Autómentes

2024.09.17. 11:20

Bringás reggelit kínáltak Békéscsaba négy helyszínén – galériával, videóval

Bringás reggelivel várták a kerékpárosokat kedd reggel Békéscsaba négy helyszínén, összesen 1400 csomagot osztottak ki. Szarvas Péter polgármester a Korzó téren beszélt a bringás reggelit kínáló akció jelentőségéről, Békéscsaba kerékpáros fejlesztéseiről.

Licska Balázs

Összesen 1400 – brióst, üdítőt, müzliszeletet és almát – tartalmazó csomagot osztottak Békéscsaba négy helyszínén, bringás reggelit kínáltak a kerékpárosoknak

bringás reggeli, kezdeményezés, Békéscsaba
A Korzó téren mintegy 400 csomagot, bringás reggelit osztottak ki a kerékpárosok között
Fotó: Dinya Magdolna
  • a Korzó téren,
  • a Szent István téren,
  • a repülőhíd Szabolcs utcai lábánál,
  • a Lencsési lakótelep előtti körgátnál.

Mivel az akció esetében egy évek óta visszatérő hagyományról van szó, a biciklivel munkába, boltba, iskolába indulók többsége számított a meglepetésre.

Pillanatok alatt elfogytak a csomagok

A pakkok közül 400 a Korzó téren, a társszervező Fenntartható Térségért Alapítvány (FETA) sátránál talált gazdára. Gyebnár Péter, a FETA elnöke úgy számolt – és mint ahogy az később kiderült, be is jött a számítása –, hogy mivel ismét beköszöntött a kedvező időjárás, sokan pattannak majd a kerékpár nyergébe, tehát pillanatok alatt elfogynak a csomagok.

Oda kell figyelniük egymásra a közlekedőknek

Tudatosságra van szükség, oda kell figyelniük az autósoknak, a kerékpárosoknak, a rollereseknek és a gyalogosoknak egymásra – hangsúlyozta Gyebnár Péter. Szerinte Békéscsabán megfelelően kiépített a kerékpárút-hálózat, és érdemes a bringásoknak a számukra kialakított útvonalakon közlekedniük – és nem az autósok között cikázniuk –, így mérsékelhető a baleseti kockázat, csökkenthető a konfliktusok száma.

A FETA elnöke szerint az autósoké a legnagyobb felelősség, hiszen ők sérülnek legkevésbé egy-egy balesetben. Beszélt arról: a csomópontokban, valamint kanyarodásnál az úttal párhuzamos kerékpárutak – ilyen van például a Bartók Béla úton – miatt rendkívül fontos az odafigyelés. Rávilágított arra is, hogy a szabályozatlan helyszínek a legveszélyesebbek. Újdonságot jelentenek a rolleresek, akik a bringásokkal együtt, ám náluk sebesebben haladnak.

bringás reggeli, kezdeményezés, Békéscsaba
Szarvas Péter polgármester szerint fontos a szemléletformálás
Fotó: Dinya Magdolna

Szarvas Péter polgármester is kínált bringás reggelit

A bringás reggeli osztásába a Korzó téren Szarvas Péter polgármester is bekapcsolódott, a városvezető ugyancsak kerékpárral érkezett a helyszínre. Az akcióról elmondta, hogy ezzel is fel lehet hívni a figyelmet arra, hogy mellőzzék a közlekedők a károsanyag-kibocsátásért felelős autókat. Úgy véli, hogy egy ilyen szemléletformálás hosszú ideig tart. 

Ösztönözni kell a családokat, hogy tegyék le az autót

Arra kell ösztönözni a családokat, hogy vegyék elő a kerékpárt, esetleg az elektromos rollert, amely divatba jött, de a gyaloglás sem árt, illetve a közösségi közlekedést szintén igénybe lehet venni – fogalmazott. Szarvas Péter polgármester szerint főleg a kisgyermekes családoknál nehéz mindezt elérni, hiszen reggel úgy mennek munkába, hogy előtte autóval elviszik a gyermekeiket óvodába, iskolába, majd délután autóval mennek értük. 

Emlékeztetett, hogy az elmúlt években különböző fejlesztési programoknak köszönhetően több 10 kilométer kerékpárutat építettek vagy újítottak fel Békéscsabán. Most is tíz helyszínen terveznek beruházást. Azaz mindent megtesznek azért, hogy a kerékpárosok biztonságosan közlekedhessenek. Úgy véli, ez is ösztönözheti a békéscsabaiakat arra, hogy a bringák mellett döntsenek. 

Pénteken autómentes nap lesz Békéscsaba főterén

A keddi bringás reggelit követően pénteken, szeptember 20-án 15 és 19 óra között autómentes napot tartanak Békéscsaba főterén. A programok között lesz kezes-lábas játszóház, ki lehet próbálni különc kerékpárokat, bringás szépségversenyt hirdetnek, kerékpárlegendákból nyitnak kiállítást, valamint gyermekeknek moci-, futóbicó- és rollerversenyt szerveznek. A critical mass, a kerékpáros felvonulás 18 óra 15 perckor indul.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában