200 év

3 órája

Püspöki szent liturgiát tartottak a Szent Miklós katedrálisban

A gyulai Szent Miklós katedrális építésének 200. és felszentelésének 30. évfordulóján tartottak püspöki szent liturgiát vasárnap az egyházi épületben. Szent Miklós katedrális a magyarországi románság legfontosabb temploma.

Papp Gábor

Gyula a magyarországi román ortodox egyház központja, egyben egyetlen püspöksége. 1997. április 27-én, az ortodox húsvét ünnepén hirdették ki Teoctist bukaresti pátriárka és a Szent Szinódus döntését, hogy az addigi gyulai helynökséget püspöki rangra emelik – emelte ki a Szent Miklós katedrálisban tartott szent liturgia kapcsán közzétett Facebook-posztjában dr. Görgényi Ernő. A város polgármestere kitért arra, hogy a gyulai a Szent Miklós parkban álló katedrális a magyarországi románság legfontosabb temploma.

Szent Miklós katedrális , 200 év
Püspöki szent liturgiát tartottak a Szent Miklós katedrálisban. Fotó: Petróczki Gábor, dr. Görgényi Ernő Facebook-oldala

Szent Miklós katedrális képzőművészeti remekművekkel

– A katedrális 33 méter hosszú és 14 méter széles, a tetőszerkezetig érő magasság 39 méter, a tornyon látható kereszt 42 méter magasságban látható. A templomban található ikonosztáz valódi képzőművészeti remekmű, a négy sorban elhelyezett szentképek a híres ikonfestő Arsa Teodorovici alkotásai – mutatta be a különleges épületet. A templombelsőt 1928-ban Predmerszky Béla festő újította fel. A templom klasszicista, késő barokk stílusú műemlék.

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában