Jó tanuló, jó sportoló

2 órája

Együttműködési megállapodást kötött az Andrássy és a BRSE - galériával

Partnerségre lép egymással a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium, valamint a Békéscsabai Tankerületi Központ a jó tanuló, jó sportoló szlogen jegyében. Az ezzel kapcsolatos együttműködési megállapodást kedden írták alá a békéscsabai középiskolában, ünnepélyes keretek között. A rendezvényen hangsúlyozták: menő egyszerre andrássysnak és BRSE-snek lenni, a középiskola országos kiválósági központtá válna.

Licska Balázs

Az együttműködési megállapodás lényege többek között az, hogy a következő, 2025/26-os tanévtől kezdődően külön gimnáziumi csoportot, tagozatot indít a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium azon lányok számára, akik a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület kötelékében sportolnak, ők más órarend szerint tanulhatnak. Ismertették: a BRSE rendelkezik majd egy bázisgimnáziummal, az Andrássy pedig egy kiváló sportklubbal, mindez a tehetségek kibontakoztatására ad lehetőséget.

Együttműködési megállapodás,
Az együttműködési megállapodást a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület részéről Baran Ádám elnök, a Békéscsabai Andrássy Gimnázium és Kollégium képviseletében pedig Szabó László igazgató írta alá.
Fotó: Bencsik Ádám

A BRSE szerepe a városban túlmutat egy átlagos sportklubén

Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület (BRSE) elnöke arról beszélt, hogy mekkora kihívást jelent összeegyeztetni a magas szintű sportot a tanulmányokkal, hogy ezzel küzdenek a klubok, és hogy nem mindegy, hogy amikor például a röplabda-akadémiára érkezik egy fiatal, milyen iskolát tudnak neki kínálni. Most azzal, hogy együttműködési megállapodást kötnek az Andrássyval, két olyan márka lép partnerségre egymással, amelyek kiváló eredményeket értek el. 

Megemlítette, hogy a BRSE extraligás keretében jelenleg is három andrássys tanuló van, és vannak olyan tehetségek, akik szintén andrássysok lehetnek a jövőben. Hangsúlyozta: a BRSE szerepe a városban túlmutat egy átlagos sportklubén, és nem csak a röplabda-akadémia miatt vagy csak azért, mert létrejött a röplabda-specifikus módszertani központ. Úgy véli, az együttműködési megállapodásnak köszönhetően erősebbé válik egész Békéscsaba, Békés vármegye. 

 

Két márka kapcsolódik az együttműködési megállapodással

Két olyan sikeres márka kapcsolódásáról van szó, amelyeknél a jelszó az előrejutás és a versenyképesség, és mindez a gyermekek, a minőségi oktatásuk, nevelésük érdekében történik – hangsúlyozta Szabó László, a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium igazgatója. Nem titkolta a cél, miszerint az intézmény országos kiválósági központtá válna, az együttműködés pedig egy minta is kíván lenni a jó tanuló, jó sportoló gondolatkör mellett.

Úgy véli, hogy az Andrássynak – ahol 4,7-es az érettségi átlag – komoly szerepe van Békéscsaba, Békés vármegye értelmiségének kibocsátásában, visszahívásában. Mint fogalmazott, menő andrássysnak lenni, és amennyiben röplabdás lányok hoznak a sport mellett ilyen tanulmányi eredményeket, akkor az menőbb. Kiemelte: a Békéscsabai Tankerületi Központ teljes mellszélességgel támogatta az együttműködési megállapodás létrejöttét. 

Járhatnak kéz a kézben a jó tanulmányi eredmények és a sportsikerek

Szarvas Péter polgármester kifejtette, hogy akkor jó egy iskola és egy sportklub, ha rátermettek vezetik, akik nem elégszenek meg a pillanatnyi sikerrel, hanem többre törekszenek, vállalva a kihívásokat is. Szerinte két jól szervezett szervezet kötött együttműködési megállapodást: a Békés vármegyében legjobb eredményeikkel büszkélkedő középiskola, valamint Békéscsaba és a térség legsikeresebb sportegyesülete. A partnerség azonban többet jelent a kiválóságok találkozásánál. A BRSE utánpótlásra lelhet, az Andrássy pedig a sport felé terelheti a fiatalokat. Aláhúzta: a sportsikeresek és a jó tanulmányi eredmények tudnak kéz a kézben járni.

 

Magasabbra tették a lécet az együttműködéssel

Az Andrássy évek óta ott van országos szinten a legjobb száz gimnázium között, a BRSE elmúlt tíz évét pedig bajnoki címek, hazai és nemzetközi kupasikerek jellemzik – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, mind a középiskola, mind a klub magasabbra teszi a mércét az együttműködési megállapodással. Egy gimnázium feladata az értelmiség kinevelése, egy sportklubé pedig a sportsikerek elérése, szerinte a kettő ötvözete ilyen irányítás mellett sikerre van ítélve.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában