Gyulai vár

2 órája

Kódfeltörő játékon tesztelték magukat a diákok - galériával, videóval

Mintegy kétezer diák érkezik ezekben a hetekben a gyulai várba a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében. A fiatalok a Szulejmán kémei című kódfeltörő játék keretében ismerhetik meg a hagyományostól eltérő, még kalandosabb módon az erődítményt.

Papp Gábor

Árgyelán Adrienn múzeumpedagógus elmondta, a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében a várba érkező diákok miután rövid tájékoztatást hallgatnak meg az erődítménytől, kisebb csoportokban egy kódfeltörő játékban vesznek részt.

kódfeltörő játék, diákok, Gyulai vár
A diákok számára közösségerősítő programnak is kiváló a kódfeltörő játék a várban
Fotó: Bencsik Ádám

Kódfeltörő játék vezette végig a váron a fiatalokat

– A múzeumpedagógiai foglalkozás, a kódfeltörő játék a Szulejmán kémei címet kapta, amelynek keretében nem a hagyományos módon kísérjük végig őket a váron. Nem tárlatvezetésen vesznek részt, hanem egy feladatsor, feladványok segítségével kell megtalálniuk a várban elrejtett nyomokat és kódokat. Összesen tizennégy helyen találhatják meg ezeket a jeleket. Azokkal dolgozniuk kell, és a megfejtésekből összeáll egy számsor, aminek segítségével ki tudják nyitni a vár udvarán lévő ládát. Abban található ugyanis az erődítmény inventáriuma, az a lista, ami tartalmazza, hogy milyen eszközökkel, milyen fegyverekkel rendelkezett az ostrom idején a vár. Mindez a török csapatok számára kulcsfontosságú volt az ostrom kapcsán, a diákok ezért is bújtak, bújnak Szulejmán kémeinek a szerepébe a játék folyamán. A játék 7-11. évfolyamosok számára elérhető, és az első visszajelzések kifejezetten kedvezőek, a diákoknak bejött a játék – árulta el a múzeumpedagógus.

Kétezer diák érkezik a várba

Fekete-Dombi Ildikó, a várat is működtető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program keretében mintegy kétezer diák érkezik ezekben a hetekben a gyulai várba

– A program a Klebelsberg Központ és a Nemzeti Örökség Intézete együttműködésével egy kormányhatározat alapján kezdődött el. Gyulára szeptember 24-én érkeztek az első csoportok, már szolnoki, illetve törökszentmiklósi diákok is felkeresték a várat. Mi pedig a hagyományostól eltérő programmal készültünk a számukra – fogalmazott Fekete-Dombi Ildikó. Kifejtette, a nemzeti identitástudatot, a hazaszeretet erősítő múzeumpedagógiai foglalkozást terveztek, ami a 21. századhoz igazodik.

– Kicsit kalandos, kicsit izgalmas, és a gyerekek számára élményszerűvé teszi az ismeretszerzést – folytatta a gondolatot. – A történelemtanárok egyesülete tavaly készített egy szakmai anyagot minden nemzeti emlékhely látogatásához, amit a pedagógusok jól tudnak használni.

Fekete-Dombi Ildikó hangsúlyozta, a gyulai várban életre hívott kódfeltörő játék a közösségteremtés, a közösségépítés szempontjából is hasznos.

– A hazaszeretetre nevelésnek ennél szebb példája nincsen, a program élményt ad, izgalmas, érdekes, miközben a tudatos pedagógia is megtalálható benne – emelte ki.

Gyakorló szablyákat is kipróbálhatnak majd

Fekete-Dombi Ildikó elmondta, a Nemzeti Örökség Intézete szervezésében egy másik program is zajlik októbertől.

– A kadét program keretében is érkeznek majd hasonló tematikájú foglalkozásra fiatalok. Annak részeként munkatársaink a harcászathoz, a szablyavíváshoz kötődő múzeumpedagógiai programot dolgoztak ki – tette hozzá. – A programban a várostrom, a vár, illetve a szablyavívás története is szerepet kap, illetve a fiatalok a biztonságos gyakorló szablyákat is kipróbálhatják.

Az ügyvezető igazgató ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Miniszterelnökség támogatásával korábban vitézi öltözéket, fegyvermásolatot vásároltak, illetve saját forrásból gyakorló szablyákat is beszereztek.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!