Emlékezés

Tegnap, 12:07

Dariday Róbert a mennyei társulat tagja lett - galériával, videóval

Dariday Róbertre emlékeztek kedden este a Békéscsabai Jókai Színházban. A színművész 96 éves korában, idén júliusban hunyt el. Dariday Róbert életútjának fontos pillanatait, főbb alakításait, szellemiségét idézte fel a Koltay Gábor által összeállított műsor.

dr. Nagy Szilvia

Megkondultak a harangok; az emlékezők visszautaztak az időben Dariday Róbert tizennégy esztendős korába, amikor iskolástársaival a padra borulva siratta Nagy-Magyarország keresztre feszítését. Az emlékesten aztán sorra elevenedtek meg a művész korai emlékei: ifjúkorában indiánkönyveket, ponyvaregényeket olvasott, falta a verseket. Gyermekkorát a második világégés törte ketté: Buda elestekor hadifogságba került, három évet töltött Kijevben. Mintegy naplórészlet, úgy hangzott el, hogy '45 karácsonya előtt a foglyok honvágyuk, keserűségük enyhítésére színitársulatot alapítottak.

Dariday Róbert, megemlékezés, színház,
Megelevenedtek Dariday Róbert nagy pillanatai a színházban. Fotó: Bencsik Ádám

Dariday Róbert a kultúriskola vezetője bátorította színészi pályára

Hazatérve Dariday szavalóversenyeken indult, sikereket ért el, majd egy kultúriskolába került, melynek vezetője, Békés András nógatta, hogy jelentkezzen a színművészetire. Dariday nem hitte, hogy sikerülhet bejutnia, de sorsa a sikeres felvételivel megpecsételődött. 

Az emlékest teret adott első szerepléseinek felidézésére, a nézők hallhatták a nagy neveket, akiktől a szakma fortélyait tanulta. Dariday "elmesélte", hogyan jött meg a hangja egyszer nagy betegen, gégegyulladása dacára a színpadon. Pályája szépen ívelt, Budapest után jött Pécs, Eger, Miskolc, végül Békéscsaba. Valamennyi teátrum szakmai sikereket hozott, örömmel játszott és rendezett. Utolsó állomása, a Jókai színház további 45 szerepet és négy rendezést tartogatott még neki.

Közösségei, városai megbecsülték

Elhangzott: minden gesztusa a színház iránti hűséget és alázatot sugározta, a kitartó szorgalom és pontosság mintaképe volt. Igazodási pontot jelentett a színházban, soha el nem alvó fáklyát. Kivételesen hosszú, gazdag életpályát élt meg, miközben végtelenül szerény maradt. Színházi közösségei, városai megbecsülték. Négy éve, 2020-ban lett a Békéscsabai Jókai Színház örökös tagja; a rákövetkező évben elnyerte a Gálfy Gyűrű-díjat, 2022-ben pedig Békéscsaba Kultúrájáért elismerésben részesült. 

Az estnek a Trianon rockoperára való emlékezés adott keretet, melyben a 93 éves Dariday még narrált.  

– Fényképed felkerült a mennyei társulatba, köztünk maradsz örökké a színházban. Vigyázó tekinteted is segíti majd munkánkat, erőt ad a nehéz helyzetekben és figyelmeztet bennünket arra a minőségre és szellemiségre, ami egész életedet, művészi munkádat végigkísérte. Isten vigyázzon rád – üzente Seregi Zoltán direktor Dariday Róbertnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!