A legnagyobb házibuli

2 órája

Hivatalosan is megnyitották a 27. Csabai Kolbászfesztivált

Hivatalosan is kitárta kapuit a kolbászváros a CsabaParkban. Ugyanis hivatalosan is megnyitották csütörtök este a vasárnapig tartó 27. Csabai Kolbászfesztivált. Magyarország legnagyobb gasztronómiai eseményén a négy nap alatt 885 csapat készít kolbászt, a koncertek során pedig hazai és nemzetközi sztárok lépnek színpadra.

Licska Balázs

Kitárta kapuit a kolbászváros a CsabaParkban, a csütörtök reggeli, délelőtti ifjúsági kolbászgyúróversenyt követően este hivatalosan is megnyitották a 27. Csabai Kolbászfesztivált. Fellép többek között pénteken a Valmar, Korda György és Balázs Klári, Al Bano, szombaton a Bagossy Brothers Company és a Parno Graszt, vasárnap pedig Horváth Tamás. A legnagyobb attrakciónak pedig a szombati nemzetközi kolbászgyúróverseny ígérkezik.

27. Csabai Kolbászfesztivál
A 27. Csabai Kolbászfesztivált Hégely Sándor fesztiváligazgató, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere nyitotta meg. Fotó: Licska Balázs

A Csabai Kolbászfesztivál Magyarország legnagyobb házibulija

Magyarország legnagyobb házibulijának nevezte Hégely Sándor fesztiváligazgató a Csabai Kolbászfesztivált. Kiemelte, hogy nem törekszenek újdonságokra, változatosságra, azt a hangulatot igyekeznek minden évben megteremteni, ami volt az első rendezvényen is, 28 évvel ezelőtt. Az esemény küldetésének mondta, hogy továbbörökítsék a hagyományokat, illetve, hogy egy családokat, társaságokat összetartó közösségi programot állítsanak össze.

Most kell megmutatni, hogy érdemes visszatérni Békéscsabára

Itt meg lehet mutatni, hogy miért jó csabainak lenni, hogy miért jó visszatérni a városba – hangsúlyozta. Hégely Sándor fesztiváligazgató feltette a kérdést, hogy mit ad Békéscsaba számára a Csabai Kolbászfesztivál. Válaszként felhozta a rendezvény gazdasági, turisztikai hatásait. Kiemelte, hogy mennyire fontos a jó vendéglátás, hiszen meg lehet mutatni, hogy ide érdemes visszatérni, például a kerékpárutak, a Körösök, az épített örökségek vagy a gasztronómia miatt.

Ismertette, hogy az idei Csabai Kolbászfesztiválon a négy nap alatt 885 csapat készít kolbászt a kolbászgyúróversenyeken. Az elmúlt közel három évtized során 10 ezer csapat vett részt a Csabai Kolbászfesztiválokon, ami azt jelenti, hogy 50 ezren készítettek kolbászt. 

A Csabai Kolbászfesztivál pirosbetűs ünnep Békéscsabán

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy Békéscsaba és a Csabai Kolbászfesztivál is kiválóan gondoskodik a vendégeiről. Úgy véli, hogy a rendezvény pirosbetűs ünnep Békéscsaba naptárában. A csütörtöki ifjúsági kolbászgyúróverseny és a hagyományok továbbörökítése kapcsán megemlítette, hogy talán soha nem készített annyi óvodás és iskolás csapat kolbászt, mint most, és hogy találkozott olyan gyermekekkel is, akik először gyúrtak.

A 27. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitója előtt színpadra lépett a békési Belencéres Néptáncegyüttes. Fotó: Licska Balázs

A hozzávalók ugyanazok, mégis egyedi minden kolbász

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere arról beszélt, hogy mindenki tisztában van azzal, mi kell a jó kolbászhoz, sorolta

  • a húst,
  • a fokhagymát,
  • a kömény,
  • a paprikát
  • és a sót.

Mint mondta, egyszerű a recept, ugyanakkor pont ez a zsenialitása is. Megjegyezte, miszerint a hozzávalók ugyanazok, a recept mindenkinél más, tehát nincs két egyforma kolbász, mindegyik egyedi. A receptek pedig generációról generációra szállnak.

Kiemelte, hogy a Csabai Kolbászfesztivál – amelyet Magyarország legnagyobb gasztronómiai eseményének nevezett – épít a hagyományokra, hogy a rendezvényen utánozhatatlan hangulat uralkodik, hogy fantasztikus koncerteken lehet szórakozni, hogy barátok és rokonok találkoznak ebben az időszakban, és hogy a fesztiválon kiváló ízeket és italokat kínálnak.

Kihirdették a nemzetközi szárazkolbászverseny eredményét

A megnyitón kihirdették a nemzetközi szárazkolbászverseny eredményét, amely egyébként immár egy hete ismert: idén a 24 éves gádorosi Kocsis Márk lett a kolbászkirály. A többi eredményt itt megtalálja.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában