Gyász

3 órája

Elhunyt Sáth Sándor

Életének 93. évében elhunyt Sáth Sándor, a magyar asztalitenisz egyik legsikeresebb edzője.

Verasztó Lajos

Sáth Sándor élete volt az asztalitenisz

Ígéretes úszóként, illetve vízilabdázóként indult a sportpályafutása, végül az asztalitenisz mellett kötött ki, amelyhez egész életében hű maradt. Tolnán gyakorlatilag a semmiből építette fel a sportág egyik hazai fellegvárát, s verte végig Európát egy olyan tinicsapattal, amelyikben a sportág későbbi nagyjai – Balogh Ilona, Bolvári Ildikó, Bolvári Katalin és Bátorfi Csilla – pallérozódtak. A Bajnokcsapatok Európa Kupájában (BEK) kilenc éven át szerepelt a tolnai klub, s szerzett öt ezüstérmet és két bronzérmet. A Balogh Ilona, Bolvári Ildikó páros hatszor nyert magyar bajnokságot.
Később Miskolcon és Orosházán is maradandót alkotott – igazi „sáthos” csapatokat épített.
A viharsarki tevékenysége a kilencvenes évek elejére datálódik. Az OMTK női csapatát éveken át építve, az egyesület legnagyobb nemzetközi sikerét érte el az 1994–95-ös idényben, amikor az ETTU Kupában bronzérmet szerzett.
Sáth Sándor mindig azt mondta, hogy már nem tud ettől a sportágtól megszabadulni, s amíg nyak felett rendben lesznek a dolgai, nem is akar.
Így hunyt el szeptember 25-én, reggel – a sportág szeretetével a szívében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában