Orosháza

1 órája

Marika néni 90 éves: szenvedélye a virág, a virágkötészet

Rohanó, változásoktól hemzsegő mindennapjainkban vannak helyek, emberek, akik a nyugalom szigetét, az állandóságot jelentik, képviselik. Orosházán ilyen hely egy virágbolt. Na és a virágboltos, Kovács Béláné. Köszönteni mentünk: Marika néni 90. születésnapját ünnepelte október 2-án és hol máshol, mint a virágüzletében. És mivel ünnepelt? Azzal, amit a legjobban szeret: ottjártunkkor egy sárga rózsacsokrot kötött.

Csete Ilona

Sok évtizede szolgálja az orosháziakat a Kovács Virág és annak a tulajdonosa, Kovács Béláné. Marika néni 90 évesen is minden reggel kinyitja piactéri virágboltját, rendezgeti szebbnél szebb virágait, csokrokat köt, a vásárlókkal beszélget közben sok szép régi emléket is felidéznek. Születésnapján, október 2-án, szerda reggel mi is a nyitás perceiben érkeztünk hozzá. Akkor sem tétlenkedett. Majd az olló megpihent kezében s az idő kerekét forgattuk vissza több évtizeddel.

virág, virágbolt, Marika néni, 90 éves
Marika néni virágkötő, virágbeszerző, virágboltos, röviden azt is írhatnánk: szenvedélye a virág. A szerző felvétele

A Bulgáriából Magyarországra áttelepült Ivanov nagypapa (jól ismert bolgárkertész volt) unokája, Jován Mária 1934. október 2-án született. A családban a kertészkedés apáról fiúra s lányra öröklődött, Marika néni élete is így pecsételődött meg egy életre: szenvedélye lett a virág, miután férjhez ment 1951-ben Kovács Bélához.

Minden virág kiváló ismerője a 90 éves Marika néni

– Mi is bolgárkertészettel kezdtük, majd a rózsa lett a szenvedélyünk. Virágkertész ismerősünktől kaptunk 5 ezer vadrózsa csemetét. Beszemezték, megtanítottak bennünket is szemezni, onnantól nem volt megállás – mesélte Kovács Béláné. Az 5 ezerből 30, 50, 80 ezer lett. Tőre termeltek, az extra minőséget vitték külföldre. Marika néni férjének a szívműtétje után nem végezhetett komoly fizikai munkát, s ekkor ...

Rákosné virágboltja akkoriban nagyon ismert volt Orosházán. Ő is biztatott bennünket, nyissunk virágboltot, ő nyugdíjba vonul. A piactéren sikerült és én azóta is beszerzem a virágokat, megkötöm a csokrokat, a koszorúkat, kiszolgálom a vevőinket. A párom sajnos 1981-ben elhunyt, azóta kollégákkal, segítőkkel, a családom támogatásával igyekszem a piac és a vásárlók igényéhez alkalmazkodva szolgálni a virágszerető lakosságot.

Marika néni tanult, képezte magát, külföldre járt, beszerzett különleges virágokat, kiegészítőket.

A kedvenc virág: a rózsa. A szerző felvétele

– Egyszerre voltam én minden: virágbeszerző, virágkötő, virágkereskedő... Négy éve már nem járom hajnalban a nagybani piacokat, a család eltiltott a vezetéstől. De a kapcsolataim máig működnek, ismerik az igényeimet, az elvárásaimat és van segítségem, aki házhoz is hozza a megrendelt virágokat. 

A férfiak legszebb ajándéka a virág

Csak azt sajnálom, hogy napjainkban egyre kevesebb a gavallér, a lovagias férfi, aki virággal kedveskedik a hölgyeknek, a szeretteinek, vagy a munkatársainak. A mai fiatalok egy szál rózsáért beszaladnak, sokszor díszítést se kérnek. Munkatársam, Révész Zoltánné Edit végzi a műhelymunkát, így alkalmazkodunk a kor kihívásaihoz – tette hozzá Marika néni, akinek mi más is lehetne a kedvenc virága, mint a rózsa. A választék bőséges, a színek olyanok, amit festő se  lenne képes megalkotni.

Alkalmi csokrok a vázákban, koszorúk, cserepes virágok, térdekorációk hirdetik a boltban: itt egy valami örök. Az pedig Marika néni virágok iránti szenvedélyes szeretete.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában