Bábszínház

1 órája

Könnycsepp királyfi az országa felszabadításéért harcol

A román költő, író, Mihai Eminescu meséjéhez Szász Ilona dramaturg fűzött fel különböző népmesékből származó részleteket, történeteket, így született meg a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új darabja. Az embernagyságú bábokat felvonultató Könnycsepp királyfi sajtónyilvános főpróbáját pénteken tartották.

dr. Nagy Szilvia

A Könnycsepp királyfi története egy küzdelemsorozat, amelyben a főhős sok-sok akadályt győz le, hogy a végén felszabadíthassa az országát és elnyerje méltó párját, Marinuskát. Mihai Eminescu meséjéhez Szász Ilona gyúrt hozzá népmesei történeteket.

Könnycsepp királyfi, Napsugár Bábszínház, Békéscsaba
A Könnycsepp királyfi című darabban színes óriásbábok kelnek életre

A Könnycsepp királyfi bábjai embernagyságúak

–  A maszkszerű fejekkel megalkotott bábok (Szőts Orsolya munkái) embernagyságúak, mozgatásuk teljesen más technikát igényel, mint például a pálcás-, kesztyűsbáboké, vagy marionetteké.  A maszkos játéktechnikát alkalmazzuk, mivel ezek a bábok síkbábok, csak szemből érvényesülnek, technikailag meg kellett oldani a partnerre nézést is. A próbafolyamat során végül minden szépen összeállt, a sokszereplős darabhoz részletgazdag színpadtér szolgál – sorolta a darab rendezője, Csortán Zsóka, aki egy anyakirálynőt játszik a Könnycsepp királyfiban. 

Az előadás végén az anyai könnyeknek jelentősége lesz

– Nem születik gyermekem, ám végül a Szűzanya segítségével megfogan a kisfiam, akit nagyon-nagyon féltek. Nem akarom elengedni az ország megvédéséért indított harcba, végül megteszem, de addig hullajtom a könnyeimet, amíg vissza nem tér. Az előadás végén a könnyeimnek nagyon különleges szerep jut – sorolta Csortán Zsóka. Hozzátette, a színészi játék szépen kidolgozott, őszinte, hiteles. A darab erőteljes jelenetekkel tűzdelt, az idilli hangulatokba szinte berobban a negatív, romboló erő, de a jelenetek végére ezek a „mélységek” mindig feloldódnak humorral; a királyfi legyőzi a rosszat.

Különleges a zenéje, látványvilága

– A Könnycsepp királyfi táncokkal, dalokkal tűzdelt darab. Zenéjét Lovas Gábor és Jankov Gyöngyvér írta, népzenei ihletésű, kreatívan árnyalt dalok szólalnak meg benne. A fény is a dramaturgiát szolgálja, a technikusok különleges látványvilágot alkottak meg; a próbák során új ötletekkel hozakodtak elő, élővé tették a világot, amely megjelenik a színpadon. A koreográfia Born Gergelynek köszönhető, további mozgással Majthényi Dániel rendezőasszisztens egészítette ki. A díszletet és a jelmezeket L. Deák Réka álmodta meg – részletezte a rendező.

A nagycsoportos óvodásoknak, kisikolásoknak szánt darab izgalmas, fordulatos tündérmese varázslattal, királyfival, boszorkányokkal, táltossal, jó és rossz lényekkel, akiket Czumbil Emőke, Gyarmati Éva, Berndt Richárd, Biró Gyula, Czumbil Örs és Lovas Gábor kelt életre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!