4-es honvéd utca

2 órája

Bezár a lőtér, mert elavult, és több száz fiatal edz a szomszédban

Bezár év végén a lőtér Békéscsabán, a 4-es honvéd utcában, a területét jövőre a Békéscsabai Utánpótlás-nevelő FC és a Békéscsaba 1912 Előre SE veszi bérbe. A minap sajtótájékoztatón beszélt arról Szarvas Péter polgármester, hogy mi lesz azzal a két lövészklubbal, amelyek jelenleg a lőtéren működnek.

Licska Balázs

A városi közgyűlés nemrég döntött arról, hogy megszűnik a lőtér a 4-es honvéd utcában. Az egyhektáros területét jövő évtől lényegében a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia veszi bérbe, és a tervek szerint a bontások után fejlesztéseket is végrehajt.

lőtér, lövészklub, bezár
Bezár a lőtér a 4-es honvéd utcában, a lövészklubok feladata másik helyet keresni. Illusztráció: MW-archív

A döntést követően Gyebnár Dávid önkormányzati képviselő, a Mi Hazánk politikusa tartott sajtótájékoztatót a helyszínen. Elmondta: két lövészklub működik jelenleg a lőtér területén, és kérte a városvezetést, hogy kerítsenek nekik másik helyszínt, különben veszélybe kerülhet a működésük.

Miközben több száz fiatal edz, fegyvereket használnak

Szarvas Péter a minap sajtótájékoztatón reagált: a 4-es honvéd utcában a lőtér a Békéscsabai Labdarúgó Akadémia közé beékelődve működik. Miközben több száz fiatal edz a futballpályákon, a lőtéren fegyvereket használnak, és bár a lőtér zárt és rendelkezik a szükséges minősítéssel, mégis kellemetlen ez az együttélés. Az önkormányzat a lőteret bérleti szerződéssel év végig biztosította a vadászszövetség számára.

A szakértő szerint elavult a 4-es honvéd utcai lőtér

A városvezető elmondta, hogy bár megkapta a megfelelő minősítést, a lőtéren az infrastruktúra elavult, és az igazságügyi szakértői vélemény szerint nem elégíti ki a tartós és biztonságos használatra vonatkozó követelményeket. Ahhoz, hogy rendbe tegyék a lőteret, 150-200 millió forintra lenne szükség. Ekkora forrással nem rendelkezik a város. Kiemelte: az önkormányzat kereste az ügyben a Honvédelmi Minisztériumot, támogatást kérve a lőtér felújításához, de a szaktárca a válaszában azt írta, hogy nem tudnak rá forrást biztosítani.

Nem kaptak pénzt a felújításra, ez is döntő érv volt a bezárás mellett

A forráshiányt és a kellemetlen együttélést figyelembe véve úgy döntöttek a városi közgyűlés ülésén, hogy 2025-től a Békéscsabai Utánpótlás-nevelő FC és a Békéscsaba 1912 Előre SE bérelheti a lőtér területét, és a bontás után saját pénzéből fejleszthet. Szarvas Péter polgármester hozzátette: támogatta az előterjesztést, mivel fontos a gyermekek zavartalan edzése, biztonsága. 

Tárgyalt a két lövészklubbal is Szarvas Péter polgármester

A városvezető tárgyalt a két lövészklubbal is. Arra kérte az egyesületeket, hogy egyeztessenek január 1-jétől a labdarúgókkal, hogy ténylegesen meddig maradhatnak a lőtér jelenlegi területén. Mint mondta, az ügy koordinálásában segítséget nyújt az önkormányzat, össze is hozta a vezetőket. Hozzátette: a lövészek esetében olyan pisztolyosokról van szó, akik 10 méterre lőnek. Erre a sportra, valamint a fegyverek tárolására szigorú előírások vonatkoznak, a lövészklubok feladata másik helyet keresni és találni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában