Békéscsaba

2024.04.24. 13:44

Rock, lélekhorror, de meseoperett is repertoáron lesz a Jókai színházban – videóval

Négy-négy felnőtt nagyszínpadi- és gyermekdarabot, valamint két-két kamara- és stúdiószínházas előadást tervez a 2024/2025-ös évadra a Békéscsabai Jókai Színház. Seregi Zoltán direktor szerdán ismertette a színház műsortervét a Művész Kávéházban.

dr. Nagy Szilvia

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Jókai színház új évadjának – Magyar évad Shakespeare társaságában 2.0 – programját a közérthető művészet és az értékközpontú, minőségi szórakoztatás jegyében állították össze. Seregi Zoltán igazgató hangsúlyozta, előnyt élveztek a hazai művek, de a teátrum kikacsint a világ drámairodalmába is.

Seregi Zoltán, igazgató, színház, új évad, Békéscsaba
Seregi Zoltán, a békéscsabai színház direktora beszélt az új évadról Fotó: Bencsik Ádám

– A nagyszínpadon négy darabot mutatunk be; szeptemberben láthatja a közönség Pekár Gyula Kastély kölcsönbe című vígjátékát, melyet Radó Denise Jászai Mari- díjas, Érdemes Művész rendez. Két család történetét mesélik el a színészek; egyikük gazdag, de szegénynek mutatja magát, a másik meg szegény, de gazdagnak mutatkozik. Novemberben egy Mikszáth-művet állítunk színpadra; Tege Antal rendezi A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabot. A hozományvadász fiú és a gazdag polgárleány históriája mögött felsejlik a millennium utáni magyar nemesség mély értékvesztése és züllöttsége – sorolta a Seregi Zoltán, aki a Hamletrock-ot rendezi majd. 

– William Shakespeare művét mindenki ismeri, ha máshonnan nem, akkor az iskolából, mint kötelező olvasmányt. Ráadásul ez egy különleges előadásnak ígérkezik, hiszen „rockzenésítve” tűzzük műsorra, hogy még több fiatalt csábítunk színházba. A monológokat Zalán Tibor és Szűts István közreműködésével sűrítjük dalszövegekké  – tette hozzá a direktor.

Elhangzott, tavasszal a Fatia Negrát láthatja a nagyérdemű Katkó Ferenc rendezésében; Jókai Mór Szegény gazdagok című regényét viszik színre musicalként, Kocsák Tibor zenéjével. Mély érzelmek, az éj leplébe burkolódzó bűn, hitszegés, hűség elevenedik meg Jókai születésének 200. évfordulója tiszteletére a róla elnevezett teátrumban.

– A Sík Ferenc Kamaraszínházban bemutatunk majd egy komolyabb témájú darabot, Szabó Magda Kígyómarását a Jászai Mari-díjas Pataki András rendezésében. Az Újszínházzal készülő koprodukció az írónő Disznótor című regényének színpadi változata, ahogy ő fogalmazott, „rekviem anyja meggyötört gyermekkoráért." A másik kamaraszínházi darab könnyed vígjátéknak ígérkezik; Tersánszky Józsi Jenő A kegyelmes asszony portréját Halasi Imre Jászai Mari- díjas, Érdemes Művész álmodja színpadra – fűzte tovább gondolatait Seregi Zoltán, majd felsorolta a gyermekszínházi bemutatókat is.

A gyermekeknek is kedveskedik a színház

– Ezek sorában Fekete István Vukja lesz az első ősszel; a mesemusicalt Tarsoly Krisztina rendezi majd. Az ünnep közeledtével jön Gárdonyi Géza Karácsonyi álom című betlehemes játéka, amely a Viharsarok Táncszínházzal közös kooprodukió lesz, Koltay Gábor rendezésében láthatja a közönség. Csurulya Csongor viszi színpadra A Szent Anna-tó legendáját, amelyben zene, izgalmas cselekmény, misztikum, nevetés, hagyomány vár a gyerekekre. A legkisebbeket csalogatjuk a teátrumba Lehár Ferenc Péter és Pál Lustaországban című meseoperettjével is – sorolta az igazgató. Hozzátette, a Stúdiószínházba tervezett előadások között szerepel Zalán Tibor Idegenek és ismerősök című lélekhorrorja, amely Jókai és Munkácsy különös találkozását eleveníti meg, bemutatóját szeptember 20-ára tűzték ki. Bartus Gyula  Jászai Mari- díjas, Érdemes Művész rendezi az általa írt Marie Antoinette - Harc a lelkekért, avagy a királyságok vége című egyfelvonásos misztériumjátékot, mely a királynő életének utolsó időszakát láttatja. Végül Varsányi Anna kortárs szerző Legjobb barátnők című kétszereplős vígjátékát tűzi műsorára a békéscsabai színház. 

A direktor elárulta, nagyszínpadi repertoáron marad a Legénybúcsú, a Drakula-fantázia, a Munkácsy, a festőfejedelem, valamint A holdbéli csónakos, a Stúdiószínházban pedig a Két összeillő ember, Az őz és Az öltöztető című darabokat tartják műsoron. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában