegyverével, az AK-47-es gépkarabéllyal felszerelt elit alakulatokkal?

 

Hódítók jönnek-mennek, mi magyarok maradunk

A válaszokhoz Simon István Tamás vázolta Magyarország 20. századi történelmének főbb csomópontjait, illetve 1956 kronológiai országos és helyi áttekintését.

1956 a magyar történet szerves része, melyből levonhatjuk a tanulságot, hódítók jönnek-mennek, mi magyarok maradunk, de kis népként a nagyhatalmak árnyékában szolidaritásra, egységre, összefogásra építve tudunk megmaradni, így tudjuk a nemzedékek által felhalmozott szellemi és materiális értékeinket megőrizni, gyarapítani – hangsúlyozta.

Az eseményen Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint Tarsoly Krisztina színművész adott ünnepi műsort. A megemlékezés koszorúzással zárult.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában