Gálavacsora a Zwackban

2 órája

Vietnámba viszik a lángos és a somlói galuska receptjét Csabáról - galériával

Pho leves volt az első fogás hétfőn este a békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Zwack technikumának gálavacsoráján. Nem véletlenül ez a vietnámi étel szerepelt a leveseknél, ugyanis a több mint egy hónapos szakmai gyakorlatukat töltő diákok és szakoktatók köszöntek el ezzel a Zwacktól, de a fokhagymás lángos és a somlói galuska receptjét hazaviszik magukkal.

Nyemcsok László

Amikor a három vietnámi diákot és két tanárukat kérdeztük a békéscsabai gasztronómiai élményeikről, egyöntetűen azt mondták, rengeteg élményt és sok barátot szereztek, akikkel remélhetőleg majd a hazájukban is találkozhatnak, a lángos azonban mindent vitt.

vietmám, lángos
A díszvacsorán is szóba jött a lángos, aminek a receptjét megkapták a vietmámi vendégek Mucsi Balázstól (balra), Prohászka Bélától és Uhljár Eriktől 
Fotó: Kiss Zoltán 

A gálavacsorán hangsúlyozták, gyümölcsöző az együttműködés

Az újabb találkozásnak nincs akadálya, ugyanis a diák-tanár csereprogram jövőre is folytatódik, akkor majd a Zwack szakoktatói és diákjai utaznak Ho Si Minh-városba, a Saigontourist Hospitality College-be. Maradva a mostani programnál, az öt vendég szakács és cukrász szakmai gyakorlatot teljesített, egymás ízeinek, konyhakultúrájának megismerése érdekében.

Mucsi Balázs, a BSZC főigazgatója és Uhljár Erik, az intézmény kancellárja a gálavacsorán egyaránt hangsúlyozta, gyümölcsöző az együttműködés. Sőt, egyetemi, főiskolai projekttel is bővítenék a kapcsolatot. Mucsi Balázs külön kitért Vo Anh Tai, a Saigontourist Group vezérigazgató-helyettese személyére.

– Egy magyar kultúrát, gasztronómiát bemutató program valósult meg 2022-ben Vietnámban – ecsetelte Mucsi Balázs. – Ennek egyik legsikeresebb eleme az volt, amikor Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke tartott gasztrokulturális kurzust vietnámi szakácsoknak, diákoknak.

 

Két elkötelezett és szakmailag kiváló fél lépett szövetségre

A program sikerét garantálta Vietnám egyik legjelentősebb idegenforgalmi vállalata, a Saigontourist Group partnersége, felkészültsége.

Akkor indult el egy párbeszéd a Békéscsabai Szakképzési Centrum és a cégcsoporthoz tartozó középiskola, a Saigontourist Hospitality College között. Két elkötelezett és szakmailag kiváló fél lépett szövetségre, ez biztosítékot jelentett a hosszú távú együttműködésre.

Mucsi Balázs kiemelte, betekintést nyertek a vietnámi szakképzés rejtelmeibe, beláttak a kulisszák mögé. A BSZC-nek az Erasmus-projektek kapcsán van kapcsolata több országgal is Európában, de a vietnámi megállapodás egyedülálló, hiszen Magyarországon egy középiskola sem kötött együttműködést ilyen távoli ország intézményével.

A Zwack számára biztosított a lehetőség, hogy évente több diákot, szakoktatót küldhessen Vietnámba, illetve, hogy Ho Si Minh-városból is fogadhasson tanulókat, szakembereket.

A lángos receptje mellé megkapták a somlói galuskáét is

A vietnámi diákok és szakoktatók a hétfő esti díszvacsorán elmondták, még soha életükben nem ettek a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepényéből, a lángosból. Megkóstolták a csabai piacon, a fokhagymás és a sajtos-tejfölös ízlett nekik a legjobban.

Hegyi Béla, békéscsabai vendéglátó-ipari szakember – aki részt vállal a Zwack diákjainak duális képzésében, és tavaly kint járt Ho Si Minh-ben –, éttermében látta vendégül a vietnámi csoportot. A desszert somlói galuska volt, ami nagyon ízlett a vendégeknek.

A hétfői gálavacsora egyik meglepetéseként Hegyi Béla a vietnámi szakoktatóknak és a diákoknak is átadta a somlói galuska receptjét alapanyagokkal és az elkészítés módjával együtt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában