Sporttudományos konferencia

2024.09.06. 19:02

Sporttudományos konferencia a mentális felkészítés, teljesítmény és a fenntarthatóság jegyében

A Röplabda Specifikus Módszertani Központ, a Magyar Röplabda Szövetség és a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület szervezésében jeles előadókkal harmadik alkalommal rendezi meg a Békéscsabai Röplabda Akadémián a Nemzetközi Sporttudományos Konferenciát.

Gajdács Pál

A pénteki eseményt Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere és Baran Ádám, a Módszertani Központ stratégiai igazgatója, a Békéscsabai Röplabda SE elnöke nyitotta meg. Délelőtt három, a nap második felében öt előadó lépett a pulpitusra. Az előadások három témát – mentális felkészítés, teljesítmény, fenntarthatóság – öleltek körül.

sporttudomány, konferencia, Békéscsaba
dr. Sáfár Sándor /Fotó: Bencsik Ádám/

Először dr. Sáfár Sándor, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen az Edzéselméleti és Módszertani Kutató Központ egyetemi docense, a Kiemelt Sportakadémiák és Sportszervezetek igazgatója az „Az utánpótlásképzés általános organikus sarokpontjai” témakörében beszélt. Őt a fiatal kutató, Sárkány Dominik teljesítménypszichológus követte, aki „A mentális egyensúly összetevői téthelyzetben” címmel tartott szemléletes, érdekes előadást.

A harmadik szónokot talán kevésbé kellett bemutatni a jelenlévő közel száz szakembernek: Zelinka Ildikó televíziósként öt nyári és négy téli olimpián dolgozott. Nyolc éve coachként segíti a sportolókat, edzőket, szülőket és menedzsereket, aki a mentális formaidőzítéssel kapcsolatban adott tippeket.

Szakmai személyiségfejlesztés gondozással, azaz szupervízióval kezdett el foglalkozni még a televíziózás alatt.

– Érdekelt, hogyan lehet A-ból B pontba jutni, hogyan lehet fejlődni, továbblépni egyes helyzeteken, – megtanultam a coachingot –, a szupervízió odáig jut el, hogy megértsem, mi a probléma – mondta Zelinka Ildikó.

Zelinka Ildikó egykori televíziós személyiség, sportcoach előadását nagy figyelem kísérte 
Fotó: Bencsik Ádám

– A sportoló is izgul egy-egy mérkőzés, gyakorlat, szereplés előtt. A lámpaláz, stressz, szorongás, megfelelési kényszer mindenkiben benne van. Ezeket a helyzeteket mindenki másképp éli meg. Példaként a kardcsapat egyik tagját, Rabb Krisztiánt említette, aki nagy magabiztossággal lépett pástra a párizsi olimpia elődöntőjében. Van aki nagyon magabiztos és tudja, hogy mit kell csinálni, de van, aki izgulósabb. Mi az oka? Az egyik személyiség extrovertált, szeret kiállni a többiek elé, a másik introvertált, visszahúzódóbb. Van, aki kapcsolat-, van, aki feladatorientált. Előbbinek nagyon fontos, hogy mit mondanak róla a többiek.

Hangsúlyozta, hogy önbizalomhiánynál a pozitív szemléletet kell erősíteni. Fontos, mit mond az edző, hogyan nevelnek a szülők, mit gondolnak róluk a társak és hogy miért. 

Zelinka Ildikó szerint meg kell tanulni a mentális állóképességet megfelelő szintre hozni. A mentális állóképesség egy olyan személyiségvonás, ami a váratlan helyzetekre és kihívásokra tud reagálni.

Fontos az önismeret. A 2008-as olimpia után a kanadai olimpiai bizottság felkérésére készült egy felmérés, hogy mik azok a faktorok, amik abban segítenek, hogy érmesek legyenek. Az első helyre az került, hogy milyen a sportoló és az edző kapcsolata, a másodikra a sportolók önismerete, a harmadikra, pedig a körülmények

– Fontos, hogy a fizikai, a taktikai és a technikai tényezőket össze kell hangolni a mentális tényezőkkel, egyik sem működik a másik nélkül. A sport mutatja meg a legszebben, hogy hogyan lehet fejlődni. A sportban sincs fejlődés gyakorlás nélkül, a mentális fejlesztést is gyakorolni kell, ehhez türelemre, időre van szükség. Azonban mindenki egyedi, különbözőek a személyiségek, mindenki másképp jut el a célhoz, ezért tehát személyre szabottan kell megtalálni az utakat.

Fotó: Bencsik Ádám

A nap második felében a gyomaendrődi származású olimpiai bajnok kajakos, Tótka Sándor és Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója tartott előadást. A nap hátralévő részében még Liebscher László sportteljesítmény elemző, Vatai Gabriella, a Magyar Röplabda Szövetség elnöke és dr. András Krisztina, az Óbudai Egyetem szakfelelős egyetemi docense prezentációját hallgathatják meg a szakemberek. 

A konferencia szünetében Bardi Gyöngyi, minden idők egyik legjobb magyar játékosa és Tótka Sándor közreműködésével elkészítették a férfi és női Magyar Kupa párosításait. Az MBH-Békéscsaba a nyolcaddöntőben kapcsolódik be és a Kispest SE–BVSC-Zugló mérkőzés győztesével találkozik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában