Tudomány

1 órája

Onkodiabetológiai konferencián tárták fel a rákbetegség, a cukoranyagcsere-zavarok, az elhízás kapcsolatát - galériával

Az I. Magyar Onkometabolikus és Onko-Diabetológiai Konferenciát, a Magyar Onko-Diabetológiai Egyesület (MODE) bemutatkozó tudományos rendezvényét tartották pénteken Gyulán az Almásy-kastély Stefánia-szárnyában. Az onkodiabetológia a rákbetegség és a cukoranyagcsere-zavarok kapcsolatát igyekszik feltárni.

Papp Gábor

Dr. Bánhegyi Róbert János klinikai onkológus, belgyógyász, hematológus főorvos, a  Magyar Onkodiabetológiai Egyesület, a MODE elnöke köszöntőjében elmondta, a rendezvény címe már önmagában is egyedülálló, hiszen véleménye szerint egy új tudomány születik, amit két tudományág nevének összevonásával „kereszteltek el”.

Onkodiabetológiai konferencián igyekeztek feltárni a rákbetegség a cukoranyagcsere-zavarok, az elhízás kapcsolatát Gyulán
Onkodiabetológiai konferencián igyekeztek feltárni a rákbetegség a cukoranyagcsere-zavarok, az elhízás kapcsolatát Gyulán. Fotó: Lehoczky Péter

Onkodiabetológia: új tudományág születőben

– Valójában ugyanakkor sokkal többet jelent ennél, egy híd, amely összeköt – tette hozzá a szakember. – Összekötünk olyan egymástól távol eső tudományágakat, amelyek valahol ugyanabban érdekeltek, az elhízás, a 2. típusú cukorbetegség és rákbetegség kezelésében.

Dr. Bánhegyi Róbert János 2001-ben figyelt fel először a cukor- és a rákbetegség kapcsolatára, illetve már 2009-ben felvetette a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek rákellenes hatását. Másfél évtizede hipotéziseit saját adatgyűjtésekkel és statisztikai módszerekkel sikeresen alá is támasztotta, majd intenzíven kutatta tovább a daganatok, a cukorbetegség és az elhízás összefüggéseit. A gondolataiban formálódó új orvosi szakterületet 2021-ben nevezte el onkodiabetológiának, mely tudomány szorosan véve a rákbetegség és a cukoranyagcsere-zavarok, tágabb értelemben a rosszindulatú daganatok, a komplex anyagcsere, a hormonrendszer és a tápláltsági állapot kóros változásai közötti kapcsolatokat igyekszik feltárni és terápiás célból kiaknázni.

Szakmai kapcsolatokat keresnek

Véleménye szerint nagyon kevés példa akadt arra, hogy az orvostársadalom olyan széles spektruma legyen jelen egyszerre egy eseményen, mint a pénteki konferencián történt. 

Kiemelte, a Magyar Onko-Diabetológiai Egyesület munkájának fókuszába azt helyezi, hogy olyan szakmai kapcsolatokat keressen, amely közös pontok mentén, az említett emberek millióit érintő társbetegségek esetén is javítják az életminőséget, vagy adott esetben gyógyuláshoz vezethetik a betegeket. 

Gyulán alakul az egyesület

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, a konferencia egyik fővédnöke elmondta, körülbelül 100 éves múltra tekint vissza az anyagcsere-betegségek és a daganatos betegségek összefüggésének vizsgálata, egy német kutató kezdett el ezzel foglalkozni, ahogy ezt a kérdéskört kezdte kutatni dr. Bánhegyi Róbert is. Szólt arról, hogy a Magyar Onko-Diabetológiai Egyesület Gyulán alakult meg. 

– Nagyon fontos terület, amivel érdemes foglalkozni – fogalmazott dr. Kovács József, aki szerint nagyon lényeges, hogy a témát a beteg érdekében minél inkább kibontsák.

Erősíti a város szellemi életét

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere elmondta, ismét egy olyan a kórházhoz kapcsolódó konferencián vehettek részt, amely erősíti a város szellemi életét. Az intézmény a Gál Ferenc Egyetem tudományos közössége mellett nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Gyula folyamatosan ott legyen a tudomány térképén.

A polgármester hangsúlyozta, önkormányzatuk fontos feladata az ifjú tehetségek támogatása.

– Ezért alapítottuk 2014-ben a Bay Zoltán Tanulmányi Ösztöndíjat, amivel a legtehetségesebb középiskolásokat és egyetemistákat segítjük. Míg az Erkel Ferenc Ösztöndíjjal a művészeti területen tanuló tehetségeket támogatjuk – tette hozzá. – Legújabb kezdeményezésünkkel pedig csatlakoztunk a Nemzeti Tudósképző Akadémia programjához, amely elsősorban az orvostudomány és a kapcsolódó tudományágak területén továbbtanulni szándékozó fiatalok számára biztosít értékes programokat, amelyek az Alföldön nagyon kevés helyen elérhetőek.

Kiemelt terület

Dr. Becsei László, a Békés Vármegyei Központi Kórház főigazgató-főorvosa elmondta, intézményük működésében a sürgősségi ellátás mellett kiemelt terület az onkológiai és a kardiológiai ellátás.

– A vezető halálokok, a népbetegségek gyógyítása és megelőzése fontos feladata a kórháznak – folytatta a gondolatot. Kitért arra, hogy tavaly óta dr. Torday László vezeti az onkológiai osztályt, az ellátás pedig újabb szintre lépett.

Hozzátette, dr. Bánhegyi Róbert János létrehozta a Magyar Onko-Diabetológiai Egyesületet, amelynek első konferenciáját tartották pénteken Gyulán.

– A gyógyítás mellett szükséges és elengedhetetlen, hogy a szakemberek a tudományos területeken is aktívak legyenek – emelte ki. – A konferencia lehetőséget adott arra, hogy betegek gyógyítása érdekében a résztvevők eszmecserét folytassanak a különböző szakterületek között.

A konferencián bemutatták dr. Bánhegyi Róbert János Bevezetés az Onkodiabetológiába című könyvét is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában