Irodalmi program

7 órája

Kardoskút, ahol az irodalommal közösséget építettek - galériával

Szeptember elején ismét irodalmi köntösbe öltözött Kardoskút, ahol immár 38. alkalommal rendezték meg a kardoskúti vers- és prózaíró pályázat díjkiosztó ünnepségét. Az esemény mára a település egyik legjelentősebb irodalmi programjává vált. A házigazdák ismét bebizonyították, a hangulat, a közösségi élmény évről évre fokozható.

Csete Ilona

Az irodalomról, a közösséghez tartozásról, a kardoskúti, sok évtizedes pályázat sikeréről szólt a hétvége

Fotó: Őzse Péter

Az idei kardoskúti vers- és prózaíró pályázatra helyi és környékbeli írók, költők művei mellett az ország minden szegletéből érkezett pályamű. Az ünnepséget Vargáné Neller Borbála – a pályázatot és a díjkiosztó ünnepséget 18. éve szervező kulturális szakember – nyitotta meg, majd Varga Pál, Kardoskút polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket, alkotókat és érdeklődőket – számoltak be Kardoskút honlapján.

Az irodalomról, a közösséghez tartozásról, a kardoskúti, sok évtizedes pályázat sikeréről szólt a hétvége
Fotó: Őzse Péter

A polgármester kiemelte a rendezvény hagyományőrző szerepét és méltatta a közösség kulturális értékeinek az ápolását. Hangsúlyozta, hogy az ilyen események nemcsak az idősebb korosztályt képviselő irodalmi tehetségek bemutatkozását szolgálják, hanem a közösségi összetartozást is erősítik.

Nagy Lászlóné Szöllősi Terike, az esemény ötletgazdája, megköszönte a résztvevőknek és a szervezőknek az odaadó munkát, amellyel hozzájárultak a pályázat sikeréhez. Elmondta, hogy a Kardoskúti Vers- és Prózaíró Pályázat nemcsak egy irodalmi verseny, hanem egy olyan közösségi esemény is, ami lehetőséget biztosít arra, hogy együtt ünnepeljék a művészetet. Hangsúlyozta: hogy a közös alkotás és a kultúra ápolása hosszú távon erősíti a közösség tagjai közötti kapcsolatokat. Ez volt a cél, amikor a helyi nyugdíjas klub akkori tagjaival 1986-ban elindították a pályázatot.

Az idei díjkiosztó különleges pillanata volt, amikor Majsai-Nyilas Tünde, a Vígszínház elismert színművésze felolvasta a frissen megjelent antológia előszavát, amelyet Verasztó Lajos, Kardoskút díszpolgára írt.

A zsűri idén is sokszínű mezőnyt értékelt: 28 alkotó több mint száz alkotását. A zsűrielnök, Bárdos Zsuzsanna tanár – több kötet szerzője -, elismerően beszélt a beérkezett művekről. Kiemelte, hogy az alkotók lelkesedése és kreativitása évről évre egyre magasabb szintre emeli a pályázatot.

A díjátadón a nyertesek átvették jól megérdemelt jutalmaikat, majd a résztvevőket megvendégelték a házigazdák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!