Párizs–2024

2024.07.04. 07:00

Az amerikai elnök és a magyar lányok

Az atlantai olimpia (1996) női tornaversenyeiről a legtöbbeknek az amerikai lány, Kerri Strug hőstette jut eszébe, amikor is sérült lábbal kellett második ugrását jól végrehajtania ahhoz, hogy az amerikaiak első ízben csapatbajnokok lehessenek. Azok lettek, Kerri pedig már akkor legendává vált.

Szigeti Csaba

Az Atlantában szerepelt magyar női tornászválogatott (balról): Krausz Nikolett, Balog Ildikó, Varga Adrienn, Molnár Andrea, Óváry Eszter, Lukács József mesteredző, Ónodi Henrietta, Nyeste Adrienn

Fotó: Fábián István

Ám volt egy másik emlékezetes esemény is, amelyben a négy békéscsabai lányt – Balog Ildikót, Ónodi Henriettát, Nyeste és Varga Adriennt – is felvonultató magyar női tornászválogatott volt a főszereplő. A magyar csajok nagy rajongótáborra tettek szert: szépségükkel, nőiességükkel, bájukkal sokakat megnyertek maguknak. Olyannyira, hogy a szebbik nemet közismerten igencsak kedvelő Bill Clinton amerikai elnök mindenképpen látni szerette volna őket. A legenda szerint éppen ezért egészen addig, amíg az Egyesült Államok vezetője meg nem érkezett a tornaversenyeknek otthont adó 35 ezres Georgia Dome-ba nem lehetett elkezdeni az aznapi versenyeket.

Clinton végül jókora késéssel megérkezett, s meggyőződhetett arról, hogy valóban a magyar lányok voltak a legszebbek. És persze arról is, hogy igencsak tudtak tornászni. A négy csabai fantasztikusan teljesített, s ha a csapatból mindenkinek ilyen jól ment volna, a barcelonai 6. helyezés is sikerül. A magyar együttes (amelynek helyszínen tartózkodó edzője az ugyancsak békéscsabai Lukács József volt) végül a 9. helyen zárta a viadalt. 

Magyar női csapat azóta sem tudta kiharcolni az olimpiai részvételt. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában