Prevenció

3 órája

Hídi séta hívta fel a figyelmet a szűrések fontosságára – galériával, videóval

Tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Hídi séta a mellrák ellen című, a szűréseket és a megelőzést népszerűsítő eseményt pénteken Gyulán, a Vigadóban. A rendezvényen számos egészégügyi és kulturális program várta az érdeklődőket, a Hídi séta alkalmából pedig ismét a mellrák elleni küzdelem színében, rózsaszínben játszott a Kossuth téri szökőkút.

Papp Gábor

Jankó Erzsébet, a Magyar Vöröskereszt Békés Vármegyei Szervezete megbízott igazgatója elmondta, a Hídi séta talán a vármegye legnagyobb szűrésekre felhívó rendezvénye, amire Gyula városa méltán lehet büszke.

hídi séta, szűrések, megelőzés
A gyulai Hídi séta ezúttal is sokakat megmozgatott: a szűréseket, a megelőzést népszerűsítették. A szerző felvétele  

Hídi séta hívja fel a figyelmet a szűrésekre

– A Vöröskereszt az egészségnevelés, az egészséges életmóddal és az elsősegélynyújtással kapcsolatos feladatok mellett kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szűrések fontosságára is felhívja a figyelmet – tette hozzá. Kiemelte, hogy a gyulai eseményt már 13. éve szervezik meg önkéntesük, Szilágyi Edit kezdeményezésére.

Valamennyi szűrést népszerűsítik

– A rendezvény célja nem csak a mellrák elleni szűrések népszerűsítése. Valamennyi daganatos megbetegedés elleni szűrés fontosságára igyekszünk felhívni a figyelmet. Úgy gondoljuk, hogy ha a pénteki program miatt egyetlen ember is elmegy szűrésre, aki különben ezt nem tenné, már megérte – fogalmazott. Kért mindenkit, hogy vegyen részt az államilag támogatott szűréseken.
A Hídi séta keretében az egészséges életmóddal kapcsolatos, illetve kulturális programok is várták az érdeklődőket.

Közös sétára indulnak évről évre

  • Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kiemelte, immáron 13 éve jönnek össze a Hídi séta keretében, hogy szakmai programokkal és közös sétával felhívják a figyelmet a mellrák megelőzésének fontosságára, amely Európában a nőknél a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat.

Október 1-je 1985 óta a mellrák ellen küzdelem világnapja, egyben az egész hónapon át tartó emlőrák elleni küzdelem jegyében zajló kampány kezdete. Ilyenkor épületek és közterületeket világítanak meg rózsaszín fénnyel szerte Európában, hogy még erőteljesebben hívják fel a figyelmet a világnap üzenetére. Pénteken egyébként a gyulai Kossuth téri körforgalomban található szökőkút is rózsaszínben játszott.

Az egész világ lépnek a kérdésben

Dr. Görgényi Ernő hozzátette, ebben az időszakban szerte a világon megmozdulásokkal, futóversenyekkel, sétával, prevenciós tanácsadásokkal és tudományos előadásokkal igyekeznek felhívni a figyelmet az emlőrák korai felismerésének jelentőségére. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a betegség megelőzésének kulcsa az öntudatosság és az önmagunkra irányuló figyelem.
– Ezt pedig nem adhatja meg nekünk az egészségügyi ellátó rendszer önmagában, saját felelősségünket helyettünk senki nem vállalhatja. A mi felelősségünk abban áll, hogy figyeljünk oda magunkra, járjunk el szűrővizsgálatokra, és legyünk felelősségteljes polgárok ebből a szempontból is – tért ki egy nagyon lényeges szempontra.

A kockázat jelentősen csökkenthető

  • Kifejtette, a mellrák kockázata nem mérsékelhető nullára, de nagy mértékben csökkenthető.  A megfejtés életmódunkban, az öntudatosságunkban rejlik, legyen szó az ideális testsúly megtartásáról, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzéséről, illetve minimalizálásáról és a rendszeres mozgásról. A legfontosabb viszont a szűrés, az önellenőrzés, a rendszeresen végzett mammográfiás vizsgálat. 
    A 18 órakor kezdődött sétán rengeteg, ruhájára rózsaszínű szalagot tűző érdeklődő vett részt, akik a Vigadótól a Kossuth téri körforgalomnál található rózsaszínben játszó szökőkútig sétáltak, hogy minél többekhez juttassák el a megelőzéshez kapcsolódó információkat. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában