Beruházás

2 órája

A falunapon adták át a megújult tarhosi általános iskolát - galériával

A jelentős érdeklődés mellett szombaton megtartott tarhosi falunapon átadták a kibővített és felújított Tarhosi Katolikus Általános Iskolát. Az intézményt dr. Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök szentelte fel. A tarhosi falunapot emellett főzőverseny és az újszülöttek köszöntése is színesítette.

Papp Gábor

Dr. Lipcsei Imre, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság tanügyi főigazgatója a falunapi átadás kapcsolatban elmondta, a tarhosi iskola bezárás előtt állt, amikor az egyházmegye átvette.

falunap, iskola, felújítás, átadó, Tarhos
A falunapon átadott tarhosi iskola kulcsfontosságú a település jövője szempontjából Fotó: Lehoczky Péter

– Miután az épület nem felelt meg a 21. századi elvárásoknak, ezért fel kellett újítani – tette hozzá a szakember. – Így megtörtént a meglévő épület rekonstrukciója, illetve hozzá is építettünk egy részt. A felújítás során a legmodernebb anyagokat használtuk fel, az alapterület megduplázódott. Emellett megkezdődött a tornaterem- és az ebédlőberuházás is.

Falunapon adták át a megújult iskolát

A tanügyi főigazgató kiemelte, a tanulói létszám megháromszorozódott mióta átvették az iskolát. Ugyanakkor annak a dr. Kiss-Rigó László által is megfogalmazott elvárásnak is meg szeretnének felelni, hogy kiscsoportos oktatás valósuljon meg.

Emelkedik a tanulói létszám

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, néhány évvel ezelőtt katolikus templom épült a településen. Ezt követően a katolikus egyház átvette az iskolát felmenői rendszerben, így újra felső tagozaton is tanulhatnak a településen a gyerekek. A változásnak köszönhetően a tanulói létszám is emelkedett. Dr. Kovács József kiemelte annak jelentőségét, hogy az iskolaépület megújult, illetve bővült is. Felhívta arra a figyelmet, hogy további előrelépés várható infrastrukturális téren is, hiszen megkezdődött egy kisebb tornacsarnok építése. Az országgyűlési képviselő kifejtette, idén hét évfolyamon már 68 diák tanul az általános iskolában. 

Mint megtudtuk, jövőre pedig nyolcadik évfolyam is indul, amivel majd megközelítheti a 100-at a diáklétszám, illetve 20-25-en járnak majd az óvodába.

A település szempontjából kulcsfontosságú 

Kürti Sándor, Tarhos polgármestere elmondta, a település szempontjából kulcsfontosságú az iskola megmaradása, illetve fejlődése.

– A Szeged-Csanádi Egyházmegye amellett, hogy biztosítja a kiváló pedagógusállományt, nagyon komoly fejlesztéseket is végrehajtott – tette hozzá. – Ezzel nagyon fontos üzenetet tudunk megfogalmazni a fiatalok, a családok felé, hiszen van jövőkép. A település nyújtotta nyugalom mellett intézményeink korszerűek, folyamatosan lépünk előre infrastrukturális téren is. A településen néhány éve megújult az óvoda, ami azóta szintén az egyházmegye működtet.

A helyi közösségeket szolgálta a falunap

Kürti Sándor kiemelte, a falunap is a helyi közösségeket szolgálta, bár nagyon sokan érkeztek más településekről is a rendezvényre. A főzőversenyen harmincegy csapat vett részt, ami rekordnak számít. A gasztronómiai megmérettetésre a szomszédos városokból és községekből ugyancsak ellátogattak Tarhosra. A zsűri elnöke ezúttal is Ambrus György olimpiai aranyérmes, Venesz-díjas mesterszakács volt.

– Családok, baráti társaságok főztek, és érezték kötetlenül jól magukat – folytatta a gondolatot.

Tarhos vonzó a fiatalok számára

Fontos pontja volt a falunapnak az újszülöttek köszöntése, tavaly 13 gyermek született Tarhosra: – Ami nagyon biztató, hogy nem csak tősgyökeres tarhosiak vállalnak gyermeket, hanem olyan fiatal családok is, amelyek tagjai más településről költöztek hozzánk. Mindent megteszünk azért, hogy ez a tendencia folytatódjon – hangsúlyozta a polgármester.

A falunapon emellett jótékonysági futást tartottak a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány javára, illetve több fellépő műsora is színesítette a programot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában