Harminc csapat főzött

2 órája

A Csabai Kolbászfesztivál legszaftosabb versenyén főttek a töltött káposzták - videóval

Kolbászt bárki tud készíteni, no, de a töltött káposzta, ez az igazi kihívás. Ez volt a véleménye a legtöbb csapatnak, akik főzőkanalat ragadtak vasárnap reggeltől a Csabai Kolbászfesztivál töltöttkáposztafőző-versenyén, a CsabaParkban. Az Aranybogrács-díjért zajlott a verseny, a Tímár András olimpiai és világbajnoki dobogós mesterszakács vezette zsűri még végzi az ételek értékelését.

Nyemcsok László

A Csabai Kolbászfesztivál töltöttkáposztafőző-főző versenyén a kamuti Asszony Osztag elnevezésű csapat Vetési Erika polgármester vezetésével veselkedett neki a töltött káposzta elkészítésének. Jó volt látni a lányokat, asszonyokat, ahogy tüsténkedtek. És követni az ételt a bográcsban, ami a kilátogató közönség és a zsűri szeme láttára elindult a nyersanyagtól való készétel útjára.

csabai kolbászfesztivál, töltött káposzta, verseny
Csabai Kolbászfesztivál: a töltöttkáposztafőző-verseny ismét sikert aratott
Fotó: Bencsik Ádám

A Gyulai Kertbarátnők is bizonyítottak

Mellettük szintén női csapat főzött, a Gyulai Kertbarátnők, és ahogy szinte minden csapaté, az ő asztaldíszük is ehető volt. Friss pogácsa, szilvalekváros papucs, füstölt kolbász, az ember már szinte arra gondolt, minek ide még a töltött káposzta is? De ez csak addig jutott az ember eszébe, amíg el nem készült az étel.

A békéscsabai BÉT Bárhesz Egyesület Horváth Sándor elnök vezetésével bemutatta azt is az asztalánál, hogy egy kolbászfesztiválon is lehet kóser töltött káposztát készíteni. Ehhez ők hozták a bárány- és pulykahúst, és vegán, növényi alapú tejfölt használtak.

Csabai Kolbászfesztivál: szárma a töltött káposzta szlovák neve

Ahogy beindult a bográcsokban az étek, az ember már bánta, hogy nem bírt várni még-egy két órát várni a pogácsával, füstölt kolbásszal, és minden más földi jóval, mire kész a szárma. A békéscsabai, Jaminai Szlovák Hagyományőrző Klub csapatánál mondták, hogy ez a töltött káposzta szlovák elnevezése, a disznótorok kedvenc étke volt. Sok-sok házi tejföllel, puha kenyérrel.

csabai kolbászfesztivál, töltött káposzta, verseny
Fotó: Bencsik Ádám

Tímár Andrással tett körsétánk alapján megállapítottuk, ez a Csabai Kolbászfesztivál legszaftosabb versenye. Ahogy a békéscsabai Janyik Família csapatánál elmondták, a kolbász csak jelenthet.

Hat adagot kóstolójegy ellenében kínáltak fel

És hogy konkrétan mi volt a csapatok feladata? A helyszínen átvett 4 kg darált húsból és a hozzávaló savanyú káposztából (2 fej és 3 kg apró káposzta) bográcsos töltött káposztát kellett készíteniük.

A csapatok hozták a bográcsot az állvánnyal, a gázrózsát palackkal, a fűszereket, a munkálatokhoz és a tálaláshoz szükséges eszközöket. A versenyben résztvevő csapatoknak egy adag töltött káposztát (két töltelék) kellett zsűrizésre bocsátaniuk. A nagyközönség számára hat adag töltött káposztát kóstolójegy ellenében kínáltak fel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában