63. Rátz László Vándorgyűlés

2024.07.12. 11:50

Matematikatanárok fedezték fel Békéscsaba nevezetességeit - videóval

Felfedezték csütörtökön Békéscsaba, benne a Munkácsy Negyed nevezetességeit is a matematikatanárok, akik a Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett 63. Rátz László Vándorgyűlésre érkeztek a városba. Megismerkedtek többek között a Munkácsy Emlékházzal, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház épületével, a Munkácsy híddal.

Licska Balázs

A napokban Békéscsaba, a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Kara ad otthont a Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett 63. Rátz László Vándorgyűlésnek. A nagyszabású, előadások sorával megspékelt konferencián mintegy kétszáz matematikatanár vesz részt szerte az országból, sőt a határon túlról is. A Békés Megyei Könyvtár igazgatója, Juhász Zoltán által vezetett csütörtöki városismereti sétán a pedagógusok felkeresték a Munkácsy Emlékházat, a Békéscsabai Napsugár Bábszínházat, a Munkácsy Mihály Múzeumot, a belvárosi római katolikus templomot, a Békés Megyei Könyvtárat és a Garay utcai szlovák tájházat.

Békéscsaba, vándorgyűlés, matematikatanárok, Rátz László Vándorgyűlés
A Rátz László Vándorgyűlésre érkezett matematikatanárok Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója vezetésével fedezték fel Békéscsaba nevezetességeit. Fotó: Bencsik Ádám

Az első békéscsabai éjszakát a Steiner-Omaszta-kúriában töltötte Munkácsy Mihály

A Munkácsy Emlékháznál, az egykori Steiner-Omaszta-kúria épületénél elhangzott, hogy a 180 éve, 1844-ben Munkácson született festőfejedelem ezer szállal kötődik Békéscsabához. Gyermekként 1852-ben érkezett a településre, miután elvesztette szüleit. A kis Mihály a nagybácsihoz, Reök Istvánhoz került – aki az evangélikus kistemplomnál lakott –, míg testvére, Gizella a nagynénihez, Steiner Jakabné Reök Karolinához. Az első békéscsabai éjszakát a kúriában töltötte.

1852. december 6-án betyártámadás érte a rezidenciát, amelyet Munkácsy Mihály is átélt: a banditák nemcsak kifosztották a családot, hanem bántalmazták is a nagynénit, annyira, hogy hat héttel később bele is halt a sérüléseibe. Steiner Jakab pedig ezt követően eladta az Omaszta családnak a kúriát. Az épület a második világháború után volt tejbegyűjtő, pártház és szükséglakás is, elvesztette nemesi jellegét. 

A Munkácsy Emlékház az épület felújítása után, 1994-ben, 30 éve nyitotta meg kapuit. Az evangélikus egyházközségnek hála sikerült megmenteni az Omaszta család hagyatékát, így visszakerülhettek a berendezések a volt kúriába, amelyben 21 eredeti Munkácsy Mihály-festmény tekinthető meg. Azt, hogy ezekről az alkotásokról mit kell tudni, és hogy miként vált asztalosinasból festőfejedelemmé Munkácsy Mihály, Szalay Ágnes, a Munkácsy Emlékház történésze mesélt a matematikatanároknak.

Két részből áll a Békéscsabai Napsugár Bábszínház otthona

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház otthona két részből áll: egy újonnan épített részből, valamint az egykori, felújított Ursziny-Beliczey-kúriából. A Gyulai út másik oldalán álló rezidenciához, a Steiner-Omaszta-kúriához hasonlóan ez is az 1840-es években épült, érdekesség, hogy teljesen szimmetrikus. A második világháború idején a szovjetek töltőállomásként, raktárként használták, majd népi kollégium kezdte meg működését itt, később pedig irodáknak adott otthont. 

Nagy Ildikó, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház munkatársa elmondta, hogy a helyi bábegyüttest 1949-ben alapították, felnőttek és gyermekek egyaránt szerepeltek benne. Az együttes vezetését 1961-ben vette át Lenkefi Konrád, otthon készítette az előadásokhoz a bábokat. Az együttes nemzetközi sikereket is elért, ám 1995-ben megszűnt. Az önkormányzat 2005-ben döntött úgy, hogy a hagyományt folytatva szükség lenne bábszínházra, így megalapították. 

A Békéscsabai Napsugár Bábszínház tavaly költözött be újonnan létrejött otthonába a Jókai színház épületéből. Megmutatta a 70 férőhelyes kistermet, amely főleg próbáknak, de előadásoknak is otthont ad, a zsinórpadlást, a 120 férőhelyes nagytermet; és beszélt arról is, hogy miként készül egy bábelőadás. Működik úgymond lány- és fiúműhely egyaránt, amelyekben a bábok és a kellékek születnek, van, hogy a fiúk is varrnak, van, hogy a lányok is fúrnak, faragnak.

Kétszer is megszégyenült Munkácsy Mihály titkos szerelme előtt

A Széchenyi utcát és a Gyulai utat összekötő Munkácsy hídnál Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója két legendás történetet is felelevenített.

  • Egyszer az asztalosinas Munkácsy Mihály társaival festette a hidat, amikor megjelent a helyszínen titkos szerelme, Bartóky Ilonka, akinek köszönt is, a kisasszony viszont nem fogadta az üdvözlést, mert Munkácsy Mihály piszkos volt.
  • A másik alkalommal pedig Munkácsy Mihály társaival fürdőzött a hídnál, meztelen volt, pucéran futott a víz felé, és pont akkor ment arrafelé egy lánycsapat, benne Bartóky Ilonkával, tehát ismét megszégyenült titkos szerelme előtt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!