Ősbemutató

2024.09.16. 15:05

Idegenek és ismerősök, Munkácsy és Jókai találkozása - videóval, galériával

Hétfőn tartották Zalán Tibor Idegenek és ismerősök című színművének sajtónyilvános főpróbáját a Jókai színházban. A több szempontból is különleges Idegenek és ismerősök darab ősbemutatója szeptember 20-án lesz.

dr. Nagy Szilvia

Herczeg T. Tamás rendező elmondta, rendkívül impulzív légkörben, izgalmas alkotófolyamat zajlott az Idegenek és ismerősök próbái során.

Idegenek és ismerősök, főpróba, jókai színház, békéscsaba, ősbemutató
Czitor Attila és Gerner Csaba az Idegenek és ismerősök főpróbáján Fotó: Bencsik Ádám

– Munkácsy Mihályhoz és Jókai Mórhoz itt, Békéscsabán nagyon sok közünk van. Igyekeztünk a két nagy nemzeti ikon életét kicsit másként látni: magánéletükről, alkotói válságaikról, inspirációikról több titkot is felfedünk. Kicsit olyan ez, mint a mai világban, amikor a sztárok privát szférájába igyekszünk bekukucskálni különféle társasági lapokon keresztül. Részint valós, részint fiktív történeteket dolgozunk fel a darabban  – sorolta. Hozzátette, a díszlet kortalan, de csupa olyan instrumentum látható, ami egy mai műteremben is megtalálható.

Idegenek és ismerősök: Munkácsy és Jókai figurája is mai

– Arra törekedtünk, hogy a tárgyak minél több jelentést hordozzanak. Az Idegenek és ismerősök nem ülős társalgási dráma lett, hanem effektekben, mozgásban gazdag előadás. Divatos fekete-fehér képsorozat vetül a nézők elé. Minden ízében korszerű, a jelmezek hordozzák magukon Munkácsy, Jókai jellegzetességeit, de inkább hipszter figurák lettek. Maiak, átélhetők, könnyű velük és a történeteikkel menni. Klassz, izgalmas másfél órát tölthet velünk a közönség – fűzte hozzá.

A Jókait alakító Czitor Attila kiemelte, nem lehet bejárni azt az életutat, amit a szerepük szerinti hősök, a drámájukat kell kibontaniuk, a gondolatiságukba kell belehelyezkedniük.

–  Egészen idős, tapasztalt embert játszom, de nyilván azért választottam a színészi pályát, mert elég öreg a lelkem ahhoz, hogy tudjak mesélni. Jókai Párizsba megy, hogy megtudja, mi a világhír titka, ő hol rontotta el. Munkácsynak megadatott, hogy milliókért adja el a festményeit, hogy nagyobb műtermet tartson fenn, mint a Műcsarnok – sorolta. Hozzátette, a darab közben Jókai világlátásáról, bűneiről, titkairól is fellebben a fátyol. 

Érezték, hogy jön egy új kor

– A rendező olyan miliőt talált ki, mintha Jókai álmodná az egészet, ezért is könnyű belehelyezkedni a passzívabb, merevebb figurába. Munkácsy kérdezgeti, vájkál az életében, ami zsigerileg rosszul érinti. Végig jól elkülönül a két szereplő, aztán születik egyfajta kollegialitás közöttük – fűzte hozzá.

A Munkácsy Mihályt alakító Gerner Csaba kiemelte, a két nemzeti idol érezte, hogy jön egy új kor, s azt is, hogy ők ebbe hogyan illeszkednek majd bele. A problémák, amik a darab során felmerülnek, vonatkoztathatók a mai korra is. 

– Munkácsy laza figura, aki már túl van az élet nehézségein, az őrületén, a gyermekei elvesztésén. Olyan rálátása van a világra, ami már inkább csak fentről jellemző – fűzte hozzá a színész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!