Ünnep

2024.09.10. 14:01

Zalán Tibor születésnapi estjét rendezték - galériával

Zalán Tibor Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, író, drámaíró, dramaturg 70. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi estet a Bárka folyóirat szerkesztősége és a Békéscsabai Jókai Színház hétfőn este a vármegyeszékhelyi Művész Kávéházban. Bemutatták a Bárka idei negyedik számát is, amelyben több írás foglalkozik Zalán Tibor munkásságával.

Papp Gábor

Dr. Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője, az est házigazdája elmondta, a folyóirat friss száma Zalán Tibor kézírásos verseivel indul, míg a Műhely rovatban közlik akadémiai székfoglaló beszédét, illetve Alexa Károly irodalomtörténész Magyar Művészeti Akadémián az alkotóról elmondott méltatását. Ugyancsak a Műhely rovatban beszélgetés olvasható Zalán Tiborral, a Figyelő rovatban pedig kritikát közölnek A nehéz léptű ember című közelmúltban megjelent verses kötetéről.

Zalán Tibor, 70, köszöntés, Elek Tibor, Békéscsaba
Zalán Tibort dr. Elek Tibor is köszöntötte az esten
Fotó: Kiss Zoltán

Zalán Tibor kimagasló személyiség

– Zalán Tibor a Békés vármegyei és a hazai irodalmi élet kimagasló személyisége, aki augusztus 27-én töltötte be 70. évét, így nagyon fontosnak tartottuk, hogy mind a Bárkában, mind egy est keretében tisztelegjünk a művészete előtt – hangsúlyozta dr. Elek Tibor.

Az említett nemrég megjelent verses kötetre Zalán Tibor az utolsó ilyen jellegű könyveként tekint, több verses kötetben nem gondolkodik. A megjelent versekről a fiatal nemzedéket képviselő Szabados Attila költő és kritikus beszélgetett Zalán Tiborral.

A polgármester is köszöntötte

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere személyesen köszöntötte Zalán Tibort, míg személyesen nem tudott jelen az eseményen, de videóüzenetben ugyancsak köszöntőt mondott Seregi Zoltán, a Jókai színház igazgatója.

Köszöntötte Zalán Tibort dr. Elek Tibor is egy rövid méltatással, illetve Farkas Wellmann Éva az alkotónak ajánlott versét olvasta fel.

A teátrum színművészei Kovács Edit és Bartus Gyula a Zalán Tibor legújabb kötetében, illetve a Bárkában megjelent versekből olvastak fel. Zongorán közreműködött Vozár M. Krisztián.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!