Munkácsy Negyed

1 órája

Így alakult a csabai kishíd, a Réthy híd 125 éves története – videókkal

Közel 125 éves múltra tekint vissza a József Attila és a Deák utcákat összekötő csabai kishíd. A kishíd először fából készült, majd egy vasbeton létesítmény kapott helyet a helyén, az elmúlt egy évben pedig, a Modern Városok Program keretében, a Munkácsy Negyed kiépítését célzó projekt elemeként teljesen újjáépítették, és immár Réthy hídnak nevezik. Az átadása a napokban történt meg a Munkácsy Fesztivál keretében.

Licska Balázs

A 19. század végén egyre több ház épült Csabán, a Körös túlsó oldalán, így megnőtt az igény az újabb településrészeket a központtal összekötő hidakra. A József Attila – akkor Apponyi – és a Deák utcák között elsőként 1900 és 1901 telén, Áchim Gusztáv városi mérnök tervei szerint, Áchim László kivitelezésében fából készült gyalogoshíd épült, amely az évek során nagyon rossz műszaki állapotba került, így esedékessé vált a felújítása – olvasható a Réthy híd története azon az emléklapon, amelyet az újjáépített csabai kishíd átadásán osztogattak a közönség számára.

Réthy híd, Réthy Pál kishíd, kishíd, Békéscsaba
Összességében közel 125 éves múltra tekint vissza a József Attila és Deák utcákat összekötő csabai kishíd, a Réthy híd története. Fotó: Bencsik Ádám

Fa helyett vasbetonból építették újjá a csabai kishidat

1936-ban Csaba Gyula mérnök terve, miszerint az akkor újdonságnak számító cölöpalapozási technológia alkalmazásával újítsák meg a hidat, elnyerte Bankó András városi főmérnök és a városi közgyűlés támogatását is. A híd a felépülte után kedvelt színfolttá vált a csabai Körös egyik legszebb szakaszán, képeslapok számára is gyakori témaként szolgált. Az átadás óta eltelt csaknem 90 év azonban nem múlt el nyomtalanul, és a felújítás helyett az újjáépítése mellett döntött Békéscsaba önkormányzata, amire a Munkácsy Negyed-projekt adott lehetőséget – fogalmaztak.

Lezárták és elbontották a közel 90 éves hidat

2023 augusztusában jelent meg, miszerint lefolytatták a közbeszerzési eljárást, és a munkára a legkedvezőbb ajánlatot egy békéscsabai cég tette nettó 117 millió forinttal. A kivitelezés teljes költségét fedezte a Modern Városok Program keretében érkezett kormányzati támogatás, így az önkormányzat részéről nem volt szükség saját forrás biztosítására a csabai kishíd esetében. A munkaterület átadását és átvételét követően aztán 2023 októberében zárták le a hidat. 2023 novemberében két daru érkezett a helyszínre, és egy órási fűrésszel felszeletelték a létesítményt.

Kimondottan ide gyártott gerendákat hoztak

Az újjáépítés egyik fontos eleme idén februárban következett. Négy egyedileg, kimondottan ide tervezett és gyártott, ívelt, feszített vasbeton-szerkezetű hídgerendát hoztak két kamionnal a helyszínre, a gerendák egyenként 16,1 méter hosszúak és 3,8 tonnásak voltak. Márciusban ismét daru dolgozott a helyszínen, ekkor helyezték el a gerendák közötti, előregyártott vasbeton-szerkezetű zsaluhéjelemeket. Nyár közepén arról lehetett beszámolni, hogy megfelelően haladnak és hamarosan befejeződnek a munkák, és hogy a csabai kishídnál lévő trafik épülete is megújul.

Egyszerre közlekedhetnek rajta gyalogosok és kerékpárosok

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.-nél elmondták, hogy egy 15 méter hosszú és 6 méter széles hidat építettek az Élővíz-csatorna fölé a Munkácsy Negyed fejlesztése során, a József Attila és a Deák utcák között. Az újjáépített csabai kishíd szélessége lehetőséget adott arra, hogy azon egyszerre közlekedhessenek gyalogosok és kerékpárosok egyaránt. A létesítmény két oldalát a járókelők, míg a középső, 2,3 méter széles sávot a biciklisek vehették birtokba. Ezzel kiépült az eddig hiányzó, József Attila utcát és Árpád sort összekötő, 44 méter hosszú kerékpárút-szakasz.

Illeszkedik a Munkácsy Negyed látványvilágához

Ahogy a Modern Városok Program keretében felújított Kórház utcai, Sztraka Ernőről elnevezett híd, valamint a Gyulai úti Munkácsy híd, úgy a most újjászületett csabai kishíd is illeszkedik stílusában a Munkácsy Negyed látványvilágához. Erre ugyanúgy kovácsoltvas jellegű, pálcás kialakítású korlátok kerültek, míg a híd két oldalán lévő pilléreket és a köztük lévő szegélyeket elegáns műkő felülettel készítették. A híd megvilágításáról négy, a Munkácsy Negyed arculatához illeszkedő közvilágítási kandeláber gondoskodik. 

A Réthy hídnál kapott helyet az Ásító inas 

A Munkácsy Negyed kiépítését célzó projekt keretében öt köztéri alkotást helyeztek ki a városban, Miklya Gábor alkotása, az Ásító inas a Derkovits sori hídfőnél kapott helyet, a csabai kishíd átadásakor azt is leleplezték. A városi közgyűlés pedig az átadási ünnepség előtt pár nappal döntött arról, hogy melyik csabai híresség nevét veszi fel a létesítmény: a kórházalapító Réthy Pálról nevezték el, így szeptember 29-étől Réthy hídnak nevezik a csabai kishidat. Arról szintén határoztak, hogy a vasbeton hidat tervező Csaba Gyula számára emléktáblát helyeznek ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában