Kedvelt gyümölcs a szilva

2024.10.10. 06:44

A kék szilva sokkal többre jó, mint gondolná

A szilva sem úszta meg az idei szélsőséges időjárást Békésben, és ahogy egy pálinkafőző mester mondta: hiányzik az üstökből. A kék szilva vezet továbbra is a befőzésnél, a lekvár- és pálinkakészítésnél. Bár a gyümölcs szezonja lényegében lecsengett, de több termelő letárolt szilvát, így kapható továbbra is Békés vármegye piacain. Az ára azonban emelkedett.

Nyemcsok László

A kék szilva a legtöbb háznál még mindig rézüstben fő házi szilvalekvárnak Békésben. Ugyanakkor a háziasszonyok félretesznek belőle, mert az aszalt szilva kiváló téli csemege, és rengeteg jótékony hatással bír.

kék szilva, szilvapálinka, szilvalekvár, szilvabefőtt, aszalt szilva
A kék szilva mellett teszik le legtöbben a voksukat. Fotó: MW-illusztráció

Felmerül a kérdés, hogy milyen betegségre jó a szilva. A legtöbbeknek az jut eszébe, hogy segít megakadályozni, illetve enyhíteni a székrekedést, de valójában ennél sokkal több mindenre jó ez a finomság. A kék szilva jótékony hatásai között meg kell említenünk, hogy jót tesz a csontok egészségének, és egy kutatás szerint, akik rendszeresen esznek aszalt szilvát, illetve isznak szilvalevet, azoknak alacsonyabb lehet a vérnyomásuk. 

A szilvalekváros papucs az egész ország kedvence

A szilva hatásai közül kiemelhető, hogy a 85 százalékban vízből álló gyümölcs kiváló szomjoltó, miközben a héjában található cellulóznak és rostos húsának köszönhetően közismert vizelethajtó. A szilva feldolgozása sokrétű lehet. A szilvából készült top 10 ételek közé tartozik Békésben, de az egész országban is a szilvás gombóc és a szilvalekváros papucs, valamint a szilvalekváros derelye.

A békéscsabai Schwertner Józsefné Eszter és Stír Mátyásmé Ilona – akik tagjai a Csabai Szlovák Klubnak –, kiemelték, azt tanulták, hogy semmilyen élelmiszert nem dobunk ki, ha valahogy hasznosítani lehet. Nos, a békéscsabai Meseház szüreti mulatságából maradt szilva, így a két asszony Veres Krisztinával, a Meseház vezetőjével azt találta ki, meglepik a szlovák klub tagjait szilvás gombóccal.

A kerti szilva még mindig a legjobb

 – A mi időnkben ősszel többször is készítettek a háziasszonyok szilvás gombócot, mert akkoriban a kerti szilva természetes és a legjobb  volt, emellett akadt a kamrában krumpli, zsír, tojás és mák – ecsetelte Eszter és Ilona. – A csabai szilvás gombócot ugyanis nem prézlibe, hanem porcukros darált mákba forgatták, mi is így tettünk. Akadtak, akik a porcukor helyett mézzel édesítették a mákot. A maradék tésztából pedig nudlit készítettek.

A szilvás gombóc receptjét érdemes kipróbálni

 Egy remek, könnyen elkészíthető, prézlis szilvásgombóc-receptet – ahogy a nagyi készítette – találtunk a mindmegette.hu oldalán. Érdemes kipróbálni. 

Íme, a recept

Hozzávalók:

  •  80 dkg, lisztesre fövő burgonya
  •  30 dkg liszt + a nyújtáshoz 5 dkg
  •  1 evőkanál vaj + 10 dkg a pirított morzsához
  •  1 db tojás
  •  14 db érett szilva
  •  14 db kockacukor
  •  15 dkg zsemlemorzsa
  •  1 evőkanál porcukor + a szóráshoz 6 evőkanál

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, még forrón meghámozzuk és burgonyanyomón áttörjük. A langyosra hűlt masszát a liszttel, az egy evőkanál vajjal, a tojással és egy csipet sóval simára gyúrjuk. Ezután félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és 14 négyzetlapra vágjuk. A szilvát megmossuk, leszárítjuk és kimagozzuk. A magok helyére 1-1 db kockacukrot teszünk. Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A szilvaszemeket a tésztalapok közepére helyezzük, és a sarkokat összecsippentjük. Lisztes kézzel gömbölyűre formázzuk a gombócokat, és a lobogó vízben főzzük kb. 15 percig. Közben a maradék vajat felforrósítjuk. Beleöntjük a zsemlemorzsát, tetszés szerint 1 evőkanál porcukorral édesítjük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk. A gombócokat kivesszük a főzővízből, lecsepegtetjük, és megforgatjuk a vajas pirított morzsában.

A mindmegette oldalán egyébként több szupergyors szilvalekvár receptet is találhat.

BA-2396
 Szilvás gombóc főtt nemrégiben a Csabai Szlovák Klubban is. Fotó: Bencsik Ádám

A szilva kedvelt gyümölcs pálinka esetében is

A szilvabefőtt, a lekvár mellett Békésben továbbra is a szilva vezet a pálinkák sorában. Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere elmondta, korábban Békésben tíz üstből nyolc volt szilva, de mostanában, így ebben az évben is, nem így alakult.

 – Hiába jó a gyümölcs cukorfoka, ha a vártnál jóval kevesebb termett – hangsúlyozta Nagy Árpád. – Ugyanakkor vannak fajták, ahol kevés gyümölcs maradt a fán, mert idő előtt lehullott a nagy hőség, a légköri aszály miatt.

A kék szilva ára egyre magasabb

A békéscsabai piacon felment a szilva ára, mert az érési szezonnak vége. Sokan azonban letárolták, és most dobják piacra, jellemzően 600–650 forint  1 kg szilva ára. Gyuricza Ágnes, az egyik stand eladója kiemelte, függ az ár a gyümölcs méretétől, faltájától is, de a legtöbben a kék szilva mellett teszik le a voksukat. Viszik a vásárlók a szilvát azonnali fogyasztásra, házi szilvalekvárnak is.

Prohászka Béla, Békés vármegyei mesterszakács, a Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, ha a szilvát nyersen fogyasztjuk, válasszuk az érettebb, édesebb darabokat. Lekvárnak, szilvapálinkához a puha és túlérett, magasabb cukortartalmú gyümölcsöket használjuk. A szilva a hűtőben viszonylag sokáig eláll, kitűnően fagyasztható gyümölcs.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában