A magyar festészet napja

2 órája

Optimizmust és empátiát sugároz az év színe, a Peach Fuzz – galériával

A magyar festészet napja alkalmából megnyílt a Peach Fuzz című kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központ Békéstáji galériájában, pénteken. A Békéstáji Művészeti Társaság tematikus tárlata a Pantone vállalat által választott 2024-es év színe, a Peach Fuzz, vagyis a bézs, az őszibarack és a rózsaszín lágy, de ugyanakkor erőteljes keveredése köré épült.

Vincze Attila

A megjelenteket Békéscsaba alpolgármestere köszöntötte. Varga Tamás kiemelte, a Peach Fuzz pasztell barack szín optimizmust és empátiát sugároz, a művészet, a festészet pedig vigasztaló, éltető erőt ad mindannyiunknak. Az alpolgármester beszédében köszönetet mondott Gnandt Jánosnak, aki 2018-tól 2024 tavaszáig vezette a Békéstáji Művészeti Társaságot, egyben sok sikert kívánt az új vezetőnek, Kónya Kincsőnek.

Békéstáji Művészeti Társaság, magyar festészet, Peach Fuzz
A Békéstáji Művészeti Társaság magyar festészet napi kiállításának megnyitóján Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere mondott köszöntőt. Fotó: Vincze Attila

A Peach Fuzz szín komoly kihívás elé állította a Békéstáji Művészeti Társaság művészeit

A kiállítást Ván Hajnalka művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta, hogy az iparművészet egy alkalmazott műfaj, melynek mindig trendinek kell lennie, ugyanakkor a festőket sokkal inkább kihívás elé állítja, mert a színeknek kötött szimbolikája van. Megjegyezte, hogy a Peach Fuzz alapvetően egy lágy szín, mégis ezúttal dominánsnak kellett lennie a képeken, ami ellentmondásos, így valóban nehéz feladatuk volt a kiállító művészeknek.
A kiállítás megtekinthető az intézmény nyitvatartási idejében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!